Koμισιόν: Ενας χρόνος από την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας

Την επέτειο του ενός έτους από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας μέσω δανείου του ESM, σηματοδοτεί η σημερινή ημέρα, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες η Κομισιόν, υπενθυμίζοντας ότι “το τριετές πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας υιοθέτησε μια συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων και βαθιά ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων”.

Συνολικά, με το πρόγραμμα αυτό, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας παρείχαν δάνεια ύψους 61,9 δισ. Ευρώ προς τις ελληνικές αρχές, με “αντάλλαγμα” ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, αναφέρει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν σημειώνει δε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές “έθεσαν τα θεμέλια για μια οικονομική ανάκαμψη, θέτοντας σε εφαρμογή τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συνεχή ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την υγιή δημόσια οικονομία”.

“Οι δείκτες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει, οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί αποφέρουν απτά οφέλη”, αναφέρει η Κομισιόν.

Υπενθυμίζει ότι “το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 17,6% τον Απρίλιο του 2019 και παρόλο που αυτό εξακολουθεί να είναι απαράδεκτα υψηλό, είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης αυτός μειώθηκε κάτω από 18% από τον Ιούλιο του 2011 και την κορυφή του 27,9% τον Ιούλιο του 2013”.

“Εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας οι ελληνικές αρχές να συνεχίζουν να εστιάζουν στην πλήρη αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών των ετών κρίσης”, αναφέρει η Κομισιόν.

“Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτή την προσπάθεια. Η χώρα είναι πλέον πλήρως ενσωματωμένη στο ευρωπαϊκό εξάμηνο και η συνεχής παράδοση συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας”, τονίζεται.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος για τον Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, αρμόδιος για την Οικονομική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγοράς, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι “πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης σταθερότητας του SM για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Όπως σημειώνει, «η οικονομία της Ελλάδας έχει επωφεληθεί από τις μεταρρυθμίσεις και την τόνωση της εμπιστοσύνης. Η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί. Είναι σημαντικό να επωφεληθούμε από αυτά τα επιτεύγματα, συνεχίζοντας την πορεία των υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα».

Aντίστοιχα ο Πιέρ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, συμπλήρωσε ότι “η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ από τότε που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας πριν από ένα χρόνο. Τα οικονομικά στοιχεία παρουσιάζουν θετικά σημάδια, υποδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες θα συνεχίσουν να αποδίδουν καρπούς για μια κοινωνία που έχει δει πολλές δυσκολίες».

Εντούτοις, τονίζει, «εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Η βούληση για συμμετοχή διαδικασία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και η στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και ενός καλύτερου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας το επόμενο διάστημα. Είναι σημαντικό να συνεργάζονται όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς για να εξασφαλίσουν και να διατηρήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει στην πλευρά της Ελλάδας και θα υποστηρίξει τον κεντρικό της ρόλο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης».

Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές το 2010, μετά την αποκάλυψη στο eurogroup τον Οκτώβριο του 2009 πως τα στατιστικά στοιχεία ελλείμματος και χρέους είχαν παραποιηθεί για τα έτη 2006, 2007, 2008 και 2009 με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο 15,1% για το 2009 (10,6 μονάδες ήταν το πρωτογενές έλλειμμα, δηλαδή νέες δαπάνες στο εσωτερικό), σε περιβάλλον χαμηλής ανταγωνιστικότητας και πλήρους έλλειψης πολιτικής συναίνεσης για μεταρρυθμίσεις και περιστολή ανελαστικών δαπανών. Η Ελλάδα ανέκτησε σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές το καλοκαίρι του 2014, αλλά μεσολάβησε σοβαρή υπαναχώρηση στην ποιότητα των δημοσίων οικονομικών και επιδείνωση στην κατάσταση των τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το διάστημα 2009 – 2019 το ελληνικό δημόσιο χρέος αναδιαρθρώθηκε ήδη τρεις φορές με αποτέλεσμα να έχει σήμερα προνομιακό πολυετές προφίλ αποπληρωμής, με μηδενικά σχεδόν επιτόκια, πολυετή περίοδο χάριτος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy