Κοινή ναυτική άσκηση Ισραήλ-ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Κοινή ναυτική άσκηση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ άρχισε σήμερα στην Νότια Ερυθρά Θάλασσα. Όπως ανακοινώθηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, η άσκηση θα διαρκέσει τέσσερεις ημέρες με τη συμμετοχή δύο ισραηλινών πολεμικών σκαφών τύπου Σάαρ 5 και Σάαρ 4.5 και τριών αμερικανικών πυραυλακάτων.

Όπως σχολιάζει η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές, η Νότια Ερυθρά Θάλασσα επελέγη επειδή το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή «έντονη ιρανική δραστηριότητα» και όπως εκτιμούν οι στρατιωτικοί αναλυτές της, η αμερικανοϊσραηλινή ναυτική άσκηση έχει στόχο «να δώσει μηνύματα στο Ιράν».


Τον προηγούμενο μήνα ο Iσραηλινός Υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, είχε δημοσιοποιήσει αεροφωτογραφίες που ελήφθησαν από δορυφόρο, στις οποίες διακρίνονταν τέσσερα πολεμικά πλοία των Φρουρών της Επανάστασης. Το γεγονός αυτό ερμηνεύθηκε από τα ισραηλινά επιτελεία ως «σημαντική ένδειξη ενίσχυσης της ιρανικής ναυτικής παρουσίας, της μεγαλύτερης που παρατηρήθηκε κατά την τελευταία δεκαετία», μεταδόθηκε από την κρατική ισραηλινή τηλεόραση.

Η κοινή ναυτική άσκηση Ισραήλ-ΗΠΑ σχετίζεται και με την επίσημη επίσκεψη τον περασμένο μήνα του διοικητή της μόνιμης αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης CENTCOM με περιοχή ευθύνης τον Περσικό Κόλπο, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης περιοδείας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη και τη Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.