Κομισιόν: Εγκρίναμε το πρώτο φάρμακο για την θεραπεία του κορωνοϊού

Τι ακριβώς είναι η ρεμδεσιβίρηΑυτή η άδεια κυκλοφορίας υπό όρους, έρχεται σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης πρόσθεσε η Κομισιόν.

Capture

Το Remdesivir (ρεμδεσιβίρη), ένα αντιιικό φάρμακο που παράγεται από τη βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences με έδρα την Καλιφόρνια, γίνεται η πρώτη θεραπεία για τον κορωνοϊό, που λαμβάνει την επίσημη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα ακόμα σημείο διαμάχης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εξασφαλίσει σχεδόν όλη την παγκόσμια προμήθεια του φαρμάκου remdesivir. Το φάρμακο είναι το πρώτο εγκεκριμένο από αρχές στις ΗΠΑ που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Covid-19 και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ασθενείς να ανακάμψουν γρηγορότερα. Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείτο μια ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας, ο Τραμπ πέτυχε μια «καταπληκτική» συμφωνία με τη Gilead για 500.000 δόσεις που αντιστοιχεί στο 100% της παραγωγής της Gilead τον Ιούλιο, το 90% τον Αύγουστο και το 90% τον Σεπτέμβριο.

«Η σημερινή έγκριση ενός πρώτου φαρμάκου για τη θεραπεία του COVID-19 είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στην καταπολέμηση αυτού του ιού» ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη.

Ο Stefan de Keersmaecker, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται με την Gilead Sciences τη δυνατότητα να παράσχει επαρκή αριθμό δόσεων του φαρμάκου ενώ υπάρχουν αναφορές ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να το αποθηκεύσουν.