Κολομβία: Βομβιστική επίθεση με στόχο αγωγό μεταφοράς πετρελαίου

Η διαρροή, στη Σαραβένα, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, περιορίστηκε στον κρατήρα που άνοιξε η έκρηξη και στο έδαφος γύρω από αυτόν

Βομβιστική επίθεση σε τμήμα του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Cano Limon στην Κολομβία προκάλεσε διαρροή στην ανατολική επαρχία Αράουκα, ανακοίνωσε η δημόσια επιχείρηση Ecopetrol. Η διαρροή, στη Σαραβένα, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, περιορίστηκε στον κρατήρα που άνοιξε η έκρηξη και στο έδαφος γύρω από αυτόν, διευκρίνισε η εταιρεία. Δεν μεταφέρονταν καύσιμα την ώρα που έγινε η έκρηξη. Το 2019 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δώδεκα επιθέσεις με στόχο αγωγούς μεταφοράς καυσίμων, οι εννέα με στόχο τον Κάνο Λιμόν. Έγιναν πάνω από 80 επιθέσεις με στόχο αυτόν τον αγωγό το 2018, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης χρονιάς.

Η Εκοπετρόλ δεν κατονόμασε τους υπεύθυνους για την επίθεση. Πάντως οι δολιοφθορές των πετρελαϊκών υποδομών αποδίδονται συνήθως από τις αρχές στα μέλη της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από τις κυβερνήσεις της Κολομβίας, των ΗΠΑ και των κρατών μελών της ΕΕ. Ο ELN εναντιώνεται στη συνεργασία της Εκοπετρόλ με πολυεθνικές, καθώς καταγγέλλει ότι εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους χωρίς οι πολίτες της Κολομβίας να έχουν κανένα όφελος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.