Κωλυσιεργία για τα «χρυσά» διαβατήρια – Καμιά ανταπόκριση Αστυνομίας στα στοιχεία του Γ. Ελεγκτή

Κωλυσιεργία στις έρευνες για τα «χρυσά» διαβατήρια – Καμιά ανταπόκριση της Αστυνομίας στα στοιχεία που κατέθεσε ο Γ. Ελεγκτής

Ενισχύονται οι ανησυχίες όσον αφορά την κωλυσιεργία η οποία παρατηρείται από τις διωκτικές Αρχές για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αποκάλυψε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ότι το περασμένο καλοκαίρι έχει στείλει στην Αστυνομία συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρία παρευρέθηκε και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο οποίος επιφυλάχθηκε να απαντήσει γραπτώς πού βρίσκεται η διερεύνηση των υποθέσεων οι οποίες έχουν σταλεί τα τελευταία χρόνια από την Ελεγκτική Υπηρεσία στην Αστυνομία για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσοι πολλοί μήνες και δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση της Αστυνομίας προς την Ελεγκτική Υπηρεσία. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η διερεύνηση συνεχίζεται κανονικά τόσο για την υπόθεση των «χρυσών» διαβατηρίων όσο και για όλες τις άλλες υποθέσεις που βρίσκονται στην Αστυνομία από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν συνεχίζει τη διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου για τα «χρυσά» διαβατήρια, παρά το γεγονός ότι το Επενδυτικό Πρόγραμμα τερματίστηκε από τον Οκτώβριο του 2020. Επισημαίνεται ακόμη ότι πρόσφατα η Κομισιόν ζήτησε επιτακτικά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να πάρουν πίσω «χρυσά» διαβατήρια και βίζες από Ρώσους, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία πραγματοποίησε τρεις έρευνες για τα «χρυσά» διαβατήρια. Η πρώτη δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο του 2020 και σ’ αυτήν καταγράφονται μεταξύ άλλων περιπτώσεις πολιτογράφησης προσώπων που δεν κατείχαν λευκό ποινικό μητρώο, ή/και ήταν υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ή/και υπήρχε εκκρεμής διερεύνηση εναντίον τους από την Interpol. Καταγράφονται επίσης «μη υγιείς συναλλαγές», πολιτογραφήσεις με παράτυπες διαδικασίες, μάλιστα με οδηγίες του τότε Υπουργού Εσωτερικών για επίσπευση, και απώλειες εκατομμυρίων για το κράτος από το κόλπο με τη χρήση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 5% στα ακίνητα.

Η δεύτερη έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο του 2020 και σ’ αυτήν καταγράφονται οι πολιτογραφήσεις που συνδέονται με το καζίνο καθώς και στελέχη άλλης εταιρείας.

Η τρίτη έκθεση -η οποία αφορούσε το Υφυπουργείο Τουρισμού- δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο του 2021 και σ’ αυτήν αναφέρονται οι πολιτογραφήσεις οι οποίες σχετίζονται με τη μαρίνα Αγίας Νάπας, στην οποία ένας εκ των διευθυντών είναι πρόσωπο από το οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας, και οι οποίες έγιναν με πάροχο το δικηγορικό γραφείο στο οποίο έχουν συμφέρον οι θυγατέρες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy