Κωλυσιεργία από τον ΟΚΥπΥ – Καλείται να καταθέσει βελτιωμένη αντιπρόταση για τους ιατρούς

Αχρείαστη καθυστέρηση δημιουργείται από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), αναφέρει με χθεσινή του ανακοίνωση ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ.

Επισημαίνει ότι τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των συζητήσεων για τα κίνητρα των ειδικών ιατρών, ο ΟΚΥπΥ συνεχίζει να επικαλείται έλλειψη στοιχείων και ανάγκη συγκέντρωσης περισσότερων πληροφοριών και δεν έχει διαμορφώσει ακόμη πρόταση. Οι ιατροί εκφράζουν την εκτίμηση ότι όλα αυτά δημιουργούν αχρείαστη καθυστέρηση και ότι προσμετρούνται παράγοντες οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν τίποτα με το έργο που καθημερινά επιτελούν ως ιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η προσπάθεια του ΟΚΥπΥ να παρατείνει την εκκρεμότητα για την επίλυση του θέματος δεν βρίσκει σύμφωνο τον Κλάδο, ο οποίος εισηγείται την άμεση εμπλοκή του Υπουργού Υγείας μέσω ευρείας σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων, την επίσπευση της συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού και κατάθεση πρότασης για αποφυγή λήψης μέτρων και τη συνέχιση του διαλόγου στο επίπεδο της Ad-hoc επιτροπής, με κατάθεση εκ μέρους του ΟΚΥπΥ συγκεκριμένης βελτιωμένης αντιπρότασης.

Επιπρόσθετα εισηγείται την αποφυγή μακρόχρονων χρονοδιαγραμμάτων και υιοθέτηση συγκεκριμένου οδικού χάρτη για την ταχεία επίλυση του θέματος.

«Πάγια θέση και προσπάθεια του Κλάδου των ιατρών, αλλά και της ΠΑΣΥΔΥ», καταλήγει η ανακοίνωση, «είναι η αποφυγή των προκλήσεων και αντεγκλήσεων και η επίλυση των προβλημάτων μέσα από το διάλογο. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη λήψη μέτρων εκ μέρους του κλάδου μας αν το ΔΣ του Οργανισμού συνεχίζει να κωλυσιεργεί και δεν επιδεικνύει τη βούληση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου».

Υπ. Υγείας: Υπάρχουν προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια

Ως τον ψηλότερο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και κατ’ επέκταση του ΟΚΥπΥ, χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2020 υποστηρίζοντας ότι αυτό καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση επενδύει στην Υγεία.

Ταυτόχρονα παραδέχθηκε σε γραπτή δήλωσή του ότι υπάρχουν προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια για τα οποία τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και ο ΟΚΥπΥ εργάζονται εντατικά για να τα επιλύσουν.

Ο κ. Ιωάννου επανήλθε στους ισχυρισμούς που διατυπώνονται περί κατάρρευσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και έλλειψης ενδιαφέροντος από πλευράς Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι αναμένει από αυτούς που εντοπίζουν τα προβλήματα να συνδράμουν στις προσπάθειες για αντιμετώπισή τους, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά και σε διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Καταληκτικά κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και συντεχνίες να στηρίξουν έμπρακτα το πολυσύνθετο αυτό εγχείρημα με ρεαλιστικές θέσεις και σε εποικοδομητικό πνεύμα.

Στο μεταξύ, ο ΔΗΣΥ καταφέρθηκε χθες κατά του ΑΚΕΛ κάνοντας λόγο για «κινδυνολογία» όσον αφορά στην κατάρρευση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και για «άστοχη αντιπολίτευση», υποστηρίζοντας ότι λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα επικαλούμενος τον προϋπολογισμό. Αντιθέτως η ΕΔΕΚ αναφέρθηκε σε σοβαρά προβλήματα λόγω της υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε φάρμακα, εξοπλισμό και αναλώσιμα για τα οποία ευθύνη φέρουν όλοι όσοι ανέλαβαν να υλοποιήσουν το ΓεΣΥ.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει τέλος ότι η νομοθεσία που ψηφίστηκε προϋπόθετε ότι πριν από την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί σε θετικό επίπεδο η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και όχι να ξεκινήσει η αυτονόμηση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και να ολοκληρωθεί πέντε χρόνια αργότερα.

Άννα Μισιαούλη