Κόκκινο στη Λεμεσό με τα κρούσματα και στο νοσοκομείο

Διαδοχικά «παραλύουν» καίριες δημόσιες υπηρεσίες και μαζί όλη η πόλη

 

Στη δυσμενέστερη κατάσταση, αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην Κύπρο, βρίσκεται η Λεμεσός, η οποία παρουσιάζει σήμερα πολύ χειρότερη εικόνα από εκείνη της περασμένης άνοιξης καθώς καταγράφει καθημερινά όλο και περισσότερα κρούσματα και μάλιστα σε καίριες δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν χιλιάδες πολιτών και οι οποίες είτε έβαλαν προσωρινό λουκέτο είτε υπολειτουργούν.

Ενδεικτικό της εικόνας που παρουσιάζεται είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, οπότε παρατηρήθηκε έξαρση της διασπορά του ιού, σε σύνολο 1.800 κρουσμάτων που καταγράφηκαν παγκύπρια, πέραν των 1.000 αφορούν τη Λεμεσό. Το πλέον όμως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, για μια ακόμα φορά, το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης και ιδιαίτερα μετά τον εντοπισμό μέσα σε μια μέρα 7 θετικών κρουσμάτων, πέντε  ασθενών και δύο μελών του προσωπικού του Παθολογικού Θαλάμου.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να κρατηθεί έξω από το νοσηλευτήριο ο ιός, όπως ήταν επόμενο σήμανε συναγερμό, αφού έντονος είναι ο φόβος για τις αλυσιδωτές συνέπειες που σχετίζονται τόσο με τον εντοπισμό και άλλων θετικών κρουσμάτων όσο και με τη λειτουργικότητα του ίδιου του νοσοκομείου λόγω των περιορισμών που αναγκαστικά προκύπτουν στα πλαίσια της διαδικασίας της ιχνηλάτησης επαφών.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί, έχουν μεταφερθεί ήδη στο Νοσοκομείο Αναφοράς και βέβαια έχουν ανασταλεί προσωρινά οι εισαγωγές στο Παθολογικό ενώ από την πρώτη στιγμή υποβλήθηκαν σε τεστ όλοι οι νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στο Θάλαμο με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι αρνητικά, κάτι που δημιουργεί την αισιοδοξία ότι δεν υπήρξε περαιτέρω διασπορά ανάμεσα στο προσωπικό.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται κατά κύριο λόγο ο έλεγχος της περίπτωσης κάθε ασθενούς, με στόχο να διαφανεί η πηγή εισόδου του ιού στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, δεν αποκλείεται η μόλυνση να σχετίζεται με την εισαγωγή πριν από μερικές μέρες στο νοσοκομείο ηλικιωμένου ατόμου από το γηροκομείο της Λεμεσού στο οποίο είχαν εντοπισθεί δεκάδες θετικά κρούσματα ανάμεσα σε τροφίμους και προσωπικό.

Στο μεταξύ, μετά τα πολλά θετικά κρούσματα τα οποία εντοπίσθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες της Λεμεσού, μεταξύ των οποίων η Πυροσβεστική και η Αστυνομία, χθες έγινε γνωστό ότι ένα τουλάχιστον κρούσμα εντοπίσθηκε και στο Επαρχιακό Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αφορά εργαζόμενο, γεγονός που επέβαλε την αναστολή της λειτουργίας της Υπηρεσίας για σκοπούς ιχνηλάτησης επαφών και λήψης όλων των άλλων ενδεικνυόμενων μέτρων.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.