Κολομβία: 105 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δολοφονήθηκαν το 2017

Πάνω από εκατό υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικοί ακτιβιστές δολοφονήθηκαν φέτος στην Κολομβία, παρά την υπογραφή στα τέλη του 2016 της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες της οργάνωσης FARC, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ την Τετάρτη.

Οι ανθρωποκτονίες αυτές διαπράχθηκαν κυρίως «σε περιοχές από τις οποίες αποχώρησαν οι FARC ή όπου καταγράφεται απουσία κρατικής εξουσίας», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κολομβία.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ επαλήθευσε «συνολικά 105 ανθρωποκτονίες» μέχρι την 20ή Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της. Άλλες 11 υποθέσεις βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία επαλήθευσης.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας όμως δεν αναγνωρίζει αυτόν τον αριθμό, ενώ διαψεύδει την ύπαρξη σχεδίου συστηματικής εξόντωσης αυτών των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ακτιβιστών, κάνοντας λόγο για μεμονωμένα περιστατικά.

Στη συμφωνία ειρήνης την οποία υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2016 με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, που έκτοτε αφοπλίστηκαν και μετασχηματίστηκαν σε πολιτικό κόμμα—έχει το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά—η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος δεσμευόταν ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πρώην ανταρτών, καθώς και των υπερασπιστών θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΟΗΕ εκφράζει την ανησυχία του για τη συνέχιση «των υποθέσεων δολοφονιών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε όλη την επικράτεια και τον «στιγματισμό του έργου τους από ορισμένους δημόσιους λειτουργούς».

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ο Λουίς Κάρλος Βιγέγκας, δήλωσε την Κυριακή ότι «στην πλειονότητά τους», οι δολοφονίες αυτές οφείλονται σε συγκρούσεις «για τον έλεγχο περιοχών», σε υποθέσεις «αντιζηλιών» για γυναίκες ή «διενέξεις για τα έσοδα από αγαθά που διακινούνται παράνομα».

Αντιθέτως, ο ΟΗΕ θεωρεί ότι οι άνθρωποι αυτοί δολοφονούνται εξαιτίας «της δουλειάς τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων».

Το 2016, οι δολοφονίες υπερασπιστών των δικαιωμάτων και ηγετών κοινοτήτων είχαν φθάσει τις 127, το 2015 είχαν καταγραφεί 59 και το 2014 άλλες 45, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ.

Η λειτουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και προστασίας των ακτιβιστών, ένα από τα μέτρα που προβλεπόταν στη συμφωνία ειρήνης, θα επέτρεπε «να επεμβαίνουμε ταχύτερα» για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε την Τετάρτη ο Κάρλος Αλφόνσο Νεγρέτ, ο Συνήγορος του Λαού—πρόκειται για μια ανεξάρτητη αρχή προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρά τη συμφωνία κυβέρνησης-FARC, η ειρήνη δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί στην Κολομβία, καθώς στη χώρα συνεχίζουν τη δράση τους ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η τελευταία εναπομείνασα οργάνωση αριστερών ανταρτών—που πάντως διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του Σάντος από τον Φεβρουάριο—διαφωνούντες των FARC που αποσκίρτησαν, καθώς και πολλές συμμορίες τις οποίες συγκρότησαν οι ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί που επισήμως είχαν αφοπλιστεί το 2006. Οι τελευταίες επιδίδονται ιδίως στη διακίνηση ναρκωτικών και μεταλλευμάτων που εξορύσσονται παράνομα.

Ο πόλεμος στη χώρα,που διαρκεί πάνω από 53 χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, άλλοι τουλάχιστον 60.000 θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι πολίτες ξεπερνούν τα 7,4 εκατομμύρια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy