Κολομβία: Νεκρός ο έφηβος διαδηλωτής

Καταστολή, προβοκάτσιες και παρατεταμένο «διάλογο» επιλέγει ο Ντούκε

 

Ο έφηβος που μετατράπηκε με τραγικό τρόπο σε σύμβολο των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στην Κολομβία, όταν τραυματίστηκε από το μεταλλικό περίβλημα δακρυγόνου, υπέκυψε στα τραύματά του αργά τη Δευτέρα το βράδυ.

Αυτό συνέβη λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Προέδρου της χώρας, Ιβάν Ντούκε, με επικεφαλής συνδικάτων και επιχειρηματικών ενώσεων, στο πλαίσιο του «εθνικού διαλόγου» που ανήγγειλε με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης στη χώρα, ύστερα από πέντε ημέρες διαδηλώσεων.

Ο θάνατος του δεκαοκτάχρονου Ντίλαν Κρους, που ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί και νοσηλευόταν μετά το σοβαρό τραυματισμό του το Σάββατο, αναμένεται να κλιμακώσει τις επικρίσεις για τις τακτικές της ESMAD, της κολομβιανής δύναμης αντιμετώπισης ταραχών. Ήδη από την ημέρα την απεργίας, την Πέμπτη, η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Οι Αρχές είχαν ήδη ανακοινώσει πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια.

Την περασμένη Πέμπτη πάνω από 200.000 πολίτες της Κολομβίας διαδήλωσαν στην Μπογοτά και πολλές άλλες πόλεις εναντίον οικονομικών μεταρρυθμίσεων που φέρεται να μελετά η κυβέρνηση του συντηρητικού Προέδρου Ιβάν Ντούκε, της έλλειψης κονδυλίων για την παιδεία, της ενδημικής διαφθοράς, αλλά και για τις δολοφονίες ακτιβιστών και ηγετών κοινοτήτων από ένοπλες παραστρατωτικές ακροδεξιές οργανώσεις.

Ο ακροδεξιός Πρόεδρος της Κολομβίας, εξαιρετικά αντιδημοφιλής, κάλεσε σε «εθνικό διάλογο» για κοινωνικά ζητήματα, που θέλει να διαρκέσει έως τα μέσα Μαρτίου. Ωστόσο, οργανωτές των κινητοποιήσεων στηλίτευσαν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος προτίμησε να μην αρχίσει αυτή την «εθνική συζήτηση» ακούγοντας τους πολίτες.

Απελάσεις Βενεζουελάνων

Οι Αρχές της Κολομβίας απέλασαν τη Δευτέρα 59 πολίτες της Βενεζουέλας επικαλούμενες λόγους «εθνικής ασφαλείας», έπειτα από ένα κύμα βίαιων επεισοδίων κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Πριν από τις διαδηλώσεις ο Ντούκε υποστήριξε ότι ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο η Κολομβία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ έχουν θέσει στο στόχαστρό τους, είχε σκοπό να στείλει ανθρώπους του στην Κολομβία για να προκαλέσουν χάος και το Σάββατο επανήλθε δηλώνοντας πως «ορισμένοι αλλοδαποί» εντοπίστηκαν ανάμεσα στους ταραχοποιούς. Οργανωτές των κινητοποιήσεων και αυτόπτες μάρτυρες, από την άλλη, κατήγγειλαν ότι αστυνομικοί παρεισέφρησαν σε πορείες και συγκεντρώσεις για να προκαλέσουν επεισόδια.

Σύμφωνα με τη Σάντρα Βόρδα, πολιτική επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο των Άνδεων (Μπογοτά), ενδέχεται μια μερίδα της ηγεσίας της αστυνομίας να αποπειράθηκε με αυτόν τον τρόπο «να απονομιμοποιήσει ειρηνικές διαδηλώσεις». Η πολιτολόγος υποβάθμισε τον ισχυρισμό του Ντούκε περί απόπειρας ανάμιξης του Μαδούρο, δηλώνοντας στο Γερμανικό Πρακτορείο πως οι δηλώσεις αυτές αποτελούν απλά μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί η πολιτική που εφαρμόζει η Μπογοτά έναντι του Καράκας -η κολομβιανή κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ του πραξικοπηματία ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος προσπαθεί να εκδιώξει τον Πρόεδρο Μαδούρο από την εξουσία.

Σύμφωνα με τον Κρούγκερ Σαρμιέντο, οι δραστηριότητες των πολιτών της Βενεζουέλας που απελάθηκαν είχαν αποτέλεσμα να καταγραφούν «ξεσπάσματα ξενοφοβίας» που η κυβέρνηση του Ντούκε ήθελε να αποφύγει. Από τους περίπου 4 εκατ. πολίτες της Βενεζουέλας που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης, η οποία τη μαστίζει, η Κολομβία έχει υποδεχθεί τους περισσότερους, περίπου 1,5 εκατομμύριο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy