Η κοινωνία αξιολογεί και κάνει σούμα

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Η μεταβατική συμφωνία για την ΑΤΑ επισύρει τέσσερις ευθύνες για το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα κριθεί για τις πράξεις και τις πιθανές παραλείψεις του.

Η πρώτη ευθύνη την οποία έχει αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας είναι η υλοποίηση της μεταβατικής συμφωνίας, η οποία προβλέπει την απόδοση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών στο 66,7% από τον επόμενο μήνα σε σχέση με 50% που ίσχυε τα τελευταία χρόνια (σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετα, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, αφού η μεταβατική συμφωνία που έγινε το 2017 προβλέπει κάτι διαφορετικό).

Η δεύτερη ευθύνη, την οποία έχει αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας, είναι η ολοκλήρωση μέχρι τον Ιούνιο του 2025 του διαλόγου μεταξύ με τους κοινωνικούς εταίρους για την επίτευξη μόνιμης συμφωνίας για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή στη βάση της φιλοσοφίας της, η οποία είναι αυτόδηλη από την ίδια την ονομασία του θεσμού. Δηλαδή πρέπει να είναι αυτόματη και να επιφέρει πλήρη τιμαριθμική αναπροσαρμογή της αγοραστικής δύναμης των μισθών.

Η τρίτη ευθύνη την οποία έχει αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας, δεν πηγάζει από τη μεταβατική συμφωνία, αλλά από Οδηγία της ΕΕ, η οποία καθορίζει ότι η κάλυψη των Συλλογικών Συμβάσεων πρέπει να αυξηθεί σε ποσοστό πέραν του 80% τουλάχιστον. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε όταν έρθει το ορόσημο του Ιουνίου του 2025 να μπορεί να γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση με δίκαιους όρους για όλους. Σημειώνεται ότι το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων συνδέεται άμεσα με την ΑΤΑ, καθώς κατά κανόνα οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν καλύπτονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις δεν επωφελούνται ούτε από το θεσμό της ΑΤΑ. Υπάρχει επίσης μια μεγάλη ομάδα εργαζομένων στους οποίους οι μισθοί και τα ωφελήματά τους επηρεάζονται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Πρόκειται για τους εργαζόμενους που βρίσκονται κάτω από το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό. Τα Υπουργείο Εργασίας έχει υποχρέωση να εκδώσει άμεσα νέο διάταγμα –με τον ίδιο τρόπο που εκδόθηκε το προηγούμενο– ώστε να αποδοθεί η ΑΤΑ στην πιο πάνω ομάδα εργαζομένων οι οποίοι είναι και οι πιο χαμηλόμισθοι.

Η τέταρτη ευθύνη που έχει αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας είναι η επαναφορά της ισορροπίας στις σχέσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών. Τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη ξηλώθηκαν τα πάντα. Αντί για στήριξη των συλλογικών συμβάσεων, στηρίχθηκαν οι αρρύθμιστες πολιτικές απασχόλησης όπως η αγορά υπηρεσιών. Όχι μόνο από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και από τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Άλλαξαν επίσης οι όροι για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σκλαβοπάζαρο που ασκεί συνεχώς πιέσεις σε βάρος όλων των εργαζομένων.

Το Υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε καλά, αφού επιτεύχθηκε μεταβατική συμφωνία για την ΑΤΑ. Συνεχίζει όμως να βρίσκεται υπό αξιολόγηση από την κοινωνία, η οποία θα κάνει τη σούμα στο τέλος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy