Κομισιόν: Ανάκληση «χρυσών» διαβατηρίων και γρήγορα!

Έξω φρενών η Κομισιόν με τη στάση της κυβέρνησης για τα «χρυσά» διαβατήρια

 

Παρέμβαση Κομισιόν, με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Didier Reynders να θέτει τις κυπριακές Αρχές προ των  ευθυνών τους τονίζοντας ότι έχουν καθήκον να διερευνήσουν τις   καταγγελίες και να προχωρήσουν στην ανάκληση «χρυσών» διαβατηρίων  στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται. Η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και θέτει τα μεγάλα συμφέροντα πάνω από το συμφέρον της Κύπρου. Στο μεταξύ, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε χθες ότι «ούτε ερωτηθήκαμε ούτε μας ζητήθηκαν οδηγίες για έρευνα». 

• Η ΕΕ ζητά επιτακτικά τη λήψη δραστικών μέτρων, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομικά μέτρα εναντίον της Κύπρου

• «Τα βρόμικα μυστικά της Κύπρου»: Νέες αποκαλύψεις για πρόσωπα τα οποία εξασφάλισαν «χρυσό» διαβατήριο ενώ βρίσκονταν υπό έρευνα για σοβαρά αδικήματα ή/και είχε καταχωριστεί ήδη υπόθεση εναντίον τους στο δικαστήριο

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Έξω φρενών είναι η Κομισιόν με τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων και ιδιαίτερα την πολύ μεγάλη κωλυσιεργία στην προώθηση διορθωτικών μέτρων και την ανάκληση της υπηκοότητας που δόθηκε σε λωποδύτες, απατεώνες και διεφθαρμένους.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders έθεσε τις κυπριακές Αρχές προ των ευθυνών τους, τονίζοντας ότι έχουν καθήκον να διερευνήσουν το θέμα αλλά και να προχωρήσουν στην ανάκληση «χρυσών» διαβατηρίων στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται. Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία της Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι ο D. Reynders έκανε δηλώσεις στο Al Jazeera και ανέφερε ότι «μετά την έκθεση που έχετε δημοσιεύσει και κάποιες άλλες στο παρελθόν, πρωτίστως θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι πραγματοποιούνται έρευνες σε εθνικό επίπεδο». Όπως είπε, θέλει να δει κάποια δράση από την ΕΕ σχετικά με τη νέα νομοθεσία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαραίνει τις Αρχές της Κύπρου.

Επίσης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων και κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για τα δημοσιεύματα. Υπενθύμισε επίσης ότι η ΕΕ «εξέφρασε συχνά τις ανησυχίες της σχετικά με τα συστήματα ιθαγένειας των επενδυτών και ορισμένους εγγενείς κινδύνους, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά».

Ο Κρ. Βίγκαντ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση την οποία δημοσιοποίησε η Κομισιόν τον Ιανουάριο του 2019, η οποία είναι κόλαφος για την Κύπρο, αλλά και στην επιστολή την οποία έστειλε πρόσφατα ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Didier Reynders, προς την κυπριακή κυβέρνηση, με την οποία εξέφραζε τις ανησυχίες του για το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων.

Σημειώνεται ότι για την έκθεση της Κομισιόν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε τότε ότι πρόκειται για «στοχοποίηση της Κύπρου για τους καλά γνωστούς λόγους, είτε για ανταγωνιστικότητα είτε για άλλους λόγους». Επισημαίνεται επίσης ότι στην πρόσφατη επιστολή του ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσο η κυβέρνηση προτίθεται να τερματίσει το πρόγραμμα τής κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης ξένων επενδυτών, αλλά ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής τού απάντησε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος, σέβεται τους εταίρους της, τηρεί τις υποδείξεις της Κομισιόν και της Moneyval, αλλά μετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί το 2019 και την ψήφιση των κανονισμών θεωρούμε ότι το ΚΕΠ είναι απόλυτα ασφαλές και δεν έχουμε πρόθεση να αναστείλουμε τη λειτουργία του προγράμματος».

 

«Η Κομισιόν αναμένει διεξοδική αναθεώρηση και γρήγορα»

 

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρ. Βίγκαντ, υπέδειξε ότι «ενώ εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να καθορίσει τους όρους απόκτησης και απώλειας της ιθαγένειας, όταν το πράττει πρέπει να λαμβάνει δεόντως υπόψη το δίκαιο της ΕΕ». Επεσήμανε επίσης ότι λόγω της φύσης της ιθαγένειας της ΕΕ προγράμματα όπως τα «χρυσά» διαβατήρια έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της ΕΕ. Υπέδειξε μάλιστα ότι «αυτοί οι κίνδυνοι επιδεινώνονται από το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα δεν ήταν δυνατόν να αποστερηθούν οι επενδυτές την κυπριακή τους ιθαγένεια εάν αποδείχθηκε ότι ενέχουν κινδύνους ασφαλείας».

Ο Κρ. Βίγκαντ αναφέρθηκε επίσης στην εξαγγελία της κυβέρνησης για εξέταση παλαιότερων περιπτώσεων, τονίζοντας ότι «η Κομισιόν αναμένει ότι αυτή η αναθεώρηση θα είναι διεξοδική και ότι τα αποτελέσματα αυτής της επανεξέτασης θα εφαρμοστούν γρήγορα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι «ολοκληρώθηκε τόσο ο έλεγχος των 30 περιπτώσεων αλλά και ο μαζικός έλεγχος όλων των πολιτογραφήσεων μέχρι και το 2018», προσθέτοντας ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο, αξιολογώντας στοιχεία που τέθηκαν ενώπιόν του, σε πρόσφατη συνεδρία του προχώρησε στην ανάκληση τριών υπηκοοτήτων». Μάλιστα ο Νίκος Νουρής με την πιο πάνω δήλωση άδειασε την πρόεδρο της τριμελούς επιτροπής που συστάθηκε για εξέταση περιπτώσεων πολιτογράφησης επενδυτών, Δήμητρα Καλογήρου, η οποία μια μέρα προηγουμένως δήλωσε ότι εντοπίστηκαν περιπτώσεις «παραπλάνησης και προσκόμισης πλαστών εγγράφων στις Αρχές» και διαβιβάστηκε φάκελος στον Γενικό Εισαγγελέα για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, αλλά και ότι ετοιμάστηκε λίστα με πρόσωπα «υψηλού κινδύνου» για τα οποία θα ζητηθούν πρόσθετα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Εν τω μεταξύ, το Al Jazeera δημοσίευσε χθες νέο ρεπορτάζ με τίτλο «Τα βρόμικα μυστικά της Κύπρου», στο οποίο περιλαμβάνονται νέες αποκαλύψεις για πρόσωπα τα οποία εξασφάλισαν «χρυσό» διαβατήριο ενώ βρίσκονταν υπό έρευνα για σοβαρά αδικήματα ή/και είχε καταχωρισθεί ήδη υπόθεση εναντίον τους στο δικαστήριο.

 

 

 

Κληρίδης: «Ούτε ερωτηθήκαμε ούτε μας ζητήθηκαν οδηγίες για έρευνα»

Άγνοια δηλώνει ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, σε σχέση με την έρευνα της Αστυνομίας για τη διαρροή των εγγράφων στο Al Jazeera, η οποία, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων, ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου, δηλαδή πριν την αποχώρησή του από τη Νομική Υπηρεσία.

«Εμείς, ως Νομική Υπηρεσία ή Γενικός Εισαγγελέας, δεν ρωτηθήκαμε ούτε μας ζήτησε κανένας να δώσουμε οδηγίες για αστυνομική διερεύνηση διαρροών», δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

 

«Η Βουλή δεν έχει τέτοια στοιχεία»

Τα έγγραφα τα οποία διαβιβάζονται στη Βουλή περιέχουν «πολύ επιγραμματικά και περιορισμένα στοιχεία που ουδεμία σχέση έχουν με τα ολοκληρωμένα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Al Jazeera», επεσήμανε χθες η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, στο ΚΥΠΕ.

Επίσης, ερωτηθείσα για την έρευνα η οποία διεξάγεται σε σχέση με τη διαρροή, ανέφερε ότι «περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της έρευνας ανεξάρτητα από ενδείξεις και σκέψεις τις οποίες μπορεί να κάνει ο καθένας». Επεσήμανε επίσης ότι «πρέπει να διαχωρίσουμε το θέμα των όποιων διαρροών από την ουσία του θέματος, που είναι εκείνο το οποίο εκθέτει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής είπε ότι τα στοιχεία κατατίθενται σε κλειστό φάκελο δια χειρός με την ένδειξη «εμπιστευτικό» και ακολούθως φυλάγονται σε εμπιστευτικό φάκελο, στον οποίο δεν έχει πρόσβαση το προσωπικό της Βουλής, Ανέφερε επίσης ότι τα έγγραφα κοινοποιούνται στους αρχηγούς των κομμάτων δια χειρός και στα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών σε κλειστό φάκελο με την ένδειξη «εμπιστευτικό».

 

 

«Απαίτηση της κοινωνίας να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου»

Φουντώνουν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων.

 

Το ΑΚΕΛ δια του Στέφανου Στεφάνου υπέδειξε ότι «είναι απαίτηση της κοινωνίας να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου» και να τερματιστούν άμεσα οι πρακτικές οι οποίες εκθέτουν τη χώρα. Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση ότι επιστρατεύει «ψέματα, παραπληροφόρηση και αήθεις επιθέσεις ενάντια στο ΑΚΕΛ και γενικότερα, προσπαθώντας να φιμώσει την αντιπολίτευση». Έντονη κριτική άσκησαν επίσης τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο ΔΗΣΥ συνέχισε την τακτική της επίθεσης στο ΑΚΕΛ αποφεύγοντας να απαντήσει στα σοβαρά ερωτήματα για τα διεθνή ρεζιλίκια.

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.