Κομισιόν: Δίνει €1 εκ. γιατην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ στην τ/κ κοινότητα

Στήριξη με 1 εκατομμύριο ευρώ για εξέταση βοοειδών και αιγοπροβάτων και τη βελτίωση της υγειονομικής ασφάλειας στην κτηνοτροφία και την ασφάλεια τροφίμων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ώστε να συνάδουν με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε η Κομισιόν στο πλαίσιο της στήριξης της παραγωγής χαλλουμιού από Τ/κ παραγωγούς. Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η εμπορία χαλλουμιού ΠΟΠ μέσω της Πράσινης Γραμμής μέχρι τα τέλη του 2024.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το έργο αφορά την εξάλειψη των ζωικών ασθενειών που πλήττουν τα ζώα που παράγουν γάλα στις περιοχές που δεν ελέγχονται από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, και χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Βοήθειας για την τ/κ κοινότητα.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η συμμόρφωση της τ/κ κοινότητας με τα πρότυπα της ΕΕ, οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί θα μπορούν να εμπορεύονται χαλλούμι μέσω της Πράσινης Γραμμής, και να διαθέτουν το προϊόν σε όλη την ΕΕ ως χαλλούμι όπως ορίζεται από τα κριτήρια της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Όπως σημειώνεται, οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί αναμένεται να είναι σε θέση να παράγουν χαλλούμι το οποίο να μπορεί να περάσει την Πράσινη Γραμμή πριν το τέλος του 2024.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο προβλέπει την εξέταση 50.000 βοοειδών και 325.000 αιγοπροβάτων για βρουκέλλωση, την τελευταία ασθένεια των ζώων που επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος που συνεχίζει να κυκλοφορεί στα κατεχόμενα.

Μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων θα διασφαλιστεί πως οι ασθένειες που έχουν ήδη εξαλειφθεί δεν έχουν επανεμφανιστεί, ενώ θα πραγματοποιηθούν προγράμματα εκπαίδευσης των Τ/κ κτηνιάτρων όσον αφορά τον έλεγχο και την παρακολούθηση της υγείας των ζώων. Οι κτηνοτρόφοι των οποίων ζώα θα θανατωθούν λόγω μόλυνσης θα αποζημιωθούν.

Τον Μάρτιο εκδόθηκε το πρώτο πιστοποιητικό ΠΟΠ για Τουρκοκύπριο παραγωγό χαλλουμιού με βάση τα πρότυπα του παγκύπριου φακέλου ΠΟΠ Χαλλούμι/Hellim.

Στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τ/κ κοινότητα έχουν δεσμευτεί 40 εκατ. Ευρώ για την περίοδο 2021 – 2024 για την σωστή εφαρμογή του καθεστώτος ΠΟΠ για το Χαλλούμι/Hellim στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy