Κοινός στόχος των εργαζομένων η επανένωση στη βάση της ΔΔΟ, δηλώνουν ΠΕΟ και Dev İş

Κοινός στόχος των εργαζομένων είναι η επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ανέφεραν στο ΚΥΠΕ οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών της ΠΕΟ και της Dev İş που συναντήθηκαν με φυσική παρουσία μετά από πολύ καιρό και συζήτησαν τα προβλήματα που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τόσο στην ε/κ όσο και στην τ/κ πλευρά.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας, Κοράλ Ασιάμ είπε ότι συζήτησαν ιδιαίτερα το πώς μπορούν να λύσουν τα προβλήματα των τ/κ εργαζομένων στην ε/κ πλευρά που αφορούν είτε το σύστημα συνταξιοδότησης είτε το σύστημα υγείας.

Θα συνεχίσουν, πρόσθεσε, την κοινή δράση που έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια με την ΠΕΟ αφού θεωρούν ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο η οικονομία και ο εργασιακός χώρος θα είναι κοινός. Συζήτησαν, ανέφερε, ένα πρόγραμμα κοινών δράσεων 8 σημείων το οποίο θα πραγματοποιήσουν φέτος. Για την Ημέρα της Γυναίκας, σημείωσε, θα υπάρξει μια κοινή εκδήλωση, η οποία προγραμματίζεται.

Ερωτηθείς πιο θεωρεί το πιο σημαντικό πρόβλημα, ο κ. Ασιάμ είπε ότι το Κυπριακό, αλλά σε εργασιακό και οικονομικό επίπεδο, το γεγονός ότι το οικονομικό σύστημα στο «βορρά» ενεργεί εξαρτώμενο από την Τουρκία  και αυτό πρέπει να τερματιστεί, λέγοντας ότι είναι γνωστή η φράση «όποιος παίρνει λεφτά, παίρνει κι εντολές». Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας είναι ότι η βούληση των Τ/κ έχει υπάρξει αντικείμενο σφετερισμού.

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στις σημερινές συνθήκες όπου η λύση δύο κρατών είναι η επίσημη θέση του Τ/κ ηγέτη και οι αντιφάσεις και παλινδρομήσεις της ε/κ πλευράς έχουν απομακρύνει τον στόχο της λύσης, ΠΕΟ και Dev İş επιλέγουν να συνεχίσουν αυτό που κάνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Να παραμένουν δεσμευμένες και προσηλωμένες στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Γιατί είναι στο δικό μας μυαλό ξεκάθαρο ότι η προοπτική και των εργαζομένων για ένα καλύτερο μέλλον, περνά μέσα από την λύση και την επανένωση».

Η κ. Χαραλάμπους πρόσθεσε ότι το ένα κομμάτι της κοινής προσπάθειας αφορά την δημιουργία κοινών δραστηριοτήτων που φέρνουν κοντά τους εργαζόμενους από τις δύο πλευρές. Σημείωσε δε ότι τα προβλήματα των εργαζομένων είναι αυτή τη στιγμή κοινά. «Και οι ε/κ και οι τ/κ εργαζόμενοι χτυπιόμαστε αυτή τη στιγμή από την ακρίβεια. Βεβαίως στην τ/κ κοινότητα τα προβλήματα είναι πολύ πιο έντονα λόγω της εξάρτησης από την Τουρκία».

Οι εργαζόμενοι και στις δύο πλευρές, συνέχισε, αντιμετωπίζουν ανασφάλεια και φόβο που επιτάθηκε λόγω της πανδημίας. Αναγνωρίζοντάς αυτό, είπε, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ταξική αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων. «Οι αγώνες των εργαζομένων στην τ/κ κοινότητα, αφορούν και τους ε/κ εργαζόμενους». Γι αυτό, συνέχισε, τονίσθηκε η ανάγκη της αλληλοενημέρωσης και προς τους εργαζόμενους, αλλά και των κοινών δράσεων που θα εκφράσουν αυτή την αλληλεγγύη.

Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε ζωντανή την ανάγκη για επανένωση του τόπου, είπε η κ. Χαραλάμπους, αλλά χτίζουμε την προοπτική ε/κ και τ/κ εργαζόμενοι να ζουν και να εργάζονται μαζί σε μια επανενωμένη πατρίδα.

Ερωτηθείσα εάν τα προβλήματα που έθεσε η τ/κ συντεχνία για τους Τ/κ εργαζόμενους στην ε/κ πλευρά, είναι εύκολο να λυθούν, η ΓΓ της ΠΕΟ ότι κάνουν διαχρονικά ενέργειες και οι δύο συντεχνίες  κι αυτού του είδους τα προβλήματα θα επιλυθούν ολοκληρωτικά με την επανένωση του τόπου. Για να επιλυθούν χρειάζεται να υπάρξει και η αναγκαία πολιτική βούληση για να βρεθούν λύσεις που θα μπορούν να λειτουργήσουν ενώ βρισκόμαστε σε μια ανώμαλη κατάσταση λόγω της κατοχής και του διαχωρισμού, κατέληξε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ, το πρόγραμμα κοινών δραστηριοτήτων για το 2022, το οποίο θα αναπτυχθεί και στις δύο πλευρές θα περιλαμβάνει: κοινές δράσεις  με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, συμμετοχή στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην μνήμη των Καβάζογλου και Μισιαούλη, διοργάνωση εκδηλώσεων και κοινό γιορτασμό  της Εργατικής Πρωτομαγιάς, εορτασμός της 1ης Σεπτεμβρίου Παγκόσμιας ημέρας δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την ειρήνη, κοινή υποστήριξη στη διεθνή εκδήλωση για την 3η Οκτωβρίου που προκηρύσσει η ΠΣΟ ως Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Εργαζομένων, διοργάνωση ενημερωτικών συσκέψεων σε επαρχιακό και κλαδικό επίπεδο και διοργάνωση επισκέψεων σε μνημεία (Λεύκα-Πελέντρι)  και ανέγερση μνημείου στην Πάφο για τον Αχμέτ Γιάγυα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.