Κωλοτούμπα από τον ΥΠΟΙΚ για το σκάνδαλο «χρυσών» διαβατηρίων

«Λάθος το πρόγραμμα, δημιούργησε ανισορροπίες στον τομέα ακινήτων»

Κωλοτούμπα έκανε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε σχέση με το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, παραδεχομένος ότι ήταν λάθος αλλά και ότι «η επικέντρωση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος στον τομέα των ακινήτων είχε επίσης αρχίσει να δημιουργεί και ανισορροπίες εις βάρος της εγχώριας ζήτησης».

Ο Κ. Πετρίδης, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής διάλεξης στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, επιχείρησε ουσιαστικά να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, υπό το βάρος της διαδικασίας επί παραβάσει που έχει κινήσει η Κομισιόν εναντίον της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση εκθείαζε το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων. Μάλιστα στις 26 Αυγούστου ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής -σχολιάζοντας τις επικρίσεις για την παραχώρηση «χρυσών» διαβατηρίων σε απατεώνες- δήλωσε ότι «ολοκληρώθηκε τόσο ο έλεγχος των 30 περιπτώσεων αλλά και ο μαζικός έλεγχος όλων των πολιτογραφήσεων μέχρι και το 2018». Επίσης στις 3 Σεπτεμβρίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος –σχολιάζοντας την κριτική του ΑΚΕΛ– δήλωσε ότι «μόνοι μας πυροβολούμε τα πόδια μας». Ακόμη, στις 13 Σεπτεμβρίου και ενώ ήταν γνωστή στην κυβέρνηση η απόφαση της Κομισιόν για ενεργοποίηση της διαδικασίας επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου, ο Κ. Κούσιος, ανακοινώνοντας την απόφαση για τερματισμό του προγράμματος, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα επανέλθει.

Ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών, Κ. Πετρίδης, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής διάλεξης –και υπό το βάρος πλέον της απόφασης της Κομισιόν– ανέφερε ότι: «Δεν πρόκειται να επανέλθει (το Επενδυτικό Πρόγραμμα) ούτε στην προηγούμενη του μορφή, αλλά ούτε και να προσομοιάζει με αυτό». Παραδέχθηκε επίσης ότι «η ταύτιση της οικονομίας απόλυτα με την αγορά ακινήτων ή τον κατασκευαστικό τομέα είναι λάθος». Ακόμη, παραδέχθηκε ότι «η επικέντρωση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος στον τομέα των ακινήτων είχε επίσης αρχίσει να δημιουργεί και ανισορροπίες εις βάρος της εγχώριας ζήτησης». Επιπρόσθετα, παραδέχθηκε ότι «τα εγγενή προβληματικά χαρακτηριστικά του Σχεδίου το καθιστούσαν ευάλωτο σε καταχρήσεις αλλά και ενδεχομένως ελκυστικό σε αμφιβόλου αξιοπιστίας άτομα και όχι θεσμικούς επενδυτές».


Η μικρή ελίτ των «χρυσών» διαβατηρίων

Εν τω μεταξύ χθες κυκλοφόρησε στη Βουλή λίστα με τα γραφεία τα οποία υπέβαλαν αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια κατά την περίοδο 2013 – 2018. Η λίστα, από την οποία ξεχωρίζει το γραφείο της οικογένειας του Προέδρου Αναστασιάδη (Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι), επιβεβαιώνει τα όσα αποκάλυψε η εφημερίδα μας στις 10 Οκτωβρίου 2018 σε πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο: «Οι μεγάλοι παίκτες στην πώληση διαβατηρίων». Επιβεβαιώνονται επίσης τα όσα αποκάλυψε η «Χ» στις 13 Σεπτεμβρίου 2020, σε σχέση με τα γραφεία τα οποία συνδέονται με πρώην και νυν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επισημαίνεται ότι η «Χ» έχει αποκαλύψει επίσης στις 20 Ιουλίου 2020 τη λίστα με την μικρή ελίτ των «χρυσών» διαβατηρίων, η οποία περιλαμβάνει και στοιχεία του 2019 και από την οποία ξεχωρίζει και πάλι το γραφείο της οικογένειας του Προέδρου Αναστασιάδη.

Διερευνήθηκαν από το φόρο;


Η λίστα με γραφεία τα οποία υπέβαλαν αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια κυκλοφόρησε στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση την οποία υπέβαλε η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, προς τον Έφορο Φορολογίας.

Συγκεκριμένα, η Ε. Χαραλαμπίδου ζήτησε ενημέρωση κατά πόσο το Τμήμα Φορολογίας έχει πραγματοποιήσει έλεγχο στις φορολογικές δηλώσεις των υπό αναφορά γραφείων.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής θα εξετάσει τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων. Μάλιστα η Βουλή ζήτησε εδώ και μέρες από τον Υπουργό Εσωτερικών να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.