Κορυφαίος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα ότι το μέλλον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ – Άσαντ μπορεί να καθοριστεί μόνο από τον συριακό λαό και το θέμα αυτό είναι «κόκκινη γραμμή» για την Τεχεράνη, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η τύχη του Άσαντ αποτελεί κρίσιμο σημείο στις συνομιλίες μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων που προσπαθούν για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση στη Συρία.

Το Ιράν και η Ρωσία θέλουν την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, αντίθετα με δυτικές και αραβικές χώρες που ζητούν την αποχώρησή του.

«Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι η κόκκινη γραμμή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν γιατί εξελέγη πρόεδρος από τον συριακό λαό. Οι πολίτες της Συρίας πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη τους και ουδείς εκτός των συνόρων της Συρίας μπορεί να επιλέξει για τον συριακό λαό», δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, ο ανώτατος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί.

Ο κ. Βελαγιατί ανέφερε ότι το Ιράν θα προσπαθήσει να αμβλύνει την ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.

«Δεν υπάρχει κανένα όφελος στις εντάσεις που συσσωρεύονται στην περιοχή. Δεν πρέπει να τοποθετούμαστε υπέρ της μιας πλευράς ή της άλλης, έχουμε καθήκον να μειώσουμε τις εντάσεις μεταξύ αυτών των δύο χωρών», είπε.

ΚΥΠΕ