Το ΑΚΕΛ μαζί με δεκάδες άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο ζητούν με Κοινή Δήλωση τους να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της Υγείας των λαών του κόσμου, ισχυροποίηση των δημοσίων συστημάτων υγείας και προστασία του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ολόκληρο το κείμενο της Κοινής Δήλωσης και τα κόμματα που συνυπογράφουν μέχρι αυτή τη στιγμή έχει ως ακολούθως:

Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα

Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των λαών

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα τοποθετούμαστε με ευθύνη απέναντι στους λαούς μας. Είμαστε εδώ! Παρόντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της Υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, παντού!

Στέλνουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, το προσωπικό των νοσοκομείων, των μονάδων υγείας που δίνει τη μάχη αντιπαλεύοντας μεγάλες δυσκολίες.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους επλήγησαν από την πανδημία του CoVID-19 και τους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση από την ασθένεια.

Χαιρετίζουμε τις χώρες που αναπτύσσουν δράσεις αλληλεγγύης με τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, όπως η αποστολή υλικών προστασίας και επαγγελματιών υγεί++ας από χώρες, όπως η Κίνα, η Κούβα και η Ρωσία, δράσεις που έρχονται σε αντίθεση με την ανυπαρξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κίνδυνος από την πανδημία του CoVID-19 καταδεικνύει τραγικά τις βαθιές ελλείψεις των συστημάτων υγείας σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού.  Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία, είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις που είναι στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτή η πολιτική υπονομεύει τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που υπάρχουν σήμερα, για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού.

Η σημερινή εμπειρία αποκαλύπτει την αντικοινωνική και παρασιτική φύση του καπιταλισμού και αναδεικνύει την ανωτερότητα και την επικαιρότητα του σοσιαλισμού και του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού με κριτήριο της λαϊκές ανάγκες, που μπορεί να εξασφαλίσει την πρωτοβάθμια φροντίδα και την πρόληψη, τα νοσοκομεία, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το φάρμακο, τα εργαστήρια, τις εξετάσεις και ότι άλλο χρειάζεται για την κάλυψη των πάγιων αλλά και των έκτακτων αναγκών Υγείας του λαού.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας που προϋπήρχε, τώρα ενισχύεται παραπέρα από την εξάπλωση του κορονοϊού και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας νέας κρίσης το επόμενο διάστημα. Oι κυβερνήσεις που είναι στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, παρά την προπαγάνδα περί “ομοψυχίας”, επικεντρώνουν τα οικονομικά μέτρα στην υποστήριξη μονοπωλιακών ομίλων και για άλλη μια φορά θα επιδιώξουν να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στους εργάτες και στα άλλα λαϊκά στρώματα. Οι εργάτες και οι λαοί δεν μπορούν ούτε πρέπει να πληρώσουν ξανά!

Η “ατομική ευθύνη” δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να καλυφθεί η κρατική και κυβερνητική ευθύνη. Σήμερα η λήψη των αναγκαίων μέτρων απαιτεί τον αγώνα των λαών ενάντια στην πολιτική στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων, που θυσιάζει την ικανοποίηση των αναγκών και την Υγεία των λαών στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απαιτούμε να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και μεταξύ αυτών τα ακόλουθα:

 • Άμεση ισχυροποίηση των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας με κρατική χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας  (ΜΕΘ) και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.

 • Άμεση χορήγηση δωρεάν στο λαό από το κράτος όλων των αναγκαίων μέσων προφύλαξης και προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ) και πάταξη της αισχροκέρδειας. Εδώ και τώρα χορήγηση όλων των μέτρων προστασίας στο υγειονομικό προσωπικό που δίνει τη μάχη στα νοσοκομεία με θυσίες και προσωπικό κόστος.

 • Προστασία του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων. Να μπει φρένο στην ασυδοσία του κεφαλαίου που με πρόσχημα την επιδημία του  CoVID-19 κάνει εκτεταμένα απολύσεις και επιχειρεί να τσακίσει παραπέρα τα δικαιώματα στο μισθό, το χρόνο εργασίας, την άδεια, και άλλα εργατικά δικαιώματα. Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

 • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα  τον κορονοϊό. 

 • Να τερματιστούν όλες οι κυρώσεις και τα μέτρα οικονομικού αποκλεισμού, που σε αυτή την κατάσταση είναι ακόμη πιο άδικα και εγκληματικά και δυσχεραίνουν τη ζωή των λαών στις χώρες ενάντια στις οποίες στρέφονται, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των λαών.

 • Λέμε όχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στις στρατιωτικές ασκήσεις, όπως αυτές του ΝΑΤΟ, και απαιτούμε να ανακατευθυνθούν οι δημόσιοι πόροι για να στηριχθούν οι ανάγκες των λαών, όπως η χρηματοδότηση των δημόσιων συστημάτων υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

 1. Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας
 2. Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής
 3. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας
 4. Κόμμα Εργασίας Αυστρία
 5. Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν
 6. Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές
 7. Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
 8. Κομμουνιστικό Κόμμα  Βρετανίας
 9. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα  Βρετανίας

10.Κόμμα Βούλγαρων Κομμουνιστών

11.Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

12.Κομμουνιστικό Κόμμα  Χριλής

13.Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

14.ΑΚΕΛ

15.Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας-Μοραβίας

16.Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

17.Αιγυπτιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

18.Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας

19.Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα  Γεωργίας

20.Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

21.Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

22.Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

23.Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

24.Τουντέχ Ιράν

25.Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας

26.Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

27.Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)

28.Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

29.Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

30.Εργατικό Κόμμα Κορέας

31.Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

32.Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας

33.Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας

34.Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικό

35.Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

36.Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

37.Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

38.Κόμμα Παλαιστινιακού Λαού

39.Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

40.Παραγουανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

41.Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

42.Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

43.Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (PKP-1930)

44.Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

45.Κομμουνιστικό Κόμμα  Ρωσικής Ομοσπονδίας

46.Ρωσικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα

47.Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης

48.Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

49.Κομμουνιστές της Σερβίας

50.Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας

51.Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης

52.Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

53.Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

54.Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

55.Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

56.Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

57.Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας