Κομισιόν: Οδηγίες για περιορισμούς στην είσοδο Ρώσων πολιτών στην Ε.Ε.

Ενημερωμένες κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη-μέλη για τις διαδικασίες έκδοσης βίζας σε Ρώσους πολίτες, αλλά και για αυξημένους συνοριακούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. παρουσίασε στα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αιτία, όπως αναφέρεται, οι γεωπολιτικές ανησυχίες που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία.

Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές απαιτούν ενισχυμένο έλεγχο ασφαλείας κατά την έκδοση βίζας για Ρώσους και αυξημένους συνοριακούς ελέγχους, με ταυτόχρονη πλήρη τήρηση της νομοθεσίας της Ε.Ε. για το άσυλο.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, «χρειαζόμαστε μια ενιαία, ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των Ρώσων πολιτών που φτάνουν στα εξωτερικά μας σύνορα. Η ίδια ενότητα που έχουμε επιτύχει με συνέπεια απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας πρέπει να εφαρμοστεί και σε αυτήν την περίπτωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και θα παραμείνει πάντα τόπος ασύλου. Αλλά αυτό είναι κυρίως ένα ζήτημα ασφάλειας: ο αυξημένος έλεγχος για την έκδοση βίζας και οι αυξημένοι έλεγχοι στα σύνορα θα διασφαλίσουν ότι προστατεύουμε τους εαυτούς μας και την ενότητά μας».

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, μίλησε από την πλευρά της για «συνεκτική και ενιαία προσέγγιση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. έναντι των Ρώσων πολιτών και επίσης όσον αφορά την εφαρμογή αυστηρών κανόνων για την έκδοση θεωρήσεων βραχείας διαμονής για Ρώσους πολίτες. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη δεν θα κλείσει την πόρτα της σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη προστασίας».

Με βάση την Οδηγία της Ε.Ε. τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αξιολογήσουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι Ρώσοι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν θεωρήσεις Σένγκεν περιορισμένα και συντονισμένα. Αναφέρεται επίσης ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρή προσέγγιση για την αξιολόγηση της αιτιολόγησης του ταξιδιού. Διευκρινίζεται μάλιστα ότι αυτό περιλαμβάνει τους Ρώσους πολίτες που διαφεύγουν από την στρατιωτική κινητοποίηση. Ακόμη, αναφέρεται ότι τα προξενεία των κρατών-μελών θα πρέπει επίσης να εξετάσουν προσεκτικά τις περιπτώσεις Ρώσων που υποβάλλουν αίτηση για βίζα βραχείας διαμονής εκτός Ρωσίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.