Προϊόντα “μαϊμού”, αξίας 31 δις ευρώ κατασχέθηκαν στα ευρωπαϊκά τελωνεία το 2017, ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν και τα συνολικά στοιχεία έχουν μειωθεί από το 2016, “τα ψεύτικα δυνητικά επικίνδυνα αγαθά για καθημερινή χρήση, όπως τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης, τα φάρμακα, τα παιχνίδια και τα ηλεκτρικά προϊόντα, αποτελούν πλέον πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (43%) όλων των κατασχέσεων”

Αναλυτικά η πρώτη κατηγορία κλεψίτυπων αγαθών ήταν τα τρόφιμα, αντιπροσωπεύοντας το 24% των προϊόντων που κατασχέθηκαν. Ακολούθησαν τα παιχνίδια (11%), τα τσιγάρα (9%) και τα ρούχα (7%).

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σχετικά ότι “η Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται για την προστασία των πολιτών από πλαστά και ενίοτε επικίνδυνα εμπορεύματα, τις θέσεις εργασίας και την ευρύτερη οικονομία στο σύνολό της”. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε, “υποστηρίζει την πνευματική ιδιοκτησία και θα συνεχίσει την εκστρατεία για την προστασία της υγείας των καταναλωτών καθώς και για την προστασία των επιχειρήσεων από την παραβίαση των δικαιωμάτων τους”, τόνισε ο Επίτροπος.

Όσον αφορά τα μέσα μεταφοράς, το 65% όλων των κατασχεμένων ειδών εισήλθε στην ΕΕ μέσω της θαλάσσιας οδού, συνήθως σε μεγάλες αποστολές. Ακολούθησε η εναέρια κυκλοφορία που μεταφέρει το 14% των πλαστών αντικειμένων. Τρίτον η κίνηση των ταχυμεταφορών και η ταχυδρομική κίνηση αποτελούσαν το 11% και αφορά κυρίως καταναλωτικά αγαθά που παραγγέλλονταν στο διαδίκτυο, όπως παπούτσια, ρούχα, τσάντες και ρολόγια.

Η Κίνα παραμένει η κύρια χώρα προέλευσης για την είσοδο πλαστών προϊόντων στην ΕΕ. Το υψηλότερο ποσό πλαστών ρούχων προέρχεται από την Τουρκία, ενώ τα πιο πλαστά κινητά τηλέφωνα και αξεσουάρ, μελάνια εκτυπωτών και συσκευές CD / DVD εισήχθησαν στην ΕΕ από το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα. Η Ινδία ήταν η κορυφαία χώρα προέλευσης για ψεύτικα και δυνητικά επιβλαβή φάρμακα. Στο 90% των κατασχέσεων, τα εμπορεύματα είτε καταστράφηκαν είτε κινήθηκε δικαστική υπόθεση για να διαπιστωθεί παράβαση ή στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας.