Κομισιόν: «Η εξέταση αιτήσεων που εκκρεμούν παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ»

Το κόμματα της αντιπολίτευσης θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για τον άνευ προηγουμένου διασυρμό της χώρας

 

Τον πλήρη τερματισμό του προγράμματος των «χρυσών» διαβατηρίων ζήτησε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Christian Wigant, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η συνέχιση της εξέτασης των αιτήσεων που εκκρεμούν παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε με νόημα ότι εάν και όταν οι κυπριακές αρχές τερματίσουν το πρόγραμμα στο σύνολό του, τότε η Κομισιόν θα εξετάσει εκ νέου την κατάσταση. Ωστόσο, πρόσθεσε, προς το παρόν εναπόκειται στην Κύπρο να απαντήσει στις ανησυχίες τις οποίες εξέφρασε η ΕΕ στην αιτιολογημένη γνώμη η οποία εκδόθηκε την Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι στην αιτιολογημένη γνώμη η ΕΕ έστειλε αυστηρό τελεσίγραφο με ρητή προειδοποίηση για παραπομπή της Κύπρου στο δικαστήριο με την κατηγορία της παραβίασης του δικαίου της ΕΕ! Επισημαίνεται επίσης ότι ο Επίτροπος  Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρεντέρς, κατήγγειλε δημόσια ότι η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στις ανησυχίες της ΕΕ, αλλά αντίθετα συνεχίζει να μοιράζει «χρυσά» διαβατήρια.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Christian Wigant, αναφέρθηκε επίσης στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι «ενδιαφερόμαστε πώς σχεδιάζουν οι κυπριακές Αρχές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ως απάντηση στην αιτιολογημένη γνώμη μας».

Εν τω μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για τον άνευ προηγουμένου διασυρμό της χώρας.

Ο Γιώργος Λουκαΐδης του ΑΚΕΛ σε δηλώσεις του στον «Άστρα» υπέδειξε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο από το 2013 και επιμένει να αφήνει εκτεθειμένη την Κυπριακή Δημοκρατία. Επεσήμανε επίσης ότι είναι κραυγαλέες και αυταπόδεικτες οι ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς και η σύγκρουση συμφέροντος του ΠτΔ και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Ακόμη, υπέδειξε ότι η αξιοπιστία του ΠτΔ και της κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ, προσθέτοντας ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί επειδή δεν υπάρχει διάθεση ανάληψης ευθύνης από αυτούς που ευθύνονται. Επιπρόσθετα, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για να τερματιστεί ο διασυρμός της Κύπρου και να προστατευτεί το όνομα και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε ακόμη ότι παραβιάζεται η νομοθεσία περί ερευνητικών επιτροπών, η οποία προνοεί ότι με την έκδοση ενός πορίσματος αυτό πρέπει άμεσα να δημοσιοποιείται και να παραδίδεται στον Πρόεδρο της Βουλής.

Από την πλευρά του ο Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ είπε ότι έχει εκτεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο βωμό τού να θησαυρίσουν κάποιοι. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και σε βάθος έρευνα για τις πειθαρχικές, ποινικές και πολιτικές ευθύνες.

Επίσης, ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ σημείωσε ότι η κυβέρνηση φέρει ευθύνη για το γεγονός ότι δεν έχει πείσει την ΕΕ. Επεσήμανε επίσης ότι αρκετά εκατομμύρια πήγαν στις τσέπες λίγων και εξέφρασε την ελπίδα όσοι ευθύνονται να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ακόμη, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου των Οικολόγων ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα αυτούσιο το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, χωρίς μαύρα σημεία. Προανήγγειλε ακόμη ότι οι Οικολόγοι θα εγγράψουν θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου για ενημέρωση της Βουλής σε σχέση με την πορεία της διαδικασίας την οποία έχει κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.