“Κολλημένη” στο Τμήμα Περιβάλλοντος η μελέτη για αντιπλημμυρικά στη Λάρνακα

Έντονη δυσφορία στον Δήμο Λάρνακας για την καθυστέρηση στην εξέταση της ΜΕΕΠ

Έντονη δυσφορία υπάρχει στις τάξεις του Δήμου Λάρνακας για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην έγκριση της αντιπλημμυρικής μελέτης για τις περιοχές Καμάρων – Βεργίνας από το Τμήμα Περιβάλλοντος. 

Η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για τα προτεινόμενα έργα βρίσκεται ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος από τον περασμένο Απρίλιο και ακόμα δεν έχει δοθεί η έγκριση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ουσιαστικής εκτέλεσης των έργων. Παράγοντας του Δήμου Λάρνακας εξέφρασε εντονότατη δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση, αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης προς τη δημοτική Αρχή υπενθυμίζοντας ότι η εκπόνηση και έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης εκκρεμεί από το 2015. Τα αντιπλημμυρικά έργα είχαν εξαγγελθεί από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο στις αρχές του 2015, μετά την καταστροφική πλημμύρα στην περιοχή Βεργίνας – Καμάρων στις 13 Δεκεμβρίου 2014, ωστόσο έξι χρόνια μετά δεν έχει γίνει κατορθωτό να ολοκληρωθούν καν οι διαδικασίες που αφορούν τη μελέτη!

Η μελέτη, η οποία ανατέθηκε από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας στην κοινοπραξία Διον. Τουμαζής και Συνεργάτες και Γ. Καραβοκύρης και Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί, έχει τίτλο “Αντιπλημμυρικά έργα για προστασία των οικιστικών ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού”. Παρουσιάστηκε δημόσια στις 21 Ιουλίου 2020, αλλά το πράσινο φως από το Τμήμα Περιβάλλοντος καθυστερεί.

Ο Δήμος Λάρνακας έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει δυσάρεστες καταστάσεις με προσωρινά αντιπλημμυρικά έργα, ωστόσο χωρίς την υλοποίηση του σχεδιασμού που προνοεί η συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης ασφάλεια για τη συγκεκριμένη περιοχή.  Αυτός είναι και ο λόγος που ο Δήμος Λάρνακας επείγεται για όσο το δυνατό συντομότερο έναρξη των εργασιών, κάτι που δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Τα προτεινόμενα έργα προβλέπουν συνοπτικά διαπλάτυνση γεφυριών και καθαρισμό και διαπλάτυνση καναλιών σε όλη την έκταση της προβληματικής περιοχής, η οποία ξεκινά από τον αυτοκινητόδρομο παρά τον κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού και φτάνει μέχρι το μνημείο των Καμάρων απ’ όπου το νερό διέρχεται και καταλήγει στην Αλυκή. Στις 13 Δεκεμβρίου 2014, η περιοχή πλήγηκε από πρωτοφανείς πλημμύρες που προκάλεσαν υλικές ζημιές πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους μελετητές, τα κύρια έργα που προτείνονται είναι η ανακατασκευή των γεφυρών ούτως ώστε να έχουν την επαρκή παροχετευτικότητα για περίοδο επαναφοράς 50 χρόνων, αναδιάταξη της οριζοντιογραφίας του καναλιού, ώστε να είναι πιο ομαλή η όδευση προς την Αλυκή και αφαίρεση μπάζων και διαπλάτυνση οδεύσεων για να καταλήγουν τα νερά στον φυσικό τους αποδέκτη που είναι η Αλυκή.

Τα έργα εκτιμάται ότι ενδεχομένως να κοστίσουν μέχρι και 16 εκατομμύρια ευρώ και αποτελούν προσωπική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στοχεύουν στην οριστική απαλλαγή της περιοχής από τους κινδύνους των πλημμυρών και εκτιμάται ότι μαζί με τα μεγάλα αντλιοστάσια της περιοχής Μητρόπολης – Προδρόμου – Καθαρής θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα στις δύο πιο ευπαθείς περιοχές.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy