Ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης της ΕΕ προς τους Κύπριους για το Κυπριακό έστειλε ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Ευρωβουλή Μάνφρεντ Βέμπερ, σημειώνοντας ότι κοινός στόχος είναι μια ανεξάρτητη Κύπρο χωρίς καθεστώς εγγυήσεων και ξένους στρατούς.

Εξέφρασε την άποψη ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ήταν λάθος και ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για μια εταιρική συμφωνία, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί η ΕΕ συνεργάζεται με την Τουρκία υπό κανονικούς όρους όταν υπάρχει ακόμη κράτος μέλος της το οποίο η Τουρκία δεν σέβεται και δεν αναγνωρίζει.

Ο κ. Βέμπερ μιλούσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στο Μέγαρο Γλαύκος Κληρίδης, με την ευκαιρία της πρώτης του επίσημης επίσκεψης για το 2019 ως υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οποία επέλεξε την Κύπρο.

Αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που βίωσε η Κύπρος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε ότι κάτω από την ηγεσία του Προέδρου του ΔΗΣΥ αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη έγινε κατορθωτό να επανέλθει η Κύπρος πίσω στην οικονομική ανάπτυξη. Μίλησε για πλεονασματικό προϋπολογισμό και μια καλή κατάσταση στην αγορά εργασίας, που οφείλονται σε μια σταθερή κυβέρνηση του ΕΛΚ.

«Οι θέσεις εργασίας, η οικονομική ανάπτυξη, η βιωσιμότητα του προϋπολογισμού, αποτελούν καίρια ζητήματα για το μέλλον των χωρών μας και της ΕΕ», σημείωσε.

Ο κ. Βέμπερ είπε επίσης ότι ένας άλλος λόγος που επέλεξε την Κύπρο ως τον πρώτο του προορισμό ήταν ότι για τον ίδιο ως Πρόεδρο της Κομισιόν, δεν θα υπάρχουν μεγάλες και μικρές χώρες, χώρες της Δύσης ή της Ανατολής, χώρες του Νότου ή του Βορρά. Το έχω καταστήσει σαφές, τόνισε, ότι «υπάρχουν μόνο Ευρωπαίοι. Είμαστε ίσοι και πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε όλους με ισότητα στην ΕΕ».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι το μήνυμα του «θα είναι ξεκάθαρο». «Είμαστε όλοι Κύπριοι σε αυτό το πρόβλημα. Οι Κύπριοι μπορούν να βασιστούν στην αλληλεγγύη της υπόλοιπης ΕΕ. Τετρακόσια σαράντα εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι στο πλευρό των Κύπριων πολιτών την ώρα που θα επιλύσουν το πρόβλημα τους», διαβεβαίωσε.

Η κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ, είναι σαφής: «Χρειαζόμαστε μια Κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα είναι ανεξάρτητη, όπου δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για οποιοδήποτε καθεστώς εγγυήσεων και χωρίς ξένα στρατεύματα στο νησί. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος».

Διαβεβαίωσε για την στήριξη του ΕΛΚ και του ίδιου ως μελλοντικού Προέδρου της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια δείπνου λίγο αργότερα θα είναι παρόντες και εκπρόσωποι των Τουρκοκυπριακών κομμάτων και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα νοιώσουν και αυτοί πως μια επανενωμένη Κύπρος ως πλήρες μέλος της ΕΕ θα είναι επαρκώς ασφαλής και θα χρειάζεται οποιεσδήποτε ξένες εγγυήσεις ή ξένους στρατούς.

«Δεν είναι τυχαία ότι εμείς έχουμε στηρίξει την υποψηφιότητά του κ. Βέμπερ, γιατί είναι ένας πολιτικός Ευρωπαίος με όραμα αλλά και με ξεκάθαρες θέσεις», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Με ξεκάθαρο όραμα, πρόσθεσε, «για την Ευρώπη, για το αύριο, για μια καλύτερη Ευρώπη, αλλά και ένας φίλος της Κύπρου και του συνόλου του Κυπριακού λαού».

«Πιστεύουμε ότι με την εκλογή του θα βοηθήσει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού», ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, «το είπε και θα το ξαναπεί, πως δεν χρειάζονται ούτε ξένοι εγγυητές ούτε ξένα στρατεύματα και πρέπει να αισθάνεται το σύνολο του κυπριακού λαού πλήρη ασφάλεια με την ενωμένη Κύπρο να συνεχίζει να είναι μόνιμο μέλος με πλήρη δικαιώματα στην ενωμένη Ευρώπη».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το πως θα επιτύχει να φέρει πιο κοντά τους πολίτες στην ΕΕ ο κ. Βέμπερ ανέφερε ότι η δημιουργία μιας γέφυρας συνδέει τους πολίτες και την καθημερινότητά τους με το Ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο αποτελεί μια πρόκληση που πρέπει να υπερπηδηθεί.

Για μας στο ΕΛΚ, σημείωσε, η απάντηση είναι σαφής πρέπει να οικοδομήσουμε μια δημοκρατική Ευρώπη και αυτό σημαίνει ότι στις εκλογές του Μαΐου οι πολίτες θα αποφασίσουν για το μέλλον αυτής της ηπείρου. Είναι στα χέρια των πολιτών, πρόσθεσε.

Ο κ. Βέμπερ είπε επίσης ότι η περιοδεία του θα είναι όχι μόνο για να διακηρύξει τις θέσεις του αλλά και για να ακούσει «τις ανησυχίες και τις ιδέες των πολιτών». Και τότε, τέσσερις με πέντε εβδομάδες πριν τις εκλογές θα παρουσιάσω τις κύριες μου υποσχέσεις, πρόσθεσε.

Ένα ουσιαστικό παράδειγμα, ανέφερε, είναι η άποψή του ότι «η πλήρης ιδιότητα μέλους της Τουρκίας εντός της ΕΕ δεν μπορεί να δουλέψει».

Πιστεύω, σημείωσε ότι μια πλήρης συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ θα ήταν προς την λανθασμένη κατεύθυνση. Γι αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να φτάσουμε σε μια εταιρική συμφωνία και να σταματήσουμε την πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Ο κ. Βέμπερ ανέφερε απαντώντας σε επιπρόσθετη ερώτηση για το ζήτημα ότι «υπήρχε ανέκαθεν από την αριστερά πλευρά του πολιτικού ευρωπαϊκού τοπίου η ιδέα ότι οι συζητήσεις για την διεύρυνση θα μετατρέψουν την Τουρκία σε μια εντελώς διαφορετική χώρα, ενώ σήμερα, οποιοσδήποτε έχει μάτια, βλέπει την πραγματικότητα της Τουρκίας του σήμερα και βλέπει ότι αυτό είναι απλά λάθος».

«Γι αυτό πρόκειται για ζήτημα ειλικρίνειας», είπε.

Νομίζω ότι οι εξελίξεις των τελευταίων δύο με τριών χρόνων στη Τουρκία έχουν δείξει ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες, μεταξύ άλλων από την δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου. Αυτό, αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι αυτή η ιδέα ήταν λανθασμένη.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η ΕΕ δεν μπορεί να συνεργάζεται με την Τουρκία υπό κανονικούς όρους όταν υπάρχει ακόμη ένα κράτος μέλος το οποίο η Τουρκία δεν σέβεται και δεν αναγνωρίζει.

Σε δική του παρέμβαση για το ζήτημα ο κ. Νεοφύτου διευκρίνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί ακόμη και για να επιτευχθεί μια στρατηγική εταιρική σχέση με την ΕΕ. Αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει ένα κράτος μέλος της ΕΕ όπως είναι η Κύπρος, τότε δεν θα μπορεί να έχει ούτε στρατηγική σχέση με την ΕΕ, είπε.

Τον κ. Βέμπερ υποδέχθηκαν νωρίτερα αξιωματούχοι, στελέχη, μέλη και φίλοι του ΔΗΣΥ έξω από το οίκημα του κόμματος, όπου έκοψε και την Βασιλόπιτα μαζί με τον κ. Νεοφύτου.