Κοινότητες Βασιλικού: «Γίναμε ο σκουπιδότοπος της Κύπρου» – «Δεν δέχεται ούτε να μας δει ο ΔΗΣΥ»

Έκλεισαν τις εισόδους στο Ενεργειακό Κέντρο και ετοιμάζονται για κλιμάκωση για τα ασφαλτικά

Αντιμέτωπη με ακόμα μαζικότερες και εντονότερες κινητοποιήσεις από τις κοινότητες της περιοχής Βασιλικού θα βρεθεί η κυβέρνηση από τη στιγμή που επιμένει στην απόφασή της να εγκαταστήσει τρία από τα έξι εργοστάσια παραγωγής ασφάλτου, τα οποία θα μετακινηθούν από άλλη περιοχή, στο Βασιλικό.

Οι εννέα κοινότητες πραγματοποίησαν χθες νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας αποκόπτοντας τις προσβάσεις προς το Ενεργειακό Κέντρο, αλλά ετοιμάζονται για κλιμάκωση που θα φτάσει έξω από τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου.

Στις δηλώσεις του στη χθεσινή κινητοποίηση, ο κοινοτάρχης Καλαβασού και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Βασιλικού, Λευτέρης Φωκά, τόνισε ότι το αίτημα των κοινοτήτων για διεξαγωγή μελέτης σωρευτικών επιπτώσεων δεν τυγχάνει καμίας ανταπόκρισης από την κυβέρνηση. «Οι εννέα κοινότητες επιμένουν να διεξαχθεί μια μελέτη συσσωρευτικότητας, την οποία όμως το κράτος αρνείται να κάνει και αυτό μας δίνει το δικαίωμα να αμφιβάλλουμε ότι τα εργοστάσια θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και δεν θα υπάρξει μόλυνση. Ακόμα, μας δικαιώνει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία ήταν ξεκάθαρη ότι τα εργοστάσια αυτά μολύνουν», είπε ο εκπρόσωπος των χωριών της περιοχής, ο οποίος προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Όπως είπε, υπάρχει ήδη συγκεκριμένος σχεδιασμός που θα ξεκινήσει με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον καινούργιο Πυροσβεστικό Σταθμό του Ενεργειακού Κέντρου, όταν θα γίνουν τα εγκαίνια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προγραμματίζεται επίσης νέος αποκλεισμός του Ενεργειακού Κέντρου, αλλά για περισσότερη ώρα, ενώ θα γίνει και πορεία με οχήματα με προορισμό το Προεδρικό Μέγαρο.

Εκτός από το επίπεδο των κινητοποιήσεων στο δρόμο, όμως, οι παραπονούμενοι κινούνται και στο νομικό επίπεδο, έχοντας προσλάβει εμπειρογνώμονα επί θεμάτων περιβάλλοντος, ενώ υπάρχει και συνεργασία με δικηγορικό γραφείο, ούτε ώστε, εάν παραχωρηθούν άδειες για ανέγερση ασφαλτικών εργοστασίων, να ενεργοποιηθούν αμέσως οι διαδικασίες υποβολής ενστάσεων.

Ερωτηθείς σχετικά από τον «Άστρα», ο κ. Φωκά απάντησε ότι με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, από τα έξι εργοστάσια παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος που θα μετεγκατασταθούν τα τρία προορίζονται για την περιοχή Βασιλικού. Προειδοποίησε όμως για άλλη μια φορά ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή είναι ήδη εξαιρετικά βεβαρημένη.

Σε ερώτηση εάν οι κοινότητες Βασιλικού έχουν κάνει αντιπρόταση προς την κυβέρνηση, απάντησε ότι είχε προταθεί μια νεκρή περιοχή μεταξύ Λεμεσού και Πάφου, ωστόσο κατήγγειλε ότι λόγω οικονομικών συμφερόντων αυτή η πρόταση δεν μπορεί να συζητηθεί.

 

«Δεν δέχεται ούτε να μας δει ο ΔΗΣΥ»
Σε χθεσινές πρωινές του δηλώσεις στον «Άστρα» ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Καλαβασού κατακεραύνωσε τον Δημοκρατικό Συναγερμό, καταγγέλλοντας ότι το κυβερνών κόμμα όχι μόνο αδιαφορεί για τις ενστάσεις των κατοίκων της περιοχής, αλλά δεν δέχεται καν να συναντήσει τις κοινότητες για να ακούσει τις ανησυχίες τους.

 

Τάσος Περδίος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy