«Κόκκινα» ένα στα τρία δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν, αδυνατούν τα νοικοκυριά

Ένα στα τρία δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν την τελευταία τριετία ξαναγίνονται «κόκκινα» αναδεικνύοντας ότι μεγάλο μέρος των προβληματικών χορηγήσεων που έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα στα βιβλία τους είναι μη βιώσιμα.

Όπως εξήγησε τραπεζικό στέλεχος στον «Φ», η κατάσταση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ειδικά στις κατηγορίες δανειζομένων που έχασαν τις δουλειές τους ή μειώθηκαν αισθητά τα εισοδήματά τους. Το γεγονός ότι σε κατηγορίες χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να λειτουργήσει παραπάνω από έξι μήνες, αναδεικνύει το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν τράπεζες και πολιτεία.

Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος, το 2014 η κατάσταση σ’ ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερη ως προς τον χρόνο που ένα αναδιαρθρωμένο δάνειο θα «ξαναχτυπήσει» για να γίνει κόκκινο.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, αυτό από μόνο του ως στοιχείο δεν λέει και πολλά πράγματα καθώς θέλει χρόνο για να διαφανεί η πραγματική συμπεριφορά των αναδιαρθρωμένων δανείων.

Σήμερα βρίσκεται υπό αναδιάρθρωση μόνο ένα μικρό ποσοστό των «κόκκινων» δανείων που υπολογίζεται περίπου στα €3,3 δισ., σε σχέση με μη εξυπηρετούμενα δάνεια €28 δισ. που έχουν συσσωρευτεί στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι έτυχε αναδιάρθρωσης μόλις το 11%, ωστόσο, και μετά από λίγους μήνες, αποδεικνύεται ότι σημαντικό μέρος τους δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν για διάστημα πέραν των 90 ημερών.

Fileleftheros

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.