Για «κοινωνική πρόκληση» κάνει λόγο η ΑΗΚ για την εξαγγελία απεργιακών μέτρων

Για «κοινωνική πρόκληση» κάνει λόγο η ΑΗΚ, αναφορικά με τα απεργιακά μέτρα που έχουν εξαγγείλει οι Συνδικαλιστικές οργανώσεις. 

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΑΗΚ:

Αναφορικά με την πρόσφατη ανακοίνωση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της ΑΗΚ, με την οποία εξαγγέλλουν απεργιακά μέτρα την ερχόμενη Πέμπτη 17 Νοεμβρίου και Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού σημειώνει τα ακόλουθα:

  • Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ενεργειακής αβεβαιότητας και κοινωνικής αγωνίας, είναι επιβεβλημένη η υπευθυνότητα, η σύνεση και η ενσυναίσθηση, από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Όταν η κοινωνία μας δοκιμάζεται, με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνεται έξω από τον έλεγχο της ΑΗΚ, δεν πρέπει να προκαλούνται περαιτέρω εντάσεις και πιέσεις στους πολίτες.
  • Η εξαγγελία απεργιακών μέτρων από τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της ΑΗΚ συνιστά κοινωνική πρόκληση και δεν βρίσκει σύμφωνους τη Διοίκηση και Διεύθυνση του Οργανισμού. Τα μέτρα αυτά ταλαιπωρούν την κοινωνία και πλήττουν την ΑΗΚ.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση υπηρετούν ένα σκοπό: Να βοηθήσουν την ΑΗΚ να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της και να ανταποκριθεί στην αποστολή της, ως ο σταθερός πυλώνας ενέργειας που στηρίζει την πρόοδο του τόπου μας.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση της ΑΗΚ, στο πλαίσιο του ανοιχτού διαλόγου και της συνεννόησης που διατηρούν με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, είχαν κατά το τελευταίο διάστημα αριθμό συναντήσεων με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις για συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν τον Οργανισμό. Η τελευταία συνάντηση έγινε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, πριν την εξαγγελία των μέτρων. Πάντα όμως σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού και διακριτών ρόλων που υπηρετούν την ακεραιότητα της θεσμικής λειτουργίας της ΑΗΚ και θέτουν πάνω απ’ όλα την εκπλήρωση της αποστολής του Οργανισμού προς τον τόπο και τους πολίτες.
  • Διοίκηση και Διεύθυνση καλούν τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις όπως επανεξετάσουν και αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία των καταναλωτών και του κοινού γενικότερα».

Συντεχνίες ΑΗΚ: Δεν θα τους περάσει – Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο

Να αφήσουν την ΑΗΚ να μπορέσει να ανασάνει και να αναπτυχθεί, τόνισαν στον ΑΣΤΡΑ οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ΣΕΠΑΗΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις για δυναμικά μέτρα αποτελούν μονόδρομο καθώς τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο.

Οι κύριοι Σώτος Σάββα και Δημήτρης Κωνσταντίνου κατήγγειλαν ότι οι κυβερνώντες άφησαν τον οργανισμό έκδηλα και σκόπιμα υποστελεχωμένο για να μην μπορεί η ΑΗΚ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.  Τόνισαν πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τα μέτρα. Το μήνυμα που πρέπει να πάει, ανέφεραν, είναι ότι δεν θα τους περάσει, καθώς κύριος στόχος τους είναι να εκμεταλλεύονται τον τομέα της ενέργειας αφήνοντας κουτσή και ανήμπορη την ΑΗΚ.

Υπογράμμισαν ακόμη ότι το προσωπικό είναι απογοητευμένο και δυσαρεστημένο από την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και κατήγγειλαν αποφάσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Ενέργειας, Συγκοινωνιών και της ΡΑΕΚ που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ΑΗΚ μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον της ενέργειας νέες συνθήκες.  Επίσης επικρίνεται το ΔΣ της ΑΗΚ για αδυναμία υλοποίησης αποφάσεων.

Το προσωπικό της ΑΗΚ θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη στάση εργασίας από τις 11 μέχρι τις 12 και την Τετάρτη στις 23 Νοεμβρίου 12ωρη στάση εργασίας από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Από τα απεργιακά μέτρα εξαιρούνται συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ώστε να μην ταλαιπωρηθούν πολίτες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.