Κόκκινη ρέγγα

Καταρχάς αξίζουν συγχαρητήρια στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, για την υπεύθυνη στάση του. Βγήκε και είπε χωρίς περιστροφές -επιτέλους- τρεις απλές αλήθειες για το μεταναστευτικό: (1) ότι το κράτος δεν μπορεί να απελάσει τόσο εύκολα τις «παράνομες μετανάστριες» και τους «παράνομους μετανάστες» (δηλ. όσων έχει ήδη απορριφθεί η αίτηση για συμπληρωματική προστασία ή άσυλο). Ότι ακόμα κι αν αύριο παραδοθούν στις αρχές όλα αυτά τα άτομα και ζητήσουν να απελαθούν, δεν δύναται το κράτος να τους απελάσει. Ότι, επίσης, η ΚΔ δεν μπορεί να απελάσει ούτε και μια Σύρια, διότι η χώρα τους είναι σε εμπόλεμη κατάσταση· (2) ότι τα επιδόματα που λαμβάνουν οι αιτήτριες και οι αιτητές ασύλου, είναι πολύ λιγότερα από τα ψευδή ποσά που «κυκλοφορούν» στο διαδίκτυο από ακροδεξιούς κύκλους και έχουν επικρατήσει στην κοινή γνώμη. Εξέδωσε και αναλυτική λίστα· (3) ότι η ad hoc Επιτροπή της Βουλής για το Δημογραφικό, που έχει δοθεί στο ΕΛΑΜ από τον ΔΗΣΥ, αντί να ασχολείται με πιο σοβαρά ζητήματα δημογραφικού χαρακτήρα, όπως την υπογεννητικότητα, ασχολείται με…βλακείες (δεν το είπε έτσι ο κ. Ιωάννου βέβαια, είναι η δική μου ερμηνεία).

Η στάση του κ. Ιωάννου -μέχρι τώρα τουλάχιστον- αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα υπεύθυνη όταν τη συγκρίνουμε με αυτή των προκατόχων του, και ειδικά του κ. Νουρή. Ο κ. Ιωάννου έχει κατανοήσει φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι το μεταναστευτικό, αλλά η εκστρατεία παραπληροφόρησης και ο λαϊκισμός, που πρώτοι και καλύτεροι είχαν διεξάγει οι της προηγούμενης κυβέρνησης, από τον κ. Νουρή, στον κ. Πελεκάνο, κ.α. (Ας αφήσουμε κατά μέρος το γεγονός ότι και ο κ. Ιωάννου ήταν μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης). Έχει πλέον διαφανεί πιο ξεκάθαρα ο απαράδεκτος ρόλος που έπαιξαν όλοι αυτοί. Το «κολάνι» βέβαια πιάνει και την Προεδρίνα της Βουλής, κ. Αννίτα Δημητρίου, η οποία πήρε τη στήριξη του ΕΛΑΜ για να αναρριχηθεί στην προεδρία της Βουλής, με μια συγκεκριμένη συναλλαγή με το ΕΛΑΜ, η οποία σήμερα αποδεικνύεται καταστροφική: την παράδοση της ad hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό στο ΕΛΑΜ.

Επειδή λοιπόν πλέον στρέφεται μπούμερανγκ τόσο η ρητορική του ΔΗΣΥ όσο και η συναλλαγή του με το ΕΛΑΜ, τι θυμήθηκε να κάνει η κ. Δημητρίου (η οποία, ας μην ξεχνάμε, είναι και Προεδρίνα του ΔΗΣΥ); Άρχισε τις μετατοπίσεις. Ανέσυρε τη γνωστή θεωρία των «δύο άκρων». Άρχισε να μιλά για τις ευθύνες της «ακροαριστεράς» (!) για τα πογκρόμ και όλο τον φασιστικό οίστρο που έχει συνεπάρει μεγάλα κομμάτια της κυπριακής κοινωνίας. Ωραία προσπάθεια κ. Δημητρίου, αλλά έλεος κάπου. Πονάει ο εγκέφαλος μας. Συγγνώμη αλλά η αριστερά δεν είχε κανέναν τέτοιο ρόλο. Ούτε οι «Ως Δαμέ» (οι οποίοι διαλύθηκαν εδώ και καιρό) είχαν οποιοδήποτε ρόλο (τους αναφέρω διότι μάλλον αυτούς εννοεί η Προεδρίνα και όσες τώρα θα θυμηθούν το «άλλο άκρο»). Μαζί με το ΕΛΑΜ είναι ο ΔΗΣΥ που φέρει ακέραιη την ευθύνη.

Στη φιλοσοφία χρησιμοποιούμε τον όρο «red herring» (κυριολεκτικά: «κόκκινη ρέγγα»), για οποιοδήποτε επιχείρημα εισαχθεί σε μια συζήτηση με σκοπό να τη μετατοπίσει από την ουσία. Κάτι σαν αντιπερισπασμός. Η «κόκκινη ρέγγα» είναι μια άσχετη και συναισθηματικά φορτισμένη πρόταση, που ρίχνει η συνομιλήτρια στο «τραπέζι». Έτσι, οι συμμετέχοντες τρέχουν πίσω από την κόκκινη ρέγγα, μη επιστρέφοντας ποτέ στο πραγματικό πρόβλημα. Αυτό ακριβώς είναι και η «ακροαριστερά» στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Μια κόκκινη ρέγγα. Παλιά λέγαμε ότι «ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο του κάθε ‘κατεργάρη’». Φαίνεται ότι δεν είναι. Το τελευταίο καταφύγιο είναι η κόκκινη ρέγγα.

Χρίστος Χατζηιωάννου

Διδάκτωρ Φιλοσοφίας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy