Κομισιόν: Ενεργοποιεί τον μηχανισμό για το κράτος δικαίου κατά της Ουγγαρίας

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού για προστασία του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κράτη μέλη που παραβιάζουν το κράτος δικαίου κατά της Ουγγαρίας προανήγγειλε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη.

Ειδικότερα, η κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Ουγγρική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για την απόφαση, μετά από την εξέταση των απαντήσεων της Ουγγαρίας σε επιστολή της Κομισιόν με την οποία οι Βρυξέλλες ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με ζητήματα κράτους δικαίου.

«Εξετάσαμε προσεκτικά τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Το συμπέρασμα μας ήταν πως πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα» είπε σχετικά η κ. Πρόεδρος της Κομισιόν.

Είχε προηγηθεί πριν από μερικές εβδομάδες η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ πως ο μηχανισμός είναι συμβατός με τις Συνθήκες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας του μηχανισμού, η διαδικασία ενεργοποιείται από την Κομισιόν, όμως το Συμβούλιο της ΕΕ είναι αυτό που θα λάβει την τελική απόφαση με ειδική πλειοψηφία, που σημαίνει πως η απόφαση για περικοπή κονδυλίων πρέπει να ληφθεί από 55% των κρατών μελών το οποίο να εκπροσωπεί τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.