Κοινωνική απόρριψη αντιμετωπίζουν 314 οροθετικές γυναίκες στην Κύπρο

Λανθασμένη πληροφόρηση για την κατηγορία αυτή των πολιτών

 

Εξακολουθεί να υπάρχει λανθασμένη πληροφόρηση για την κατηγορία οροθετικών γυναικών και οι στερεότυπες αντιλήψεις είναι η κύρια αιτία που απομονώνονται μετά τον κοινωνικό στιγματισμό. Τα τελευταία χρόνια έχουν παραχθεί σημαντικές επιστημονικές έρευνες που έρχονται να αντικαταστήσουν τους μύθους που μέχρι πρόσφατα διαδίδονταν.

Τα προβλήματα επιβίωσής τους παραμένουν άλυτα, με το κράτος να παρατηρεί τον αποκλεισμό τους με σταυρωμένα τα χέρια.

Σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο Δρ Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς σε συνεργασία με τον οργανισμό Terrence Higgins Trust του Ηνωμένου Βασιλείου και την οργάνωση ΚΥΦΑ, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας που διεξήγαγαν με τίτλο «Κοινωνικές και Ψυχολογικές Ανάγκες Γυναικών με HIV/AIDS στην Κύπρο». Στόχος της είναι η παροχή νέων γνώσεων γύρω από τις ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες των οροθετικών γυναικών στην Κύπρο. Η έρευνα διεξήχθη από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ η συλλογή δεδομένων έγινε μέσω 50 -σχεδόν- κλειστών ερωτηματολογίων. Σημειώνεται ότι στην Κύπρο υπάρχουν 314 οροθετικές γυναίκες.

Όπως ανέφερε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος, Δρ Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, «η κοινή εμπειρία των γυναικών αυτών ότι αποτελούν αντικείμενα προκατάληψης και δυσμενούς μεταχείρισης συνήθως εντείνει τα συναισθήματα χαμηλής αυτοπεποίθησης σε ένα γενικά εχθρικό περιβάλλον». Πρόσθεσε ότι «οι γυναίκες που καθημερινά ζουν με τον ιό του HIV/AIDS αντιμετωπίζουν ρατσιστικές προσβολές, κοινωνική απόρριψη ως οι “άλλοι”, ως οι κατώτερες, διαφορετικές και απειλητικές».

7 στις 10 Κύπριες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 7 στις 10 οροθετικές γυναίκες είναι Κύπριες με το 37% να είναι 50-64 ετών, το 32% να είναι ηλικίας 35-49, το 16% 25-34, το 8% ηλικίας 65+, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό δεν επιθυμούσε να απαντήσει. Σε ερώτηση αν αντιμετωπίζουν άλλα μακροχρόνια προβλήματα υγείας εκτός από τον ιό του HIV, 4 στις 10 απάντησαν θετικά. Το 33% εξ αυτών δεν θέλησε να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Όσες γυναίκες  απάντησαν, αναφέρθηκαν σε διαβήτη, προβλήματα στα οστά και στις αρθρώσεις, σε ψυχολογικά προβλήματα, είτε σε προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος κ.ά.

Το 89% των οροθετικών γυναικών είναι ετεροφυλόφιλες, κατέδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας, με το 5% να δηλώνουν αμφισεξουαλικές και το 3% τρανσέξουαλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 45% των γυναικών έχουν παιδιά, το 39% είναι παντρεμένες ή είναι σε σταθερή σχέση, το 32% δηλώνουν είτε ανύπαντρες, είτε σεξουαλικά ενεργές. Το 5% έζησε σε εμπόλεμη ζώνη, το 3% υπήρξαν άστεγες και άλλο ένα 3% εργάστηκε στη βιομηχανία του σεξ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 16% των γυναικών βίωσαν βία ή κακοποίηση στην κοινότητα όπου ζουν, από τη μέρα της διαγνωσής τους, ενώ το 8% δηλώνει ξεκάθαρα ότι η βία που βίωσε οφείλεται στο ότι είναι φορείς του ιού HIV.

Κάλια Ανδρέου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy