Κόλλησε στα ψηλά ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει μειωθεί σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τον Ιανουάριο του 2023 ο πληθωρισμός στην Κύπρο ανήλθε στο 6.8%, σε σύγκριση με 7.6% τον προηγούμενο μήνα. Δηλαδή μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης των τιμών, αλλά ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα κυρίως λόγω των μεγάλων αυξήσεων που επιβλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών.

Στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2023 ο πληθωρισμός ανήλθε στο 8.5%, σε σύγκριση με 9.2% τον προηγούμενο μήνα.

14,1% σε τρόφιμα

Εν τω μεταξύ, με βάση άλλη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, το 14,1% των συνολικών εξόδων των νοικοκυριών στην Κύπρο πηγαίνει σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά. Σημειώνεται ότι στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 14.3%. Το μεγαλύτερο μερίδιο στον συγκεκριμένο τομέα το 2021 καταγράφηκε στη Ρουμανία (24,8%), ενώ ακολουθούσαν η Λιθουανία (20,4%), η Βουλγαρία (20,1%), η Εσθονία (19,9%), η Πολωνία και η Σλοβακία (19,6% και στις δύο). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (8,3%) και ακολουθούσαν το Λουξεμβούργο (9,0%), η Αυστρία (10,9%), η Δανία και η Γερμανία (και οι δύο στο 11,8%).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy