Κόκκινη κάρτα στην FIFA από BWI για τα εργασιακά δικαιώματα στο ΚΑΤΑΡ

Κόκκινη κάρτα στη FIFA δείχνει η Διεθνής Ομοσπονδία Οικοδόμων και Ξύλου (BWI) για την κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ, το οποίο ως γνωστό θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Σε χαιρετισμό του στο 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Μεταλλωρύχων και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου – ΣΕΚ (Ο.ΟΙ.Μ.-ΣΕΚ), ο Γραμματέας Επιμόρφωσης και Εκπαίδευσης της BWI Jasmin Redzepovic αναφέρθηκε στους αγώνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων και τον τερματισμό της εκμετάλλευσης που τυγχάνουν σε διάφορες χώρες του κόσμου.

“Όπως οι νέοι άνθρωποι στην Κύπρο αναζητούν δουλειά σε άλλες χώρες εντός της ΕΕ, το ίδιο κάνουν και χιλιάδες άνθρωποι από το Νεπάλ, την Ινδία και τις Φιλιππίνες, οι οποίοι μεταναστεύουν για δουλειά στο Κατάρ και σε άλλες χώρες του Κόλπου, με όνειρο μια καλύτερη ζωή”, είπε ο κ. Redzepovic.

“Ωστόσο, η φρικτή αλήθεια είναι ότι πολλοί απ` αυτούς δεν επιστρέφουν ποτέ ζωντανοί πίσω στις χώρες τους. Δεν ξέρουμε τον ακριβή αριθμό, αλλά τουλάχιστον 1300 εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ τα τελευταία τρία χρόνια”, πρόσθεσε.

Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση του Κατάρ, αλλά και τη FIFA ως διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου για την άρνησή τους να αναλάβουν την ευθύνη για την αύξηση των θανάτων των εργαζομένων μεταναστών στη χώρα. Όπως είπε, κατά τη περσινή χρονιά ένας εργαζόμενος από το Νεπάλ έχανε τη ζωή του κάθε δύο μέρες.

“Το Κατάρ είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, εντούτοις οι εργαζόμενοι μετανάστες αντιμετωπίζονται σαν σκλάβοι, ενώ εργάζονται για πολύ λίγα ή ακόμα και κάποιες φορές χωρίς καθόλου χρήματα”, είπε και πρόσθεσε ότι “αν και αποτελούν το 99% του εργατικού δυναμικού της χώρας, οι εργαζόμενοι μετανάστες δεν έχουν καθόλου δικαιώματα, δεν τους επιτρέπεται να ανήκουν σε συντεχνίες και λόγω του συστήματος “Καφάλα” δεν μπορούν να αλλάξουν εργασία ή ακόμα και να επιστρέψουν στις χώρες τους χωρίς τη συγκατάθεση του εργοδότη τους”, παραπέμποντας σε ένα σύγχρονο σύστημα σκλαβιάς.

Κάλεσε παράλληλα τη Ο.ΟΙ.Μ.-ΣΕΚ, τα μέλη της αλλά τους φίλαθλους στην Κύπρο να στηρίξουν τον αγώνα της Ομοσπονδίας για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γι΄ αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα και να ασκήσουν πίεση προς τα ποδοσφαιρικά σωματεία και των συνδέσμων φιλάθλων προκειμένου με τη σειρά τους να απαιτήσουν από τη FIFA να πράξει αυτό που πρέπει και να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων μεταναστών. Τους κάλεσε επίσης να μπουν στο διαδίκτυο και να υπογράψουν σχετικό αίτημα με το οποίο καλούν τους σπόνσορες της FIFA να λάβουν δράση προκειμένου να τερματιστεί αυτό το πρόβλημα.

“Κανένας δεν θέλει να παρακολουθήσει έναν αγώνα σε ένα στάδιο για την κατασκευή του οποίου έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες εργαζόμενοι μετανάστες”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy