Κομισιόν: Νέα διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Η Κομισιόν έδωσε προθεσμία δύο μηνών για μεταφορά των κανόνων

Η Κομισιόν κίνησε νέα διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου για τη μη μεταφορά κανόνων της ΕΕ που απαγορεύουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον αγροδιατροφικό τομέα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η οδηγία σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, η οποία εκδόθηκε στις 17 Απριλίου 2019, διασφαλίζει την προστασία όλων των Ευρωπαίων γεωργών, καθώς και των μικρών και μεσαίων προμηθευτών, έναντι 16 αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από μεγαλύτερους αγοραστές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Αναφέρεται επίσης ότι η οδηγία καλύπτει γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα που αποτελούν αντικείμενο εμπορίας στην αλυσίδα εφοδιασμού, απαγορεύοντας για πρώτη φορά σε επίπεδο ΕΕ τέτοιες αθέμιτες πρακτικές που επιβάλλονται μονομερώς από έναν εμπορικό εταίρο σε άλλον.

Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έληξε την 1η Μαΐου 2021. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στην Κύπρο και άλλες 11 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τσεχία) καλώντας τις να θεσπίσουν και να κοινοποιήσουν τα σχετικά μέτρα. Τα εν λόγω κράτη-μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν.

Μέχρι στιγμής η Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σουηδία και Φινλανδία κοινοποίησαν στην Επιτροπή ότι έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μεταφορά της οδηγίας, δηλώνοντας έτσι την πλήρη μεταφορά της στο εθνικό τους δίκαιο. Επίσης η Γαλλία και η Εσθονία ενημέρωσαν ότι η νομοθεσία τους μεταφέρει μόνο εν μέρει την οδηγία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy