Κομισιόν: Κίνδυνος από την υπεραλίευση στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα

Σταθερή ανάκαμψη των αποθεμάτων ψαριών, στον Ατλαντικό, στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική, καταγράφουν αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασε στις Βρυξέλλες το επιτελείο του αρμοδίου Επιτρόπου Καρμένου Βέλλα, κάτι που σύμφωνα με την Κομισιόν αποδεικνύει ότι η αλιευτική πολιτική της ΕΕ, αποδίδει, κρούοντας όμως τον κώδωνα του κινδύνου για τη υπεραλίευση στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η έκθεση καταγράφει ότι σε αντίθεση όμως με τις θετικές προοπτικές για τον Ατλαντικό, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα, η υπεραλίευση στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί “συνεχή πηγή ανησυχίας”. Το 2017, οι επιστήμονες καταγράφουν ότι μόνο επτά από τα 60 μεσογειακά αποθέματα βρίσκονται σε υγιή επίπεδα, ενώ οι αλιευτικοί στόλοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Βέλλα προειδοποιούν ότι “απαιτείται ταχεία και συνεχής πρόοδος σε αυτές τις θαλάσσιες λεκάνες, ώστε να επιτευχθεί το υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας της ΕΕ: ​​στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, τα αποθέματα της ΕΕ πρέπει να αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο μέχρι το 2020.” 

Μετά την περυσινή Διακήρυξη MedFish4Ever για τη Μεσόγειο και τη Δήλωση του Βουκουρεστίου για τον Εύξεινο Πόντο, η Κομισιόν συνεργάζεται τώρα με τους διεθνείς εταίρους της για να μεταφράσει τις πολιτικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε απτά επόμενα βήματα. Υπενθυμίζεται ότι με τα πρώτα αποτελέσματα: οι παράκτιες χώρες συμφώνησαν πρόσφατα ένα πακέτο μέτρων που κυμαίνονται από την πρώτη περιοχή απαγόρευσης αλιείας στην Αδριατική έως τα κοινά συστήματα επιθεώρησης και ένα σχέδιο διαχείρισης για το καλκάνι στον Εύξεινο Πόντο. Όσον αφορά το μέλλον, η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να εγκρίνει ένα περιφερειακό σχέδιο δράσης για την αλιεία μικρής κλίμακας αργότερα φέτος.

“Θέτουμε πλέον ως προτεραιότητα τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, όπου η υπεραλίευση είναι χειρότερη. Και όπου υπάρχουν προβλήματα, μιλάμε με τους αλιείς και τους επιστήμονες για να βρούμε εφαρμόσιμες λύσεις, διατηρώντας παράλληλα τα μάτια μας σταθερά στο στόχο βιωσιμότητας “, δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος Επίτροπος Καρμένου Βελλα, αρμόδιος για το Περιβάλλον, την Αλιεία και τις Θαλάσσιες Υποθέσεις.

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τον Ατλαντικό, τη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα, όπως γνωστοποίησε η αρμόδια γενική διεύθυνση της Κομισιόν, σήμερα, 53 από τις 76 σχετικές περιοχές αλιείας για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία αλιεύονται βιώσιμα – σε σύγκριση με 44 αποθέματα το 2017 και μόλις 5 το 2009. Για τα αποθέματα που διαχειρίζεται πλήρως η ΕΕ, το 97% του όγκου αλιεύεται σε βιώσιμα επίπεδα, αναφέρει η Κομισιόν. Ως αποτέλεσμα τα αποθέματα ιχθύων στις περιοχές αυτές “έχουν ανακάμψει σε πολύ υγιή επίπεδα”, ενώ συγκεκριμένα αλιεύματα παρουσιάζουν αύξηση 700% και ο μπακαλιάρος της Βόρειας Θάλασσας, ο οποίος ήταν κοντά στην κατάρρευση, βρίσκεται σήμερα σε υγιή επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, το 2015, οι αλιευτικοί στόλοι της ΕΕ κατέγραψαν καθαρά κέρδη ύψους σχεδόν 800 εκατομμυρίων ευρώ, ή αύξηση κατά 60% σε δύο χρόνια, καθιστώντας την αλιεία “έναν από τους ισχυρότερους αναπτυσσόμενους τομείς της ΕΕ”, σύμφωνα με την έκθεση. Τα περιθώρια κέρδους που κυμαίνονται από 16% έως 47%.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy