Στο κόκκινο πέντε περιοχές της Λάρνακας με το νέο κουνούπι

Συνεχίζεται η εκστρατεία καταπολέμησης από τις υγειονομικές υπηρεσίες

 

Μεγάλη αύξηση του πληθυσμού του νέου κουνουπιού Aedes Aegypti παρατηρείται σε πέντε περιοχές της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, οι οποίες έχουν χρωματιστεί κόκκινες στους χάρτες των υγειονομικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. Όπως πληροφορούμαστε, οι περιοχές αυτές είναι ο συνοικισμός Τσιακκιλερού, το κέντρο της πόλης και κυρίως η περιοχή Αγίου Λαζάρου και στην επαρχία η Δρομολαξιά, το Μενεού και το Κίτι. Οι περιοχές αυτές είναι στο κόκκινο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες που παραμένουν ύποπτες με βάση τη διαβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, η εκστρατεία καταπολέμησης του εντόμου που ξεκίνησε πριν ένα μήνα εστιάζει στις κόκκινες περιοχές.

Χθες, οι υγειονομικές υπηρεσίες έκαναν παρουσίαση των μεθόδων που χρησιμοποιούνται στα ΜΜΕ σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού και ένταξής του στην προσπάθεια.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Τσιακκιλερό παρόντος του προϊστάμενου των υγειονομικών υπηρεσιών Ηρόδοτου Ηροδότου, ο οποίος περιέγραψε την όλη διαδικασία. Όπως είπε, το συνεργείο αναλαμβάνει δράση, πλησιάζει τα σπίτια, μιλά με το κοινό και πληροφορεί το κοινό με σχετικά φυλλάδια.

Ακολούθως, γίνεται μια έρευνα στην αυλή του σπιτιού για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οποιεσδήποτε εστίες εκκόλαψης των κουνουπιών. Τις εστίες αυτές τις δείχνουν οι λειτουργοί στον κόσμο για να ξέρει τι ακριβώς είναι εστία και πώς αναπτύσσονται μέσα τα κουνούπια και ακολούθως αυτές οι εστίες καταστρέφονται και οι λειτουργοί μεταβαίνουν στο επόμενο σπίτι.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών, μέχρι στιγμής στην περιοχή Λάρνακας και Δρομολαξιάς έχουν από πόρτα σε πόρτα επιθεωρηθεί περίπου τρεις χιλιάδες σπίτια στα οποία τοποθετήθηκαν παγίδες και εντομοπαγίδες. «Οριοθετούμε την περιοχή και ακολούθως γίνονται οι πίνακες, οι οποίοι δίνονται στο κάθε συνεργείο ξεχωριστά με την περιοχή που πρέπει να καλύψει ανά ημέρα. Μαζί τους τα παιδιά έχουν φυλλάδιο, όπου σημειώνουν κάθε σπίτι που πήγαν και τι βρήκαν, έτσι ώστε να ξέρουμε πού υπάρχει το πιο σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ηροδότου.

Ερωτηθείς πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, απάντησε ότι όντως με αυτή την εκστρατεία καταστρέφεται μεγάλος αριθμός κουνουπιών. Πάντως, οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν διαμηνύσει επανειλημμένα ότι παρόλο ότι το είδος αυτό παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς έχει την ικανότητα (υπό προϋποθέσεις) να μεταδίδει μολυσματικές ασθένειες, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, επειδή δεν υπάρχουν στην Κύπρο οι ιοί τους οποίους μεταδίδει, όπως ο κίτρινος πυρετός και ο δάγκειος πυρετός.

Δεν επιβιώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες

Ο προϊστάμενος των υγειονομικών υπηρεσιών παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στη Λεμεσό με το κουνούπι Aedes albopictus, το οποίο, σε αντίθεση με το Aegypti, επιβιώνει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.  «Τα αβγά του συγκεκριμένου κάτω από πιο χαμηλές θερμοκρασίες δεν μπορούν να αντέξουν όπως του κουνουπιού που βρίσκεται στην περιοχή της Λεμεσού», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα είχε προγραμματιστεί σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας για να εξεταστεί το εν λόγω ζήτημα, ωστόσο σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, η συνάντηση έχει ακυρωθεί.

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.