Κολιού: Τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν κανονικά αν υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό

Τα σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν είτε στην κανονική ημερομηνία τους είτε στις 17 Ιανουαρίου φτάνει να υπάρχει ως τότε, το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα μπορεί να κάνει μάθημα στα παιδιά δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ το Μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Δρ. Μαρία Κολιού.

Είναι πολύ σημαντικό, τόνισε η Δρ. Κολιού, το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε έλεγχο για να έχει μια εικόνα του τι γίνεται στα σχολεία έτσι ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν με ασφάλεια.

Ως προς τους ελέγχους στα παιδιά, επεσήμανε πως δεν χρειάζεται να επιβαρύνονται με περισσότερα από ένα τεστ τη βδομάδα.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι ένα γενικευμένο λοκ-ντάουν δεν θα είχε νόημα και πρόσθεσε ότι εν όψει των εορτών των Θεοφανίων, οι μεγάλες συγκεντρώσεις δεν είναι κάτι το επιθυμητό.

Η Δρ. Κολιού ξεκαθάρισε ότι η αυστηρότητα των μέτρων θα εξαρτηθεί από την επάρκεια του συστήματος Υγείας αφού αναμένουν από τον ΟΚΥΠΥ να τους ενημερώσει για το τί δυνατότητες έχει σε αναπνευστήρες και κλίνες.

Όπως ανέφερε, κατά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής με τον ΟΚΥΠΥ διαφάνηκε ότι υπάρχει δυνατότητα περεταίρω ενίσχυσης των Μονάδων Εντατικής θεραπείας.

Εξάλλου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί τρόπος για εντοπισμό της μετάλλαξης ΟΜΙΚΡΟΝ με πιο γρήγορες διαδικασίες και σημείωσε ότι τα Μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής έχουν συγκεκριμένες απόψεις και θα τις διαβιβάσουν στον Υπουργό, για γρηγορότερη αλληλούχιση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Στο ακουστικό ο Γονείς

Αναλόγως της απόφασης που θα ληφθεί για τη λειτουργία των σχολείων το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να διασφαλίσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος των Οργανωμένων Γονέων Μέσης, Χαράλαμπος Διονυσίου.
Μιλώντας στη Μεσημβρινή Έκδοση, τόνισε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να διαχειριστεί τις αντικαταστάσεις όσων εκπαιδευτικών νοσούν ή είναι επαφές και δεν θα μπορούν να εργαστούν στις 10 Ιανουαρίου.

Παράλληλα επεσήμανε ότι το Υπουργείο πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα του πως θα διαχειριστεί την αύξηση των κρουσμάτων, τι θα γίνει στην περίπτωση σχολείων που θα αναγκαστούν να ξανακλείσουν σε μια βδομάδα με αποτέλεσμα τη μη διεξαγωγή των εξετάσεων του τετραμήνου και πως θα γίνεται ο εξαερισμός των τάξεων.

Όπως ανέφερε αυτό που ανησυχεί τους γονείς είναι ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται αύξηση κρουσμάτων πέραν των 5000.

Περιορισμένης διάρκειας εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση εισηγούνται οι γονείς δημοτικής εκπαίδευσης.

Μιλώντας στη Μεσημβρινή Έκδοση, ο Πρόεδρος των οργανωμένων γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Φρίξος Ζεμπύλας, ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για ένα μικρό χρονικό διάστημα έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν επαφή με το σχολείο, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Παιδείας έχει τους μηχανισμούς με τους οποίου μπορεί να λειτουργήσει στο ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα.
Την ίδια ώρα ανέφερε ότι υπάρχει σκέψη να εισηγηθούν και την επέκταση της σχολικής χρονιάς, ωστόσο σημείωσε ότι είναι η τρίτη φορά που οι γονείς είναι αντιμέτωποι με ένα τέτοιο σενάριο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy