Κοινοτικό Γήπεδο Καϊμακλίου: Τα έκαναν πλακάκια… Αρχιεπίσκοπος και «Αχιλλέας» σε βάρος των συμφερόντων της κοινότητας  

Έντονες αντιδράσεις από τοπικά σωματεία, αλλά και από τους επηρεαζόμενους κατοίκους    

 

 

 

Του Γιάννη Κακαρή

Συνεχίζει να επικρατεί αναβρασμός στην κοινότητα Καϊμακλίου, καθώς η συμφωνία μεταξύ μιας «ομάδας», του «Αχιλλέα Καϊμακλίου», υπό τον βουλευτή Μαρίνο Μουσιούττα και του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου για το μέλλον του Κοινοτικού Γηπέδου Καϊμακλίου έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις τόσο από τα υπόλοιπα οργανωμένα σύνολα της περιοχής όσο και από τους περίοικους, οι οποίοι διαβλέπουν εμπορευματοποίηση του χώρου και αλλοίωση της ποιότητας ζωής. Την ίδια ώρα επικρατεί και έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα και στα μέλη του «Αχιλλέα Καϊμακλίου».

 

Η κίνηση να παραχωρηθεί μέρος του υφιστάμενου χώρου για χρήση 99 ετών στον «Αχιλλέα» και το υπόλοιπο να διαχωριστεί και να αδειοδοτηθούν ως εμπορικά οικόπεδα, τα οποία θα αξιοποιηθούν από την Αρχιεπισκοπή, μπορεί να χαρακτηριστεί αμοιβαία επωφελής για τον «Αχιλλέα» και την Αρχιεπισκοπή. Από τη μια εξυπηρετούνται τα επιχειρηματικά πλάνα της Αρχιεπισκοπής και από την άλλη νομιμοποιούνται τα κτίρια του «Αχιλλέα» (οίκημα και γήπεδο καλαθόσφαιρας), τα οποία δεν έχουν καμία άδεια.

 

Συγκεκριμένα, ο Αχιλλέας Καϊμακλίου κατέθεσε αίτηση στο Δήμο Λευκωσίας για τροποποίηση του τοπογραφικού σχεδίου σε ό,τι αφορά τον δημόσιο χώρο πρασίνου και το διαχωρισμό ενός τεμαχίου σε 5 οικόπεδα. Στο χώρο του τεμαχίου λειτουργεί το σωματείο του «Αχιλλέα» με κτίρια και γήπεδα, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ποτέ άδεια οικοδομής.

 

Η προτεινόμενη ανάπτυξη περιλαμβάνει το κτίριο του σωματείου του «Αχιλλέα», γήπεδα καλαθόσφαιρας/ πετόσφαιρας, γήπεδο futsal και άλλες εγκαταστάσεις που θα ανήκουν και θα τις διαχειρίζεται ο «Αχιλλέας», ενώ το υπόλοιπο του χώρου προορίζεται να διαχωριστεί σε 5 οικόπεδα.

 

Οι κάτοικοι δεν συμφωνούν με την εμπορική ανάπτυξη

Οι δημότες -και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της περιοχής που γειτνιάζει με την ανάπτυξη- αντιδρούν έντονα, αφού θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή τους δημιουργώντας μεγάλη οχληρία. Αυτό εξέφρασαν και στο ερωτηματολόγιο που στάλθηκε από τον δήμο προς τους κατοίκους που διαμένουν 100 μέτρα πέριξ της ανάπτυξης. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα, ενώ να σημειώσουμε ότι αρχικά η Υπηρεσία του Δήμου και ο δήμαρχος, Κ. Γιωρκάτζης, δεν ήθελαν να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των κατοίκων. Ρωτήθηκαν ωστόσο μετά από αίτημα των δημοτικών συμβούλων του ΑΚΕΛ και απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της Πολεοδομικής Επιτροπής και η συντριπτική πλειοψηφία δεν συμφωνεί με αυτή την ανάπτυξη. Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν όπως δημιουργηθεί κλειστό πολυδύναμο κέντρο άθλησης, το οποίο θα εξυπηρετεί το σύνολο ολόκληρης της κοινότητας και δεν θα δημιουργήσει οχληρία στην περιοχή, και να υπάρξει και μπόλικο πράσινο, κάτι που απουσιάζει από τη συγκεκριμένη περιοχή.

 

Τις απόψεις των κατοίκων θα μελετήσει η Πολεοδομική Επιτροπή του δήμου, χωρίς ωστόσο να είναι δεσμευτικές. Στη συνέχεια η Επιτροπή θα καλέσει τον «Αχιλλέα» να εξηγήσει το σχεδιασμό του και ακολούθως τα υπόλοιπα οργανωμένα σύνολα που διαφωνούν.

 

Διαφωνία από τα τοπικά αθλητικά σωματεία

«Πρόοδος Καϊμακλίου» και «Ομόνοια Βορείου Πόλου»

Τα σωματεία «Πρόοδος Καϊμακλίου» και «Ομόνοια Βορείου Πόλου» εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με την ανάπτυξη που θέλει να κάνει ο «Αχιλλέας», σημειώνοντας ότι ο χώρος έχει παραχωρηθεί εδώ και χρόνια από τον «Άγιο Τάφο» στην κοινότητα για δημόσια χρήση και όχι στον «Αχιλλέα».

 

Επί της ουσίας, τα δύο σωματεία εκφράζουν τη διαφωνία τους για το διαχωρισμό οικιστικών οικοπέδων που προβλέπεται στο σχεδιασμό, όπως και με τη νέα προτεινόμενη διαφοροποίηση, γιατί βρίσκεται σε αντίθεση με το σκοπό που αρχικά παραχωρήθηκε το τεμάχιο και χρησιμοποιείτο για δεκαετίες από όλα τα τοπικά αθλητικά σωματεία.    Ιδιαίτερα, εκφράζουν τη διαφωνία τους με την πιθανή αξιοποίηση του προτεινόμενου γηπέδου futsal.

 

Ως εκ τούτου διεκδικούν την παραμονή και την αξιοποίηση του χώρου ως κλειστού πολυδύναμου κέντρου άθλησης της νεολαίας και καλούν τον δήμο να διεκδικήσει τη μεταφορά της κυριότητας του τεμαχίου σε νομικό πρόσωπο του δημοσίου (π.χ. Δήμος ή ΚΟΑ).

 

Σε σχετική επιστολή τους, τα δύο σωματεία αναφέρονται στο ιστορικό του τεμαχίου, το οποίο χρησιμοποιούταν από τις ομάδες της κοινότητας ως κοινοτικό γήπεδο.

 

Όπως αναφέρουν, από το 1952 το συγκεκριμένο τεμάχιο παραχωρήθηκε από τον «Άγιο Τάφο» στην κοινότητα Καϊμακλίου για τη δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου, σε αντάλλαγμα του γηπέδου που βρισκόταν στο χώρο του Α’ και Β’  Δημοτικού Σχολείου. Για σκοπούς «νομικής διαχείρισης» μεταβιβάστηκε στην εκκλησιαστική επιτροπή της κοινότητας Καϊμακλίου, με το χώρο να μετατρέπεται σε γήπεδο από την εθελοντική εργασία όλων των νέων που ανήκαν στα σωματεία «Πρόοδος» και «Αχιλλέας».

 

Το γήπεδο για πολλές δεκαετίες χρησιμοποιείτο από τους νέους όλων των σωματείων της κοινότητας μέχρι τη δημιουργία του νέου γηπέδου στο Βόρειο Πόλο. Η πρόθεση των οργανωμένων συνόλων στη συνέχεια ήταν η δημιουργία κλειστού αθλητικού κέντρου, αλλά για διάφορους λόγους δεν τελεσφόρησε. Μετά από αυτό, όπως είπαν, η κυριότητα του τεμαχίου, κατόπιν πιέσεων από την Αρχιεπισκοπή, μεταφέρθηκε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή στην Αρχιεπισκοπή και παρά τη διαφωνία των δύο σωματείων, δόθηκε άδεια διαχωρισμού σε οικόπεδα και μερικώς αθλητικούς χώρους.

 

Από την πλευρά του ο «Αχιλλέας Καϊμακλίου» διαφωνεί με την προσέγγιση ότι ο χώρος δόθηκε στην κοινότητα, υποστηρίζοντας ότι είχε εκμισθωθεί στον ίδιο με ενοικιαστήριο συμβόλαιο.

 

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «το 1957, με δαπάνη της Εκκλησίας, έχει ανεγερθεί το οίκημα του σωματείου και μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο είχαν εκμισθωθεί σε εμάς με ενοικιαστήριο συμβόλαιο». Προσθέτει ότι «με τη δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας το σωματείο προχώρησε με δικά του έξοδα στην κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου και αργότερα με τη δημιουργία καλαθοσφαιρικής ομάδας στην κατασκευή του γηπέδου καλαθόσφαιρας». Την ίδια, όμως, ώρα ο «Αχιλλέας Καϊμακλίου» παραδέχεται ότι όλα τα σωματεία της κοινότητας χρησιμοποιούσαν για ολόκληρες δεκαετίες το γήπεδο και για σκοπούς άθλησης.

 

Το 2018, όπως αναφέρει ο «Αχιλλέας Καϊμακλίου», μετά από αρκετές συζητήσεις με την Εκκλησία -όλα έγιναν στο παρασκήνιο με πρωτοβουλία του βουλευτή Μαρίνου Μουσιούττα που τροχοδρόμησε τα πράγματα όταν βρισκόταν ακόμη στη θέση του δημοτικού γραμματέα του Δήμου Λευκωσίας- τελικά, χωρίς καμία ενημέρωση ή εμπλοκή των υπόλοιπων σωματείων, υπήρξε η συμφωνία, η οποία προνοεί την ανάκτηση από μέρους της εκκλησίας του 35% του τεμαχίου με σκοπό να τα μετατρέψει σε εμπορικά οικόπεδα και την παραχώρηση στον “Αχιλλέα” του 65% για 99 χρόνια με σκοπό την ανάπλαση και κατασκευή νέων ανοικτών μικρών γηπέδων…»

 

 

Μέλη του ΔΣ του Αχιλλέα κινούνται νομικά κατά Μαρίνου Μουσιούττα

 

Εκτός από το μέτωπο που έχει ανοίξει ο «Αχιλλέας Καϊμακλίου», διαμέσου του προέδρου του Μαρίνου Μουσιούττα, με τους κατοίκους της περιοχής, υπάρχει ανοικτό ακόμα ένα μέτωπο. Αυτή τη φορά πρόκειται για αντιπαράθεση που έχει προκύψει ανάμεσα σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον πρόεδρο του «Αχιλλέα» και βουλευτή Μαρίνο Μουσιούττα. Μάλιστα η υπόθεση βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό ενώπιον της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της «Χαραυγής», μέλη του ΔΣ έχουν καταθέσει αγωγή στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν είχαν λάβει καμία επίσημη ενημέρωση από τον πρόεδρο του σωματείου, Μαρίνο Μουσιούττα, σχετικά με τη συμφωνία που έγινε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Σημειώνουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε κανένα συμβόλαιο σύναψης συμφωνίας και ότι η όποια ενημέρωση έγινε εκ των υστέρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει αντίγραφο της συμφωνίας και διερωτώνται πώς μπορεί η Γενική Συνέλευση να αποφασίσει για κάτι τόσο μεγαλεπήβολο χωρίς να έχει μπροστά της τη συμφωνία.

 

Η συμφωνία δεν ισχύει…

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Μαρίνου Μουσιούττα και Αρχιεπίσκοπου τελεί υπό την αίρεση έγκρισης από την Ιερά Σύνοδο εντός 30 ημερών από την υπογραφή της. Η Συμφωνία υπεγράφη στις 17/9/2018 και εξ όσων έχουμε ενημερωθεί δεν έχει ακόμη οδηγηθεί στην Ιερά Σύνοδο προς έγκριση, οπότε παύει να ισχύει! Προφανώς ο Αρχιεπίσκοπος δεν έθεσε τη συμφωνία σε ισχύ, αφού αναμένει να υλοποιηθεί η δέσμευση που είχε δώσει ο κ. Μουσιούττας ότι θα εγκρίνονταν οι σχετικές άδειες από το Δήμο Λευκωσίας και όπως γνωρίζουμε βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο παρασκήνιο.

 

Ένα άλλο ζήτημα που εγείρουν μέλη του Συμβουλίου του «Αχιλλέα» είναι το οικονομικό, αφού στη συμφωνία καταγράφεται ρητά ότι ο «Αχιλλέας» αναλαμβάνει τη δέσμευση όπως προβεί το αργότερο εντός 7 ετών (5+2), με δικά του έξοδα, στη λήψη των απαραίτητων αδειών για την κατασκευή όλων των υποδομών και τη λειτουργία του χώρου. Εφόσον σήμερα έχουμε είδη διανύσει τα 2 χρόνια και η διαδικασία βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, είναι λογικό να διερωτάται κάποιος κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο, δεδομένου και του υπέρογκου ποσού που απαιτείται για όλες αυτές τις υποδομές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy