Κολλημένοι σε μια οθόνη 15 ώρες την ημέρα

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα της έρευνας “Στάσεις Ζωής”, που έγινε το 2015 από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, τα οποία καταδεικνύουν πως το 6% των εφήβων δηλώνει συνολική χρήση πολυμέσων πέραν των 15 ωρών ημερησίως τις καθημερινές.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από δεύτερη έρευνα (I Family) του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού “η συνολική χρήση διαδικτύου και πολυμέσων πάνω από 2 ώρες την ημέρα επηρεάζει αρνητικά τη ψυχική και σωματική υγεία των εφήβων, ενώ μειώνει την ψυχική τους ευημερία, τις οικογενειακές σχέσεις, την αυτοεκτίμηση τους και αυξάνει το βάρος, την περίμετρο μέσης και το δείκτη μάζας σώματος”.

Σε διάσκεψη Τύπου, με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης, για την προφύλαξη των παιδιών στη Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία, η Προϊστάμενη του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, Αναστασία Οικονόμου, είπε πως οι έφηβοι σήμερα χρησιμοποιούν περισσότερο τους υπολογιστές, τα smart phone και τα tablets από την τηλεόραση.

Οι έφηβοι, σημείωσε, χρησιμοποιούν τους υπολογιστές, τα smart phone και τα tablets περίπου 4 ώρες τις καθημερινές και 5,5 ώρες τα Σαββατοκύριακα, ενώ την τηλεόραση περίπου 2 ώρες τις καθημερινές και 3 ώρες τα Σαββατοκύριακα.

Η κ. Οικονομού είπε πως “είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός πως το 6% των παιδιών δηλώνει συνολική χρήση πολυμέσων πέραν το 15 ωρών ημερησίως τις καθημερινές”.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιο συχνές συσκευές πολυμέσων, που βρίσκονται στα υπνοδωμάτια των παιδιών είναι πρωτίστως τα κινητά (περισσότερο από 80%), οι υπολογιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο (55%) και η τηλεόραση (45%).

Επίσης, το 42% των αγοριών και το 36% των κοριτσιών δηλώνουν ότι έχουν περισσότερες από τρεις συσκευές πολυμέσων με οθόνη στα υπνοδωμάτια τους, ενώ η χρήση πολυμέσων από 5 ώρες την ημέρα στην Α` Τάξη Γυμνασίου αυξάνεται σταθερά μέχρι τις 7 ώρες την ημέρα στους μαθητές της Γ` Τάξης του Λυκείου.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, είπε ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για την προφύλαξη και μείωση της έκθεσης των παιδιών στη Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία, η συνεισφορά του Υπουργείου Υγείας θα επικεντρωθεί σε σειρά δράσεων διαφώτισης και πρόληψης, οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσω της Σχολιατρικής Υπηρεσίας και των Κέντρων Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού.

Όπως είπε “ο στόχος διττός: αφενός, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των γονιών και αφετέρου, των ίδιων των παιδιών”, για να προσθέσει πως η διανομή ενημερωτικού υλικού και η εφαρμογή προγράμματος ενημέρωσης προς τους γονείς, η συμπερίληψη του θέματος των κινδύνων από την ηλεκτρομαγνητική μη ιονίζουσα ακτινοβολία στην υγεία του εμβρύου και του παιδιού στη θεματολογία των οργανωμένων διαλέξεων που δίδονται προς τους μέλλοντες γονείς και τις εγκύους, και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Λειτουργών Υγείας που έχουν άμεση σχέση με την παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά, αποτελούν τον άξονα κατεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας.

“Το θέμα της προστασίας των παιδιών από τη Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία αποτελεί συνεχή διαδικασία, η οποία χρήζει πολυθεματικής προσέγγισης με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων”, είπε.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέκος Μιχαηλίδης, είπε πως το Υπουργείο Μεταφορών μέσω του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ), ως αρμόδια αρχή για την εξουσιοδότηση χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, συμμετέχει σε αυτή την Εκστρατεία προβάλλοντας τις εμπειρίες και γνώσεις που έχει αποκομίσει από την εφαρμογή των διαδικασιών, που έχουν θεσμοθετηθεί για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των σταθμών ραδιοεπικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου συμμόρφωσης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων με τα εθνικά όρια έκθεσης.

“Αναμφίβολα”, είπε, “οι σύγχρονες, αξιόπιστες και υψηλής ποιότητας ηλεκτρονικές επικοινωνίες και υπηρεσίες συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική, τεχνολογική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου. Παράλληλα όμως, συμμεριζόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τις ευαισθησίες που υπάρχουν αναφορικά με την έκθεση των παιδιών σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όχι μόνο όταν βρίσκονται στο σχολείο, αλλά σε οποιοδήποτε χώρο δραστηριοποιούνται”.

Είπε ακόμα ότι “εφαρμόζοντας την αρχή της προφύλαξης και συνετής αποφυγής, στηρίζουμε την αποθάρρυνση της κακής χρήσης των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά”, σημειώνοντας πως “τα παιδιά, σε σχέση με τους ενήλικες, έχουν μικρότερων διαστάσεων κεφάλι, λεπτότερα κρανιακά οστά, αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα και μεγαλύτερο προσδόκιμο όριο ζωής”.

“Σε κάθε περίπτωση, όμως, όταν γίνεται χρήση ασύρματης συσκευής, θα πρέπει να λαμβάνονται τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα για τη μείωση της έκθεσης στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία: Περιορισμός του χρόνου χρήσης της ασύρματης συσκευής, χρήση εξαρτημάτων αποδέσμευσης χεριών (ανοικτή ακρόαση, hands-free, Bluetooth), χρήση της ασύρματης συσκευής όπου η ποιότητα σήματος είναι ικανοποιητική (δηλ. να αποφεύγεται η χρήση σε υπόγεια, ανελκυστήρες κλπ)”, ανέφερε.
Εξάλλου, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος βασιζόμενο στην Αρχή της Προφύλαξης και της Συνετούς Αποφυγής ως βασικό άξονα που διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, συμμετέχει στην εκστρατεία ενημέρωσης για την προφύλαξη και μείωση της έκθεσης των παιδιών στη Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία και στην ασφαλή χρήση της τεχνολογίας, ως συντονιστής.

Η κοινή αυτή Εκστρατεία Ενημέρωσης για την προφύλαξη και μείωση της έκθεσης των παιδιών στη Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία (κινητά τηλέφωνα, tablets, συνδέσεις μέσω Wi-Fi κ.ά) που εγκαινιάστηκε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού, θα καλύψει τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημοτικού και θα περιλαμβάνει δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.

Θα καλύψει, επίσης, την πτυχή των αποτελεσμάτων της χρήσης των πολυμέσων στην πνευματική και ψυχική υγεία του Παιδιού που είναι επίσης πολύ σημαντική.

Τα παιδιά μας, ξεκινώντας από το στάδιο της κύησης μέχρι την εφηβεία, εκτίθενται καθημερινά σε Μη Ιονίζουσα Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία, που εκπέμπουν οι ασύρματες συσκευές καθημερινής χρήσης και συνδέονται με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και σημεία πρόσβασης Wi-Fi όπως τα κινητά τηλέφωνα, tablets και άλλες ασύρματες συσκευές.

Η Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (30kHz-300 Ghz), που περιλαμβάνει και τις εκπομπές ασύρματων συσκευών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2011), έχει ταξινομηθεί ως «πιθανώς» καρκινογόνος κατηγορίας 2Β για τον άνθρωπο.

Μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για την πληρέστερη αξιολόγηση της δυνητικότητας καρκινογένεσης στον άνθρωπο. Πέρα όμως από αυτόν τον κίνδυνο, η συνεχής/πολλαπλή και μακρόχρονη έκθεση στην ακτινοβολία αυτή, σύμφωνα με νεώτερες έρευνες, είναι πιθανόν να προκαλέσει και άλλες σοβαρές βιολογικές επιδράσεις όπως π.χ. στην ανάπτυξη/λειτουργία του εγκεφάλου, του αναπαραγωγικού και άλλων συστημάτων του εμβρύου και του παιδιού, να προκαλέσει καταστροφή των νευρικών κυττάρων και του DΝΑ, διάσπαση της προσοχής, διαταραχές στη μάθηση και άλλες νευρολογικές παθήσεις.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy