ΓΓ ΑΚΕΛ για κοινωνική πολιτική: Ελλειμματική και μονοδιάστατη προσέγγιση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ

Η μονοδιάστατη προσέγγιση της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες

Σειρά από θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν για την προώθηση μέτρων σε σχέση με την κοινωνική πολιτική καταγράφονται μέσα από συναντήσεις του ΑΚΕΛ με οργανώσεις και φορείς.

Σε δηλώσεις του για την κοινωνική πολιτική στον τόπο μας, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, υπογραμμίζει ότι η μονοδιάστατη προσέγγιση της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι μετά από τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε αυτές τις μέρες με σειρά από οργανώσεις και φορείς, επιβεβαιώνεται ότι η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται στον τόπο μας είναι ελλειμματική και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες.

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι ο τόπος σήμερα χρειάζεται ένα προοδευτικό κράτος πρόνοιας, με το σχεδιασμό ολιστικής κοινωνικής πολιτικής. Ιδιαίτερα αυτό είναι αναγκαίο όταν είναι ορατός ο κίνδυνος της όξυνσης των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδιασμού χρειάζεται ουσιαστική αύξηση των δημόσιων δαπανών για την κοινωνική πολιτική.

Από τις επαφές μας που πραγματοποιήσε το ΑΚΕΛ αυτές τις μέρες καταγράφηκαν σειρά από θέματα πρέπει να ληφθούν υπόψιν για την προώθηση μέτρων σε σχέση με την κοινωνική πολιτική.

Αναλυτικά: 

Πρώτο, οι σημερινοί συνταξιούχοι και οι επόμενες γενιές συνταξιούχων αξίζουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Πρώτη προτεραιότητα για να επιτευχθεί αυτό αποτελεί η κατάργηση του 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Δεύτερο, δέκα χρόνια μετά την κύρωση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρίες από την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη οι οδηγίες της Σύμβασης, κάτι που υπογραμμίζεται από την ίδια την έκθεση του ΟΗΕ. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία για υποχρεωτική διαβούλευση με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες. Το Ε.Ε.Ε. με τον τρόπο που εφαρμόζεται στερεί από άτομα με αναπηρίες το ειδικό αναπηρικό επίδομα. Γι΄αυτό επιμένουμε να εισαχθεί εξειδικευμένη νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρίες, η οποία να καθορίζει την κοινωνική και οικονομική στήριξη που δικαιούται το κάθε άτομο με βάση την αναπηρία του. Τέλος, θεωρούμε αναγκαίο ότι χρειάζεται επίσης δημιουργία από το κράτος εξειδικευμένων δομών για τα παιδιά με αναπηρίες.

Τρίτο, απαιτείται συνεχής εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας με τρόπο που θα τις καθιστά ανοιχτές, φιλικές και προσβάσιμες και θα λειτουργούν με διαφάνεια και αμεσότητα προς τους πολίτες και τις ομάδες που χρειάζονται στήριξη. Ο εκσυγχρονισμός θεωρούμε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημιουργία εξειδικευμένων υπηρεσιών εντός τους, λειτουργία σε μόνιμη βάση διατμηματικών και διυπουργικών πολυθεματικών επιστημονικών ομάδων, αποκέντρωσή των υπηρεσιών στην τοπική αυτοδιοίκηση με την απόδοση των αναγκαίων οικονομικών πόρων στις τοπικές αρχές, και διαμόρφωση μιας νέας σχέσης μεταξύ κράτους και εθελοντικών οργανώσεων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy