Κοινή διαπίστωση η καθυστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα

Ανησυχία για το φαινόμενο της προτίμησης σε συγκεκριμένα εμβόλια την ώρα που επιβαρύνεται η επιδημιολογική εικόνα 

 

Του
Ειρηναίου Πίττα

 

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της COVID-19 δεν κινείται με τους ρυθμούς που θα θέλαμε, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν, βάσει της ροής εμβολίων που αναμένονται από τις εταιρείες τους επόμενους μήνες. Ενώ έρχονται εμβόλια και τίθενται στη διάθεση του κόσμου, παρατηρείται το φαινόμενο της προτίμησης σε συγκεκριμένα, εξαιτίας δημοσιεύσεων για ενδεχόμενες εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες. Η αργοπορία στο εμβολιαστικό πλάνο της Κύπρου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην καταπληκτική πλειοψηφία των κρατών-μελών, είναι κοινή διαπίστωση, την ώρα που το «τρίτο κύμα» είναι γεγονός και έχει δραματική επίδραση στην επιβάρυνση των νοσηλευτηρίων. Ζητήσαμε από τρεις διακεκριμένους επιστήμονες και γνώστες του αντικειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους σε σχέση με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, αλλά και την προτίμηση των πολιτών σε άλλα εμβόλια πλην του AstraZeneca.

Δρ Χάρης Aρμεύτης: Ο κόσμος είναι ο τελευταίος που έχει ευθύνη

O πνευμονολόγος Δρ Αρμεύτης σημείωσε αρχικά πως αν λάβουμε υπόψιν το στόχο του 60% – 70% και συνυπολογίσουμε το γεγονός πως σε τεσσερισήμισι μήνες εμβολιάσαμε με δύο δόσεις περίπου το 7%, τότε γίνεται αντιληπτό πως η Κύπρος, αλλά και η Ευρώπη είναι πίσω. Φαίνεται πως οι χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν να προχωρήσουν σημαντικά, συνέχισε για να προσθέσει ωστόσο πως υπάρχουν και παραδείγματα εντός της Ένωσης, όπως η Μάλτα, που εμβολίασε διπλάσιο πληθυσμό αναλογικά και καθημερινά εμβολιάζει τρεις φορές περισσότερους.

Εξέφρασε την ανησυχία του για τον αργό ρυθμό εμβολιασμού και την ανασφάλεια που προέκυψε για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο είναι το κύριο εμβόλιο του πλάνου μας, που σε συνδυασμό με την αύξηση των νοσηλευόμενων, όπως προέκυψε από τις χαλαρώσεις, δημιουργούν ένα σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα το ενδεχόμενο να γεμίσουν τα νοσηλευτήρια και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπογράμμισε, καθώς αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, από τη μια θα χρειαστούν νέα μέτρα και από την άλλη δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι με γεμάτα νοσηλευτήρια κινδυνεύουμε όλοι, είτε με κορονοϊό είτε με ενδεχομένως άλλες ασθένειες για τις οποίες θα απαιτείται νοσηλεία.

Σε σχέση με τη διστακτικότητα που παρατηρείται για συγκεκριμένα εμβόλια, ο πνευμονολόγος σημείωσε πως οι φοβίες και η ανασφάλεια είναι αχρείαστες, τονίζοντας όμως ότι ο κόσμος είναι ο τελευταίος που έχει ευθύνη. Υπεύθυνες, συνέχισε, είναι οι χώρες που ενώ ενέκριναν το εμβόλιο μπήκαν σε άλλα οικονομικής φύσεως παιχνίδια για να προωθήσουν άλλα εμβόλια. Ως αποτέλεσμα, όμως, επεσήμανε, δημιουργείται ανασφάλεια και καθυστερεί ο εμβολιασμός.

Έστειλε το μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, σημειώνοντας πως είναι λάθος να επιλέγουμε. Κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί το συντομότερο, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αλλιώς οι επιπτώσεις στην υγεία και την οικονομία θα είναι απρόβλεπτες και ενδεχομένως καταστροφικές.

 

Δρ Μιχάλης Βωνιάτης: Χώρες όπου προχώρησε ο εμβολιασμός έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα

Ο επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης επεσήμανε πως το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια που δεν χρησιμοποιούνται είναι ανησυχητικό. Ανέφερε δε, ότι η ανησυχία που διακατέχει τον κόσμο είναι κατανοητή με όσα ακούγονται για το AstraZeneca.

Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε, υπάρχουν μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σύμφωνα με τις οποίες αυτοί που κινδυνεύουν είναι άτομα κάτω των 30 ετών, επομένως ο πληθυσμός που εμβολιάζεται αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί, συμπλήρωσε. Είναι καλό και μπορεί να φέρει την πολυπόθητη ανοσία, τόνισε. Ζυγίζοντας δε τα δεδομένα, ανέφερε, οι πιθανότητες για σοβαρή παρενέργεια είναι μηδαμινές, την ώρα που οι πιθανότητες για θρόμβωση λόγω κορονοϊού είναι πολλαπλάσιες. Μελέτη της Οξφόρδης, επεσήμανε χαρακτηριστικά, δείχνει πως η πιθανότητα για θρομβοεμβολικό επεισόδιο από COVID-19 είναι έως και σαράντα φορές μεγαλύτερη παρά από εμβόλιο.

Η πορεία του εμβολιασμού δεν είναι ικανοποιητική, σημειώνει ο Δρ Βωνιάτης λέγοντας πως είναι σχετικά αργή εν συγκρίσει με αυτό που θέλαμε. Ανέφερε δε, ότι αν δούμε τις χώρες που έχουν προχωρήσει στους μαζικούς εμβολιασμούς απολαμβάνουν χειροπιαστά αποτελέσματα, με άνοιγμα της οικονομίας και σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα.

Χαρακτήρισε τον Απρίλιο ως σημαντικό μήνα για την πορεία των εμβολιασμών καθώς, όπως είπε, αν γίνει κατορθωτό να φτάσουμε περίπου τις 250 χιλιάδες, έστω και με την πρώτη δόση, τότε θα είναι εφικτοί οι στόχοι που τέθηκαν για τον Ιούνιο. Αν όμως δεν προχωρήσουμε σημαντικά εντός Απριλίου τότε τα πράγματα δυσκολεύουν, συμπλήρωσε.

Έθεσε ως σημαντικό ορόσημο το 50%, καθώς τότε θα δούμε αποτελέσματα και στα κρούσματα με μείωσή τους. Δεν είναι αρκετό να θωρακίζουμε τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους, αλλά είναι σημαντικό να διακόψουμε την πορεία του ιού, κατέληξε.

 

Δρ Γιώργος Πάνος: Διαφάνεια για ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου

Ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής παθολογίας Δρ Γιώργος Πάνος τόνισε πως το κυριότερο που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι διαφάνεια. Σημείωσε πως ο εμβολιασμός θα μας βγάλει από την κρίση που βιώνουμε. Την ίδια στιγμή όμως, και από τη στιγμή που το εμβολιαστικό πλάνο δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θα θέλαμε, πρέπει να σταματήσει η μετάδοση και να ελεγχθεί κατάσταση, σημειώνει για να προσθέσει πως αυτό γίνεται με την επιδημιολογική επιτήρηση. Αν εφαρμοστεί ο εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid tests σε όλο τον πληθυσμό, είπε, τότε θα ελεγχτεί η κατάσταση από τη μια και θα προληφθούν οι μεταλλάξεις από την άλλη. Σύμφωνα με τον Δρα Πάνο, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με τη χρήση των ρινικών τεστ και με 70-75 χιλιάδες ελέγχους ημερησίως. Εξέφρασε ανησυχία για την αυξητική τάση των νοσηλευόμενων, επαναλαμβάνοντας ότι ο μόνος τρόπος να διακοπεί είναι οι μαζικοί έλεγχοι, ταυτόχρονα με επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Αναφορικά με το εμβολιαστικό πλάνο και τις ανησυχίες των πολιτών για ενδεχόμενες παρενέργειες συγκεκριμένων εμβολίων υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και ειλικρίνεια. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τα συμπτώματα που ενδεχομένως να είναι ανησυχητικά, να μπορεί να έρθει σε επαφή με τον γιατρό του άμεσα και να τον καθοδηγήσει. Νοείται ότι πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και προς τους γιατρούς, συνέχισε. Μόνο με διάφανη ενημέρωση μπορεί να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου, τόνισε.

Σε σχέση με τα επόμενα βήματα, ο Δρ Πάνος επεσήμανε πως βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για χρήση των εμβολίων mRNA σε πιο μικρές ηλικίες, οι οποίες μάλιστα έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Όπως είπε, πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις ούτως ώστε όταν αδειοδοτηθεί η χρήση τους σε ανήλικους να έχουμε επαρκείς ποσότητες για να τα χορηγήσουμε στη μαθητική νεολαία, τουλάχιστον ένα μήνα πριν ξεκινήσουν τα σχολεία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.