Στο «κόκκινο» η Κύπρος-Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλεί στους αρμοδίους η παρούσα επιδημιολογική εικόνα, γεγονός το οποίο οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλαρώσεων ενόψει των εορτών του Πάσχα. Τα επόμενα 24ωρα κρίνονται κρίσιμα για τον καθορισμό της επόμενης ημέρας.

Στον απόηχο των υψηλών αριθμών κρουσμάτων, στην πίεση που δέχεται και πάλι το σύστημα υγείας, αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό.

Όπως πληροφορούμαστε, εάν η κατάσταση δεν αλλάξει το επόμενο διάστημα, δεν αποκλείεται ένα νέο lockdown ή τουλάχιστον περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων. Ήδη έχει τεθεί στο τραπέζι να αλλάξει η ώρα του περιορισμού και από τις 11:00 το βράδυ να επιστρέψει στις 9:00 το βράδυ, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τη λειτουργία των σχολείων.

Επίσης, όπως μας αναφέρθηκε, ζητήθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να γίνουν ενέργειες για να αναπτυχθούν νέες κλίνες στα νοσοκομεία για Covid, αλλά και να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνει ενημέρωση του κόσμου.

Η επικράτηση του στελέχους του Ηνωμένου Βασιλείου και στη χώρα μας επηρεάζει όλες τις ηλικίες και συνδέεται με τη σοβαρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στην κοινότητα και στα νοσοκομεία, επιβαρύνοντας επικίνδυνα τις δομές του συστήματος υγείας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά από έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη σύσκεψη παρακάθισαν οι Υπουργοί Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Κυριάκος Κούσιος ανέφερε ότι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, «δυστυχώς δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις το επόμενο διάστημα, όπως ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης, μέχρις ότου έχουμε τα αναμενόμενα οφέλη από το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα».

«Καλούμε όλους να συνεργαστούν σε αυτή την κοινή μας προσπάθεια επιλέγοντας να εμβολιαστούν, τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα και τα μέτρα ατομικής υγιεινής», ανέφερε ο κ. Κούσιος, σημειώνοντας πως «μόνο έτσι θα βγούμε το συντομότερο δυνατόν από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση». «Η πανδημία μάς επηρεάζει όλους. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Έρχονται νέα μέτρα; Πως σχολιάζει η Κυβέρνηση την επιβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα

Δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς κυβέρνησης να προχωρήσει με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα εφόσον το σύστημα υγείας αντέχει, δήλωσε στον Άστρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα ο Κυριάκος Κούσιος υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα και να προσέλθει ο κόσμος για να εμβολιαστεί.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, βρίσκεται σε αναμονή και των νέων αποτελεσμάτων. Σχολιάζοντας αναφορές ειδικών ότι θα έπρεπε να λαμβάνονταν περισσότερα ή λιγότερα μέτρα, ο κ. Κούσιος είπε ότι με καμία απόφαση δεν πρόκειται να συμφωνήσουν όλοι.

Αναστασία Ανθούση: Στο παρόν στάδιο δεν τίθεται θέμα να αυστηροποιηθούν τα μέτρα

Ανησυχία εκφράζει η διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού Υγείας Αναστασία Ανθούση, από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μέχρι να υπάρξει ανοσία και μέσω των εμβολιασμών, πρόσθεσε, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Ερωτηθείσα αν θα υπάρξουν αυστηροποιήσεις των μέτρων η κα Ανθούση είπε ότι το πρόβλημα είναι στη χαλάρωση των μέτρων αυτοπροστασίας. Στο παρόν στάδιο, πρόσθεσε, δεν τίθεται θέμα να αυστηροποιηθούν τα μέτρα.

Σημείωσε ότι το σύστημα υγείας αντέχει αλλά οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες. Γίνονται προσπάθειες, είπε, για να σταθεροποιηθεί το σύστημα αλλά και τα κρούσματα. Ζήτησε επίσης τη συνεργασία του κοινού, ιδιαίτερα και στο θέμα της δήλωσης των επαφών.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς η κα Ανθούση είπε ότι η ανομοιογένεια των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτελεσματικότητα διαφόρων εμβολίων και την πρόκληση παρενεργειών ενίσχυσε τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες ανάμεσα στον κόσμο. Ωστόσο, υπογράμμισε, οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν διότι αποτελούν την ασπίδα ενάντια στον ιό.

Δρ. Καραγιάννης: Χαλαρώσαμε υπερβολικά 

Χαλαρώσαμε υπερβολικά και παρά τις προειδοποιήσεις ότι το βρετανικό στέλεχος διαδίδεται πιο εύκολα δεν τηρούνται τα μέτρα, επισήμανε ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης.

Μιλώντας στον Άστρα συμφώνησε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά όπως ανέφερε, δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα διότι αυτό δεν βοηθά την κατάσταση.

Εκτίμησε ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα πιεστούν ιδιαίτερα τα δημόσια νοσηλευτήρια και εξέφρασε την ευχή να μην υπερχειλίσουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας διότι τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα αυστηροποίησης των μέτρων εκτός κι αν η κατάσταση επιδεινωθεί κι άλλο.

Ερωτηθείς γιατί να μην γίνει προληπτική δράση, ο κ. Καραγιάννης απάντησε ότι το ερώτημα είναι μέχρι πού αντέχει το κράτος να δίνει επιχορηγήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.