Κοινωνικά ανάλγητη η κυβέρνηση ΔΗΣΥ με αναπομπή τριών νόμων

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης συνεχίζεται, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αρνείται να υπογράψει τους δύο νόμους που ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής και αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό, καθώς και τη νομοθεσία για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Πρόκειται για νομοθεσίες που μπορούσαν άμεσα να δώσουν οικονομικές ανάσες τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις μικρές επιχειρήσεις. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικαλείται λόγους αντισυνταγματικότητας και έχει προχωρήσει σε αναπομπή των νομοθεσιών πίσω στη Βουλή, η οποία καλείται σήμερα να εξετάσει την αιτιολογία της αναπομπής και να τοποθετηθεί. Πάντως σε ό,τι αφορά την αναστολή των εκποιήσεων, η συγκεκριμένη νομοθεσία έχει δοκιμαστεί και σε προηγούμενη περίπτωση από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι είναι συνταγματική. Εκείνο που προφανώς επιδιώκει ο Πρόεδρος είναι να κερδίσει χρόνο, αφού σε περίπτωση που ψηφιστεί ξανά από τη Βουλή ο Πρόεδρος θα προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, οπότε θα εκδικαστεί ίσως και μετά τον Οκτώβριο και συνεπώς θα είναι άνευ περιεχομένου.

Για τη μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και στα καύσιμα η απόφαση είναι περισσότερο πολιτική. Στα ταμεία του κράτους έχουν μαζευτεί πολλά εκατομμύρια ευρώ λόγω ακριβώς των αυξημένων τιμών σε ηλεκτρισμό και καύσιμα και κατά συνέπεια των αυξημένων φόρων που εισπράττονται. Ωστόσο η κυβέρνηση ΔΗΣΥ αρνείται να μειωθεί ο φόρος για το ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ εξήγγειλε ήδη την περασμένη εβδομάδα επαναφορά του ΦΠΑ για όλους στο 19%, με τον Υπουργό Οικονομικών να παραδέχεται ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, υποστηρίζοντας ότι η μόνη λύση είναι η εξοικονόμηση… Δεν ξέρουμε εάν ο κ. Κ. Πετρίδης μάς εισηγείται να κλείσουμε τα κλιματιστικά και να λιποθυμούμε από τη ζέστη ή εάν μας προτρέπει να κυκλοφορούμε με δημόσιες συγκοινωνίες που δεν υπάρχουν!

Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ προσπάθησε επικοινωνιακά να στείλει μήνυμα ότι νοιάζεται και προχωρεί σε κλιμακωτή επιχορήγηση του κόστους του ηλεκτρισμού για τη διμηνία Ιουλίου – Αυγούστου. Μιλάμε βέβαια για επιχορήγηση που θα γίνει αφού επιβληθεί σε όλους το 19% ΦΠΑ και στο τιμολόγιο που θα λαμβάνει ο πολίτης θα καταγράφεται η αρχική τιμή, η επιχορήγηση του κράτους και το ποσό που θα καταβάλλει ο πολίτης. Πρόκειται για αλχημείες, γνωρίζοντας μάλιστα ότι ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 10,6%, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των μισθών.

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy