Κολλημένα στα ύψη τα ΜΕΔ, ενώ τρέχουν οι εκποιήσεις

Φτάνουν στα 18 δις ευρώ, ενώ επικρατεί ανησυχία λόγω αυξήσεων στα επιτόκια  

 

Κολλημένα στα ύψη παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αφού φτάνουν συνολικά στα 18 δις ευρώ στις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Την ίδια ώρα, τρέχουν οι εξελίξεις όσον αφορά τις εκποιήσεις, αφού έχει λήξει το μορατόριουμ για την πρώτη κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη, ενώ παράλληλα επικρατεί ανησυχία ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων θα οδηγήσουν σε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τον Νοέμβριο του 2022 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες ανήλθαν στα 2,68 δις ευρώ καταγράφοντας οριακή μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριος 2022: 2,70 δις ευρώ). Η μείωση φαίνεται ότι αποδίδεται κυρίως στις ανάλλαγές χρέους έναντι ακινήτων, αφού οι συνολικές χορηγήσεις μειώθηκαν στα 25,56 δις ευρώ σε σύγκριση με 25,66 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται επίσης ότι τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών μειώθηκαν οριακά στα 2,03 δις ευρώ, σε σύγκριση με 2,04 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι τα δάνεια στις εταιρείες εξαγοράς δανείων ανέρχονται στα 16 δις ευρώ περίπου.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια τα οποία βρίσκονται σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μειώθηκαν τον Νοέμβριο του 2022 στα 3,07 δις ευρώ, σε σύγκριση με 3,10 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται επίσης ότι τον Δεκέμβριο του 2021 τα δάνεια τα οποία βρίσκονταν σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ήταν 3,48 δις ευρώ. Δηλαδή μειώθηκαν κατά 413 εκατ. ευρώ, παρά την κρίση.

Σε ποσοστό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες παρέμειναν τον Νοέμβριο του 2022 στο 10.5%, όσο και τον προηγούμενο μήνα.

Στις επιχειρήσεις το σύνολο των δανείων ανήλθε στα 12,86 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 1,04 δις ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια (εν των οποίων τα 9,10 δις ευρώ και 896 εκατ. ευρώ αντίστοιχα αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Σε ποσοστό τα ΜΕΔ των επιχειρήσεων ανέρχεται στο 8,1%, ενώ στις μικρομεσαίες φτάνει στο 9,8%. Σημειώνεται επίσης ότι τα δάνεια υπό αναδιάρθρωση ανέρχονται στα 1,97 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 1,29 δις ευρώ αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στα νοικοκυριά το σύνολο των δανείων ανήλθε στα 10,68 δις ευρώ, εκ των οποίων το 1,34 δις ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ποσοστό 12,5%). Σημειώνεται επίσης ότι τα δάνεια υπό αναδιάρθρωση ανέρχονται στα 830 εκατ. ευρώ.

 

 

Νοικοκυριά – Μικρομεσαίοι
Τα νοικοκυριά (ΜΕΔ 12,5% επί του συνόλου) και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (9,8%) βρίσκονται σε πολύ πιο δύσκολη θέση. Παρατηρείται επίσης μείωση στις αναδιαρθρώσεις.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.