Κομισιόν: Ανακοίνωσε νέα συμφωνία για τη στήριξη της ΔΕΑ

Νέα συμφωνία για τη στήριξη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) ύψους 2,6 εκ. ευρώ υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Όπως τονίζεται το πρόγραμμα βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα εξακολουθεί να παρέχει βοήθεια για τη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου και στο πλαίσιο των προσπαθειών της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε νέα συμφωνία για τη στήριξη της ΔΕΑ.

Πρόκειται για τη 13η συμφωνία ανάθεσης αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, η οποία προβλέπει προσθήκη 2,6 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των εργασιών της ΔΕΑ για το έτος 2022.

Από το 2006, τα λείψανα 1020 αγνοουμένων έχουν ταυτοποιηθεί και επιστραφεί στις οικογένειές τους. Επισημαίνεται επίσης ότι από το 2006, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο σημαντικότερος χορηγός βοήθειας για τη στήριξη του έργου της ΔΕΑ, με συνολική συνεισφορά 33 εκατ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την ισχυρή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικοδόμηση της ειρήνης και τις προσπάθειες συμφιλίωσης στην Κύπρο, αναφέρει η ανακοίνωση.

Τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει το έργο των δικοινοτικών ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών επιστημονικών ομάδων που συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, καθώς και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης. Οι δραστηριότητες αυτές συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των αμοιβαίων ανησυχιών και στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κυπριακών κοινοτήτων.

Επιπλέον, η ανθρωπιστική εντολή της ΔΕΑ συμβάλλει στην παροχή αρωγής στις οικογένειες των αγνοουμένων, η οποία αποτελεί κρίσιμη πτυχή των συνολικών προσπαθειών συμφιλίωσης στη νήσο, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy