Η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου στους ηλικιωμένους

Έως και 800 επιπλέον θάνατοι λόγω του εγκλεισμού

Δρ Μ. Κυριαζής: Πολλά τα προβλήματα, ειδικά σε ηλικιωμένους

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την απομόνωση, λόγω των μέτρων για περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, για τους ηλικιωμένους εντοπίζει και επιβεβαιώνει σχετική έρευνα που διενεργήθηκε τους προηγούμενους μήνες από το Εθνικό Κέντρο Γεροντολογίας με επικεφαλής τον Δρα Μάριο Κυριαζή.

Ο Δρ Κυριαζής, μιλώντας στη «Χαραυγή», σημείωσε πως η μελέτη είναι βασισμένη σε διεθνείς στατιστικές και τόνισε ότι έχει παρατηρηθεί πως ο εγκλεισμός φέρνει πολλά προβλήματα, ειδικά για τους ηλικιωμένους, τα οποία μπορεί να κοστίσουν ακόμα και ζωές. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία κατατέθηκε και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου στους ηλικιωμένους.

Σημειώνεται στην έρευνα πως τα μέτρα που επιβλήθηκαν και συνεχίζουν να επιβάλλονται στην Κύπρο από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού έχουν σαν αποτέλεσμα την απομόνωση των ευάλωτων ηλικιωμένων για αρκετούς μήνες. Καταδεικνύεται επίσης ότι, εξαιτίας των συνεπειών της κοινωνικής απομόνωσης που επιβάλλεται, ο κίνδυνος θανάτου από άλλα αίτια, εκτός του Covid-19, αυξάνεται σε αυτά τα άτομα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι κατά το 2021 και μετά ο αριθμός των θανάτων αυτών των ηλικιωμένων στην Κύπρο θα αυξηθεί, φθάνοντας τουλάχιστον τους 200 επιπλέον θανάτους για κάθε τρεις μήνες απομόνωσης. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, οι επιπλέον θάνατοι θα φθάσουν τους 800.

Ως εκ τούτου, προτείνεται όπως οι υγειονομικές αρχές να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα υποστήριξης για αυτά τα ηλικιωμένα άτομα, ώστε να περιλαμβάνουν ιατρικά, κοινωνικά, γνωστικά, σωματικά και ψυχολογικά στοιχεία. Κάποια παραδείγματα τέτοιας υποστήριξης που παρατίθενται στην έρευνα είναι να ενθαρρυνθεί η χρήση κοινωνικής δικτύωσης με στήριξη όσων δεν έχουν την εμπειρία να την χρησιμοποιούν, να δημιουργηθεί ομάδα εθελοντών που θα τηλεφωνά καθημερινά σε ευάλωτους ηλικιωμένους για ουσιαστική και εποικοδομητική τηλεφωνική επικοινωνία και να γίνει συντονισμένη προσπάθεια από ειδικούς για διαδικτυακή ή τηλεφωνική ψυχολογική στήριξη.

Συστήνεται επίσης να γίνεται ενημέρωση από έγκυρες επιστημονικές πηγές που να προάγουν το αίσθημα της ασφάλειας και της ελπίδας, και όχι αρνητικά σενάρια ή εσφαλμένες ειδήσεις που προκαλούν φόβο, αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Προτείνεται επίσης όπως επαγγελματίες γυμναστές εισηγηθούν γενικές ασκήσεις κατάλληλες για ηλικιωμένους στο σπίτι ή και να γυριστούν σύντομα βίντεο, τα οποία οι τηλεοπτικοί σταθμοί να παρουσιάζουν μέσα στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης.

Η έρευνα κατατέθηκε συνοδευόμενη με αυτούσια σχόλια ηλικιωμένων ή συγγενών τους, όπως παρατέθηκαν στους ερευνητές.

«Πριν ένα χρόνο χάσαμε τον πατέρα μου. Η μητέρα μου έχασε κάθε ενδιαφέρον, αφού δεν μπορεί να βγει έξω, ούτε μπορούν να την επισκεφτούν. “Φύτρωσε” πάνω στον καναπέ και περιμένει να πεθάνει». «Αναφέρω περίπτωση ηλικιωμένου που λόγω υποσιτισμού και αμέλειας γενικά στον προηγούμενο εγκλεισμό αφέθηκε δύο μήνες μόνος και αβοήθητος, χωρίς να ερωτηθεί αν έχει να φάει. Τον βρήκαν σε άθλια κατάσταση στο κρεβάτι, αποστεωμένο! Τον πήραν νοσοκομείο για κανένα μήνα και μετά πέθανε». «Θέλω να πω για τη μητέρα μου που είναι σε στέγη ηλικιωμένων. Λόγω του ότι δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις, έχει αδρανήσει εντελώς και μένει στο κρεβάτι χωρίς ενδιαφέρον. Δεν τρώει κανονικά και η άνοιά της χειροτέρεψε».

Αυτά είναι κάποια ενδεικτικά που αποτυπώνουν και το μέγεθος του προβλήματος. Συμπεραίνεται λοιπόν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθούν εθνικές στρατηγικές προκειμένου να αποφευχθούν δυσμενείς επιπτώσεις εκτός από εκείνες που σχετίζονται με το Covid-19.

Στην προσπάθειά μας να αποτρέψουμε τους θανάτους που σχετίζονται με τον Covid-19, δεν πρέπει να προκαλέσουμε περισσότερους επιπλέον θανάτους λόγω των μέτρων απομόνωσης.

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy