Κοινοτική Τράπεζα Σπόρων: Μια αλλιώτικη… τράπεζα από τους αγρότες για τους αγρότες

Εκστρατεία της ΕΚΑ για διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων, στο πλαίσιο παγκόσμιας πρωτοβουλίας

«Όταν παραδίδει κάποιος χαμένους σπόρους στην τράπεζα της χώρας του, είναι σαν να φέρνεις πίσω τους δεινόσαυρους»

«Το μεγάλο στοίχημα της ΕΚΑ είναι η δημιουργία της Κοινοτικής Τράπεζας Σπόρων, ώστε η προσπάθεια για προστασία, διατήρηση και διάδοση των κυπριακών παραδοσιακών σπόρων να έχει παγκύπρια εμβέλεια»

 

Του Ειρηναίου Πίττα

Η Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), εμπνευσμένη από την παγκόσμια πρωτοβουλία για την προστασία, τη διατήρηση και τη διάδοση των παραδοσιακών σπόρων, θα κάνει τη δική της εκστρατεία για τους παραδοσιακούς σπόρους της Κύπρου. Στο πλαίσιο της προσπάθειας θα ιδρυθεί μια Κοινοτική Τράπεζα Σπόρων, στην οποία θα φυλάγονται σπόροι από κάθε γωνιά της Κύπρου, ενώ θα μπορεί να τους προμηθευτεί ο κάθε πολίτης. Για την επικείμενη αυτή προσπάθεια της ΕΚΑ, και όχι μόνο, συναντήσαμε τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης, Πανίκο Χάμπα, ο οποίος μας εξήγησε αναλυτικά περί τίνος πρόκειται.

Ο κ. Χάμπας ξεκίνησε λέγοντας πως η ανάγκη για διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων σε παγκόσμιο επίπεδο προκύπτει από την προσπάθεια επιβολής των μεταλλαγμένων προϊόντων από τα μεγάλα μονοπώλια. Η προσπάθεια καθολικού ελέγχου των πόρων που χρησιμοποιούν οι αγρότες για να παράγουν προϊόντα οδήγησε στην κινητοποίηση πολιτών, όχι αποκλειστικά αγροτών, για προστασία της διατροφής τους. Ως εκ τούτου, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, σε παγκόσμιο επίπεδο, το κίνημα προστασίας και διάδοσης των παραδοσιακών σπόρων, συμπλήρωσε. Ο Π. Χάμπας τόνισε ότι τα πιο πάνω είναι μια καθαρή πολιτική και ταξική πράξη. «Γίνεται ένας πόλεμος των τάξεων, ένας πόλεμος μεταξύ των μονοπωλίων και των τραστ με τους απλούς ανθρώπους, που θέλουν να συνεχίσουν να ζουν απλοϊκά με τη διατροφή που είχαν μέχρι τώρα. Έτσι λοιπόν, εμείς λέμε ότι πρέπει να αντισταθούμε με το δικό μας πιρούνι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ΕΚΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα της οργάνωσης «Πελίτις» στην Ελλάδα, όπου είχαν αρχίσει να μαζεύουν τους σπόρους σε πανελλήνιο επίπεδο πριν 25 χρόνια με αισθητά αποτελέσματα, έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία οργανώνοντας κόσμο αλλά και πραγματοποιώντας διάφορες γιορτές για το σπόρο, θέλοντας να συμβάλει στην καλλιέργεια συνείδησης στους πολίτες για το κεφάλαιο που λέγεται παραδοσιακός σπόρος. Βασικός στόχος των προσπαθειών είναι να μη χαθούν οι κυπριακοί σπόροι. Όπως εξήγησε ο ΓΓ της ΕΚΑ, «η Κύπρος, ως νησί που αναδύθηκε από τη θάλασσα και περιτριγυρίζεται από τρεις ηπείρους, με πολύ διαφορετικό κλίμα, έχει τρομερή βιοποικιλότητα και οφείλουμε να τη διατηρήσουμε. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της ΕΚΑ, έχουν παραδοθεί στην Εθνική Τράπεζα Σπόρων, που διατηρείται στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, σπόροι από το κυπριακό βαμβάκι, που ουσιαστικά ήταν χαμένο και βρέθηκε σε μια αυλή στο Ακάκι και από τα μακριά ρεπάνια που επίσης θεωρούνταν χαμένα και βρέθηκαν στην περιοχή της Δευτεράς».

«Όταν παραδίδει κάποιος χαμένους σπόρους στην τράπεζα της χώρας του, είναι σαν να φέρνεις πίσω τους δεινόσαυρους», ανέφερε χαριτολογώντας ο κ. Χάμπας.

Το μεγάλο στοίχημα της ΕΚΑ είναι η δημιουργία της Κοινοτικής Τράπεζας Σπόρων, ώστε η προσπάθεια για προστασία, διατήρηση και διάδοση των κυπριακών παραδοσιακών σπόρων να έχει παγκύπρια εμβέλεια. Η ΕΚΑ θέλει να εμπλακούν όλοι οι πολίτες στην προσπάθειά της, όχι μόνο οι αγρότες. Μέσω της Κοινοτικής Τράπεζας ο κάθε ένας, υπογράφοντας ένα συμβόλαιο με την τράπεζα, θα μπορεί να πάρει και να καλλιεργήσει κυπριακούς σπόρους στο χώρο του. Μοναδική του υποχρέωση θα είναι να επιστρέφει στην τράπεζα μερικούς σπόρους από τους καρπούς που θα καλλιεργήσει, ούτως ώστε να ανανεώνονται τα αποθέματα της τράπεζας. Παράλληλα, μέσω αυτού του προγράμματος δύναται να μάθουν και τα παιδιά που μεγαλώνουν στις πόλεις για τους σπόρους και τη σημασία της γεωργίας. Προς επίτευξη του στόχου της, η ΕΚΑ, μαζί με το Τμήμα Γεωργίας και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, θα οργανώσει μια μεγάλη παγκύπρια εκστρατεία, στοχεύοντας να μαζευτούν σπόροι και από την τελευταία κοινότητα της Κύπρου, όσο μικρή και απομακρυσμένη κι αν είναι.

 

Συνεργασία με Ελλάδα και Τουρκία

Μια άλλη μεγάλη επιτυχία της ΕΚΑ το τελευταίο διάστημα είναι το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Ιερατικής σχολής της Χάλκης στην Τουρκία, του «Πελίτι» στην Ελλάδα και της ΕΚΑ στην Κύπρο. Οι πιο πάνω χώροι θα διατηρούν τις δικές τους Κοινοτικές Τράπεζες και με την υπογραφή του πρωτοκόλλου θα μπορούν οι πολίτες να ανταλλάζουν τους σπόρους τους. Ο Πανίκος Χάμπας επεσήμανε ότι αυτή η πράξη είναι μια πολιτική πράξη που θα ενώσει τον ελληνικό, τον τουρκικό και τον κυπριακό λαό. «Αφού εμείς δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να λύσουμε τα πολιτικά προβλήματα, ας τα βρούνε μεταξύ τους οι σπόροι μας», είναι η φράση με την οποία ο κ. Χάμπας αποτύπωσε πλήρως τη σημασία αυτού του πρωτοκόλλου συνεργασίας.

Επίσης, η ΕΚΑ έχει εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το μάζεμα των σπόρων. Ετοιμάζεται επίσης και ένα παραμύθι, μέσω του οποίου θα γίνει προσπάθεια να μάθουν τα παιδιά την ανάπτυξη που γνώρισε η γεωργία στην Κύπρο πριν τον πόλεμο.

Καταλήγοντας, ο ΓΓ της ΕΚΑ έστειλε το μήνυμα ότι όλοι οι πολίτες έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και τη διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους συνειδητοποιημένους πολίτες να υπογράψουν το συμβόλαιο με την Κοινοτική Τράπεζα, από το οποίο, όπως είπε, μόνο κερδισμένοι θα βγουν.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy