Κομισιόν: Αγοραστές ακινήτων παραπλανήθηκαν από εργολάβους, δικηγόρους και τράπεζες

«Στοιχεία καταδεικνύουν ότι η εταιρεία ενδεχομένως να υπέβαλε ψευδείς/πλαστές/ τεχνητές προσφορές για τις επενδύσεις»

 

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ξεκίνησε έρευνα για τη χρηματοδότηση οινοποιείου με 1,8 εκατ. ευρώ, η οποία ενδεχομένως να έγινε με παράτυπο τρόπο ή/και ψευδή στοιχεία.

Η υπόθεση, η οποία αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, φαίνεται ότι συνδέεται με την περίπτωση πρώην κοινοτάρχη σε ορεινό χωριό που πήρε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα σχέδια για αγροτουρισμό, με τρόπο ο οποίος επίσης ενδεχομένως να είναι παράτυπος ή/και με ψευδείς δηλώσεις. Μάλιστα και για αυτή την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την OLAF.

Στη νέα έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, καταγράφονται τα ακόλουθα:

• Η εταιρεία θα έπρεπε να είχε χαρακτηριστεί ως «προβληματική» και συνεπώς οι αιτήσεις της θα έπρεπε να είχαν απορριφθεί.

• Ο ΚΟΑΠ προέβη σε τροποποίηση των όρων του μέτρου, κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της κάθε προκήρυξης, το οποίο, κατά την άποψή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ενδέχεται να προκαλεί άνιση μεταχείριση των αιτητών.

• Εντοπίστηκαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η εταιρεία ενδεχομένως να υπέβαλε ψευδείς/πλαστές/ τεχνητές προσφορές για τις επενδύσεις επίπλων συνολικού ύψους 324,8 χιλ. ευρώ. Παρά ταύτα δεν αξιολογήθηκαν από τους αρμόδιους.

• Παραχωρήθηκαν έξι παρατάσεις συνολικής χρονικής διάρκειας 32 μηνών για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο, σύμφωνα με την αίτηση συμμετοχής, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός 30 μηνών. Μάλιστα οι τέσσερις από τις έξι παρατάσεις παραχωρήθηκαν μετά από σχετική τροποποίηση των όρων της προκήρυξης του μέτρου κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της.

• Παραχωρήθηκε παράταση στην εταιρεία από τον ΚΟΑΠ για τη διενέργεια της πληρωμής του ποσού της επένδυσης που αναλογεί στο ποσό της προκαταβολής για λόγους ανωτέρας βίας, οι οποίοι ωστόσο δεν τεκμηριώνονται.

• Λόγω της σοβαρότητας των ευρημάτων, η Ελεγκτική Υπηρεσία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, η οποία, «μελετώντας τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιόν της, έκρινε ότι συντρέχουν λόγοι διερεύνησης και έχει ανοίξει φάκελο υπόθεσης». Όπως σημειώνεται, αυτό «ουδόλως σημαίνει ή θα πρέπει να εκληφθεί» ότι διατυπώνονται κατηγορίες για τη διάπραξη ποινικών ή άλλων αδικημάτων, αφού οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

• Η εταιρεία είναι ιδίων συμφερόντων με τις εταιρείες για τις οποίες γίνεται αναφορά και στην Ειδική Έκθεση ΤΠΟ/01/2021. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά πρώην κοινοτάρχη, ο οποίος πήρε εκατοντάδες χιλιάδες από τα σχέδια για αγροτουρισμό, η οποία επίσης βρίσκεται στο μικροσκόπιο της OLAF.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.