Κοινή στρατηγική ανάπτυξης των έξι δήμων της Λεμεσού

Δράσεις και έργα στον αστικό χώρο και τις συνοικίες, με στόχο το 2027 η Λεμεσός να μετατραπεί σε μια έξυπνη και πράσινη πόλη

Στο σχεδιασμό μιας Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης μέσα από μια κοινή στρατηγική, η οποία θα καλύπτει την περίοδο από το 2021 μέχρι και το 2027, προχωρούν οι έξι δήμοι της μείζονος Λεμεσού. Ο σχεδιασμός που εκτυλίσσεται σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, προνοεί τη διάχυση της ανάπτυξης μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και έργα σε όλες τις συνοικίες της πόλης, καθώς και στον αστικό χώρο της ευρύτερης Λεμεσού, με στόχο το 2027 η Λεμεσός να είναι μία έξυπνη και πράσινη πόλη, φιλική στους πολίτες και ελκυστική στις επιχειρήσεις και η οποία θα υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Στα πλαίσια της εκπόνησης της στρατηγικής της «Ολοκληρωμένης Λεμεσιανής Ανάπτυξης», όπως ονομάζεται, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020, η δεύτερη δημόσια διαβούλευση (η πρώτη είχε γίνει τον περασμένο Γενάρη) στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι οργανωμένων κοινωνικών, οικονομικών και άλλων φορέων της Λεμεσού αλλά και μεμονωμένοι πολίτες.

Σε χαιρετισμούς τους στην εκδήλωση, οι δήμαρχοι  της μείζονος Λεμεσού αναφέρθηκαν στη σημασία της «Ολοκληρωμένης Λεμεσιανής Ανάπτυξης», επισημαίνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης για την πόλη με τη συνεργασία όλων των δήμων, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα και τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών.

Με βάση το στρατηγικό σχέδιο, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, προβλέπεται «μια ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη που δεν θα περιορίζεται σε διοικητικές ενότητες ή συνοικίες, ούτε θα αποκλείει κοινωνικά στρώματα και κατηγορίες», ζητώντας από τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στη δημόσια διαβούλευση καταθέτοντας και τις δικές τους προτάσεις, ώστε «να διαμορφώσουμε μαζί τη Λεμεσό όπως της αξίζει, και όπως μας αξίζει», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.

Την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου έκανε εκ μέρους και των έξι εμπλεκόμενων Τοπικών Αρχών, ο Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Λεμεσού, Χρήστος Ευσταθιάδης, ενώ φορείς και πολίτες έκαναν παρεμβάσεις και εξέφρασαν απόψεις και εισηγήσεις οι οποίες, όπως αναφέρθηκε, θα ληφθούν υπόψη στην ολοκλήρωση της τελικής μελέτης.

Να σημειωθεί ότι τα νέα έργα που περιλαμβάνει η στρατηγική για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Λεμεσού θα αποτελούν, κατά κάποιον τρόπο, συνέχεια μιας σειράς μεγάλων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν και υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και αφορούν, μεταξύ άλλων, τις παρεμβάσεις στο νέο λιμάνι, τη μαρίνα και την ανάπλαση του παλιού λιμανιού, την ένταξη του ΤΕΠΑΚ στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, τα έργα ανάπλασης στο κέντρο της πόλης, όπως και έργα που έγιναν σε υποβαθμισμένες δυτικές κυρίως συνοικίες της πόλης.

 

Βασικοί άξονες της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής

 

Αν επιχειρούσε κάποιος να συγκεκριμενοποιήσει το περιεχόμενο της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για τη Λεμεσό, έτσι όπως παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, θα μπορούσε να πει ότι αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσα από την αναβάθμιση των προσφερόμενων σε ποσότητα και ποιότητα υπηρεσιών.
  • Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με εξειδικευμένα έργα για αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και προστασία των ευάλωτων ομάδων (όπως η προσιτή κατοικία και η κοινωνική στέγη).
  • Βελτίωση του περιβάλλοντος με ανάπτυξη πράσινων χώρων, καθαρές θάλασσες και καθαρό αέρα.
  • Υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας με διττή στόχευση: αφενός να συμβάλλει στην υποστήριξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, ώστε να αναδείξουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και να εντείνουν την εξωστρέφειά τους και αφετέρου η Λεμεσός να καταστεί «πόλη-μαγνήτης» για τις startup και scaleup επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τις ενεργές επιστημονικές δυνάμεις της πόλης.
  • Αναβάθμιση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση των υπηρεσιών των δημοτικών Αρχών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, «στοχεύουμε σε ένα δήμο αποτελεσματικό, με περιορισμένη, στο ελάχιστο δυνατό, τη γραφειοκρατία, υποστηρικτή του δημότη και των επιχειρήσεων και φιλοδοξία μας είναι η οργάνωση και η λειτουργία του Δήμου Λεμεσού να καταστούν πρότυπο για όλη την Κυπριακή Τοπική Αυτοδιοίκηση».

 

Περισσότερο πολιτισμό και αισθητική ζητούν οι πολίτες

 

Στις παρεμβάσεις και παρατηρήσεις που έγιναν από τους πολίτες στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, επισημάνθηκε  ιδιαίτερα το γεγονός ότι το στρατηγικό σχέδιο δεν περιλαμβάνει στις προτεραιότητές του ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό και γενικότερα την πολιτιστική δραστηριότητα, όπως και θέματα αισθητικής της πόλης και ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με τα παλιά κτίρια που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και τα οποία συνεχώς λιγοστεύουν.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι έγινε προτροπή προς τους έξι δημάρχους να διεκδικήσουν όλα τα δικαιώματα των περιοχών τους σε ό,τι αφορά το θέμα των Βρετανικών Βάσεων και των σχετικών διοικητικών και άλλων προβλημάτων που υπάρχουν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, είναι αδιανόητο να μη γίνεται διεκδίκηση των αυτονόητων ώστε να πάψει η μισή Λεμεσός να μην αναπτύσσεται λόγω των Βάσεων.

Η ενσωμάτωση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στον στρατηγικό σχεδιασμό για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη τη Λεμεσού, είναι ένα ακόμα ζήτημα το οποίο επιτακτικά θέτουν φορείς και πολίτες.

 

Διαδικτυακή κατάθεση απόψεων και προτάσεων

 

Να σημειωθεί ότι στις λεπτομέρειές της η παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού για την Ολοκληρωμένη Λεμεσιανή Ανάπτυξη βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Λεμεσού (www.limassolmunicipal.com.cy) και οι δημότες μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις ή εισηγήσεις τους για το θέμα στον κάθε δήμο ξεχωριστά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείο μέχρι και την 31η Αυγούστου 2020 ως εξής:

Για τον Δήμο Λεμεσού στο [email protected]

Για τον Δήμο Γερμασόγειας στο [email protected]

Για τον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών στο [email protected]

Για τον Δήμο Αγίου Αθανασίου στο [email protected]

Για τον Δήμο Μέσα Γειτονιάς στο [email protected]

Για τον Δήμο Ύψωνα στο [email protected]

Οι έξι δήμοι της μείζονος Λεμεσού αναμένεται ότι τους επόμενους δύο μήνες θα καταλήξουν σε συγκεκριμένη πρόταση στρατηγικής για την ανάπτυξη της ευρύτερης Λεμεσού την επόμενη δεκαετία, αλλά και σε συγκεκριμένα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς, κρατικούς ή και ιδίους πόρους. Η πρόταση θα κατατεθεί στη συνέχεια στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να αξιολογηθεί για σκοπούς χρηματοδότησης.

 

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy