Κολομβία: 16 χρόνια φυλάκισης σε έξι στρατιώτες για βιασμό 12χρονου κοριτσιού

Η Εισαγγελία της Κολομβίας καταδίκασε έξι στρατιώτες σε κάθειρξη 16 ετών για τον βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού από την κοινότητα των ιθαγενών Embera-Chami. Ένας άλλος στρατιώτης καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης ως συνεργός στο έγκλημα αυτό.

Οι έξι στρατιώτες απήγαγαν και βίασαν το κορίτσι στις 21 Ιουνίου 2020. Από την ημέρα σύλληψης μέχρι και σήμερα παρέμεναν προφυλακισμένοι μέχρι να ολοκληρωθεί δίκη. Η εισαγγελία ζήτησε την απόλυση των στρατιωτών από τις ένοπλες δυνάμεις και τους  επέβαλε τη μέγιστη των ποινών για υποθέσεις βιασμού, με πολλούς πολίτες να έχουν στείλει επιστολές σε κρατικούς αξιωματούχους για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, μια άλλη ομάδα στρατιωτών βίασε ένα 15χρονο κορίτσι από την κοινότητα των ιθαγενών Nukak Maku. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση αυτή.


Αδιαφορεί η πολιτική ηγεσία

Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε δεν έχει προωθήσει δυναμικές ενέργειες για την πρόληψη της έμφυλης βίας, με τις υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης εφήβων και παιδιών να είναι όλο και πιο συχνές.

«Πρέπει να πραγματοποιήσουμε καμπάνιες ενημέρωσης και να κινητοποιηθούμε ως κοινωνία. Πρέπει να προστατέψουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια μας από την πατριαρχία. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δημιουργήσουμε δίχτυ αλληλεγγύης» δήλωσε η διευθύντρια της Ένωσης Γυναικών για την Ειρήνη και την Ελευθερία της Κολομβίας (LIMPAL), Diana Salcedo. Πηγή: www.rosa.gr

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.