«Κοινότητες εν Δράσει»: Αναστασιάδης και Υπουργικό θυματοποιούν την περιοχή Μιτσερού με τη μεταφορά του ασφαλτικού

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι κάτοικοι στην περιοχή του Μιτσερού για την απόφαση της Κυβέρνησης να μεταφέρει μονάδα ασφαλτικού στο χωριό τους.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, «Κοινότητες εν Δράσει», ανέφεραν ότι η επιλογή της περιοχής είναι άδικη, λανθασμένη κι επικίνδυνη.

Τόνισαν ότι το κράτος όχι μόνο δεν διασφάλισε μέχρι σήμερα το δικαίωμά να ζουν σε ένα καθαρό περιβάλλον, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό επέλεξαν να θυματοποιήσουν ξανά τους κατοίκους με την ειλημμένη απόφασή τους για μετεγκατάσταση ασφαλτικού εργοστασίου δίπλα από τα σπίτια και τα σχολεία τους.

 

Η ομάδα πρωτοβουλίας επηρεαζομένων κοινοτήτων από την απόφαση μετακίνησης του ασφαλτικού στην περιοχή Μιτσερού «Κοινότητες Εν Δράσει», πραγματοποίησε σήμερα μαζική Εκδήλωση Διαμαρτυρίας ενάντια στη λανθασμένη, άδικη και επικίνδυνη απόφαση της Κυβέρνησης για μετακίνηση ασφαλτικού εργοστασίου  στην περιοχή Μιτσερού εντός 3 μηνών. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας περιελάμβανε κλείσιμο του δρόμου Λευκωσίας- Παλαιχωρίου  στη συμβολή με το δρόμο Αγίου Ιωάννη – Κάτω Μονής. Σε αυτή συμμετείχαν κάτοικοι των 12 επηρεαζομένων κοινοτήτων – Αγίας Μαρίνας, Αγίου Επιφανείου, Αγίου Ιωάννη, Αγροκηπιάς, Αρεδιού, Καλού Χωριού, Κάτω Μονής, Κλήρου, Μαλούντας, Μενοίκου, Μιτσερού και Ορούντας. Τη διαμαρτυρία στήριξαν με την παρουσία και τις τοποθετησεις τους βουλευτές και εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων , Περιβαλλοντικές και Αγροτικές Οργανώσεις, το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, η ΠΟΓΟ κι άλλες οργανώσεις και πολίτες. Δίπλα μας βρέθηκε κι ο πανιερώτατος μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαϊας και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη σημαντική στήριξή του. Εκ μέρους των 12 επηρεαζομένων κοινοτήτων μίλησε ο κ. Σωτήρης Κυριάκου, κοινοτάρχης Αγροκηπιάς. Στο τέλος της εκδήλωσης διαμαρτυρίας οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν δια βοής το πιο κάτω ψήφισμα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 ΨΗΦΙΣΜΑ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΥ ΕΞΟΧΟΤΗΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Αναφορικά με την άδικη κι επικίνδυνη κυβερνητική απόφαση για μετακίνηση εργοστασίου ασφάλτου από το Τσέρι στο Μιτσερό, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Επηρεαζομένων Κοινοτήτων «ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» και το συγκεντρωμένο πλήθος των κατοίκων των 12 άμεσα επηρεαζομένων κοινοτήτων – Αγίας Μαρίνας, Αγίου Επιφανείου, Αγίου Ιωάννη, Αγροκηπιάς, Αρεδιού, Καλού Χωριού, Κάτω Μονής, Κλήρου, Μαλούντας, Μενοίκου, Μιτσερού και Ορούντας – με το παρόν ψήφισμα στη σημερινή Εκδήλωση Διαμαρτυρίας, ημερομηνίας 12 Φεβρουαρίου 2022, αποφασίσαμε τα πιο κάτω:

  1. Να σας εκφράσουμε την έντονη αντίθεση και αγανάκτησή μας, για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως μετακινηθεί η ασφαλτική μονάδα «Προμηθέας» στην περιοχή μας και για το πρόσφατο χρονοδιάγραμμα μετακίνησής της εντός 3 μηνών. Μία προειλημμένη πολιτική απόφαση που κατηύθυνε όλες τις αρμόδιες αρχές του κράτους και τους μελετητές στην επίτευξή της. Είμαστε θεατές μίας σειράς γεγονότων, όπου η μία θετική γνωμάτευση από τις αρμόδιες αρχές, διαδέχεται την άλλη παρά τα επιστημονικά και τεκμηριωμένα στοιχεία από την Επιστημονική Ομάδα των Ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου και τους δικούς μας τεχνικούς συμβούλους, ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί η μη δημιουργία νέας πηγής όχλησης/ρύπανσης στη νέα τοποθεσία. Γίνονται συνεχώς προσθήκες επί προσθηκών στη μελέτη της Εταιρείας, μέχρι να ταιριάξουν τα τεχνικά θέματα, στο αφήγημα της πολιτικής απόφασης.
  2. Να σας υπενθυμίσουμε και να σας θέσουμε προ των ευθυνών σας, για την τραγική και ντροπιαστική, για ένα κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάσταση, που βιώνουμε ως κάτοικοι μίας άκρως βεβαρημένης περιοχής. Οι μελέτες ακόμη και του ίδιου του κράτους τεκμηριώνουν, ότι η φέρουσα ικανότητα της περιοχής μας έχει ξεπεραστεί, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων, λόγω της .έντονης και αφόρητης δυσοσμίας και της σκόνης.
  3. Να μεταφέρουμε σε εσάς, την αποφασιστικότητα των πέραν των 8000 κατοίκων των κοινοτήτων μας, που επηρεάζονται άμεσα από τη μετακίνηση για λήψη όλων των διαθέσιμων νομικών ή άλλων μέτρων, εντός και εκτός Κύπρου, για διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας και για να τεθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον των ευθυνών τους και να επικρατήσει το δίκαιο.
  4. Να επαναδιατυπώσουμε για ακόμη μια φορά, κύριε Πρόεδρε, τα απόλυτα δίκαια αιτήματά μας:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  1.         ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ – ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΣΦΑΛΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.
  2.         ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΟΧΛΗΡΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ.

                   iii.        ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ, ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΣΟ ΕΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy