Κομισιόν: Δικοινοτική άτυπη ομάδα εργασίας για τήρηση προδιαγραφών στο χαλλούμι

Συγκρότηση άτυπης ομάδας εργασίας με αντικείμενο την σωστή τήρηση των προδιαγραφών που προβλέπονται στο πλαίσιο του φακέλου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης για το χαλλούμι/ hellim αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με την οποία οι ενδιαφερόμενοι προσκαλούνται να αιτηθούν συμμετοχή τους στην ομάδα.

Η ομάδα εργασίας θα αποτελείται από μέχρι 10 άτομα, με ίση εκπροσώπηση της ε/κ και της τκ/ κοινότητας, και θα αποτελείται από εκπροσώπους οργανωμένων ομάδων. Ειδικότερα, μπορούν να αποτελούν εκπρόσωπους εμπορικών επιμελητηρίων, οργανώσεων παραγωγών αγροτικών ή γαλακτοκομικών προϊόντων, εκπροσώπων σχετικών επαγγελματικών ομάδων και εκπρόσωπους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Αντικείμενο της ομάδας, η οποία θα συνεδριάζει περιοδικά, θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και ορθών πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων. Επίσης, η ομάδα αυτή θα επανεξετάσει τη λειτουργία του συστήματος ελέγχου για την παραγωγή του χαλλουμιού.

Στην ανακοίνωση της η Κομισιόν καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση για να συμμετάσχουν στην ομάδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] μέχρι τις 10 Μαΐου 2022.

Χαιρετίζει το Υπουργείο Γεωργίας

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) χαιρετίζει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση της άτυπης δικοινοτικής ομάδας για το «Χαλλούμι» (Halloumi) / Hellim» Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει πως η δημιουργία της άτυπης δικοινοτικής ομάδας προβλέπεται τόσο από τον Εκτελεστικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 591/2021, βάσει του οποίου το χαλλούμι καταχωρήθηκε ως ΠΟΠ,  όσο και από την Εκτελεστική Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 586/2021 για τη διέλευση προϊόντων ζωικής προέλευσης από την Πράσινη Γραμμή.

Προσθέτει πως η εν λόγω ομάδα, η οποία θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του παραγωγικού και εμπορικού Κλάδου, χωρίς να έχει εκτελεστικό χαρακτήρα, θα παρακολουθεί και θα ανταλλάζει απόψεις και εμπειρίες για τη λειτουργία του συστήματος επιθεώρησης της διέλευσης του προϊόντος «Χαλλούμι» (Halloumi) / Hellim» ΠΟΠ διαμέσου της Πράσινης Γραμμής καθώς και άλλες πτυχές που αφορούν το προϊόν.

Σημειώνει ότι, για να μπορέσουν τα προϊόντα που παράγουν οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί να διέλθουν της Πράσινης Γραμμής, θα πρέπει να πληρούν όλες τις προδιαγραφές παρασκευής του προϊόντος «Χαλλούμι» (Halloumi) / Hellim» ΠΟΠ και επίσης να πληρούν τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δημόσια Υγεία και Υγεία των ζώων, όπως αυτά προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Διευκρινίζει ότι η τήρηση των πιο πάνω προνοιών θα ελέγχεται από ειδικό μηχανισμό ελέγχου που έχει εγκαθιδρύσει η Κυπριακή Δημοκρατία και αναφέρει πως το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει ήδη λάβει την πρώτη αίτηση από τουρκοκυπριακή τυροκομική επιχείρηση για ένταξη στο σύστημα και ελέγχου ΠΟΠ.

Με την καταχώριση του προϊόντος «Χαλλούμι» (Halloumi) / Hellim» ως ΠΟΠ, για πρώτη φορά από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, εφαρμόζεται με συγκροτημένο τρόπο το Κοινοτικό Κεκτημένο σε ολόκληρη την Κύπρο, με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπό την εποπτεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπληρώνει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy