Με σημερινή, γραπτή του απάντηση, προς την Ιταλίδα ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας Δημοκρατίας Silvia Sardone, ο Επίτροπος Olivér Várhelyi, διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες στην Κομισιόν, σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών στην Τουρκία (παιδική φτώχεια, παιδική εργασία, κακομεταχείριση των παιδιών και τον γάμο των παιδιών) και αποκαλύπτει ότι, για τα θέματα αυτά, η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιεύσει σχετική έκθεση την Άνοιξη του 2020.

Ο Επίτροπος αναφέρει ακόμη ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένα τονίσει πως οι ισχυρισμοί περί κακοποίησης παιδιών και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, θα πρέπει να διερευνηθούν και μάλιστα κάτω από το υψηλότερο επίπεδο ελέγχου.

Στην ερώτηση της, η Ιταλίδα ευρωβουλευτής, επεσήμανε ότι, η ιστοσελίδα της τουρκικής θρησκευτικής αρχής Diyanet αναφέρει τους ισλαμικούς κανόνες για την εφηβεία και το γάμο και με βάση αυτήν, δεν επιτρέπονται μόνο οι γάμοι μεταξύ ενηλίκων και νέων (ηλικίας 9 έως 12 ετών), που θεωρούνται νόμιμοι βάσει του ισλαμικού νόμου.

Προσθέτει δε ότι, σύμφωνα με τα οργανωτικά τουρκικά φιλανθρωπικά ταμεία, το 40% των κοριτσιών στην Τουρκία αναγκάζονται να παντρευτούν πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Ερωτούσε δε την Κομισιόν, αν γνωρίζει αυτή την κατάσταση και τι σκοπεύει να κάνει.