Κομισιόν: Στις 26 Μαρτίου η ψηφοφορία για το χαλλούμι στην επιτροπή ποιότητας της ΕΕ

Στις 26 Μαρτίου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για το χαλλούμι στην επιτροπή ποιότητας της ΕΕ, στο πλαίσιο της απόδοσης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στο συγκεκριμένο προϊόν, επιβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών τις Βρυξέλλες, η αρμόδια εκπρόσωπος ,Μίριαμ Γκαρσί Φερέρ, δήλωσε πως “μπορώ να επιβεβαιώσω ότι από το 2015, όπως γνωρίζετε, εξετάσαμε αυτό το ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης της κυπριακής κοινής αντίληψης σχετικά με την εγγραφή του Χαλλούμι / Hellim ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)”.

“Ειδικότερα, έχουμε αναλύσει προσεκτικά όλες τις αντιρρήσεις που προβλήθηκαν”, ανέφερε.

“Η Κομισιόν είναι τώρα σε θέση να μοιραστεί την πρότασή της με τα κράτη μέλη και ξεκίνησε τη διαδικασία ψηφοφορίας στην Επιτροπή Ποιότητας για τις 26 Μαρτίου”, ανακοίνωσε.

“Όπως προβλέπεται από το 2015, αυτό θα επιτρέψει στους παραγωγούς τυριού Χαλλούμι και Hellim να διασχίσουν την πράσινη γραμμή της Κύπρου, υπό την προϋπόθεση ότι παράγουν σε πλήρη συμμόρφωση με τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας της ΕΕ”, σημείωσε η κ. Γκαρσί Φερέρ.

“Η δεύτερη διαδικασία είναι τώρα για τα κράτη μέλη που τη μελετούν σήμερα και θα ψηφιστούν στη μόνιμη επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών”.

Απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ για τη διασφάλιση της σχετικής συμμόρφωσης, η εκπρόσωπος δήλωσε: “υπήρξε συμφωνία, η οποία συζητήθηκε παράλληλα σχετικά με τη δυνατότητα διασφάλισης ότι όσοι συμμορφώνονται πλήρως θα μπορούν να διασχίσουν την πράσινη γραμμή της Κύπρου. Επομένως, κατ `αρχήν, θα έχουμε τις εγγυήσεις ότι αυτό θα τηρηθεί”.

Η Κομισιόν έδωσε στο ΚΥΠΕ και ταυτόσημη γραπτή δήλωση για το θέμα που αναφέρει τα εξής: “Από το 2015 και την `κοινή αντίληψη` της Κύπρου σχετικά με την εγγραφή του Χαλλούμι / Hellim ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), η Κομισιόν εργάζεται για την οριστικοποίηση του προτεινόμενου κανονισμού”.

“Συγκεκριμένα, οι αντιρρήσεις που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αξιολογήθηκαν διεξοδικά”.

“Η Κομισιόν είναι πλέον σε θέση να κοινοποιήσει την πρότασή της στα κράτη μέλη και ξεκίνησε τη διαδικασία ψηφοφορίας στην Επιτροπή Ποιότητας για τις 26/03”.

“Όπως προβλέπεται από το 2015, αυτό θα επιτρέψει στους παραγωγούς Halloumi / Hellim από την ελληνοκυπριακή κοινότητα και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμμετάσχουν”.

“Η πρόταση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) αποτελεί ένα πακέτο με παράλληλη Απόφαση που επιτρέπει στο Χαλλούμι / Hellim να διασχίσει την Πράσινη Γραμμή της Κύπρου, υπό την προϋπόθεση ότι παράγεται σε πλήρη συμμόρφωση με τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας της ΕΕ”.

“Η διαδικασία βρίσκεται τώρα στα κράτη μέλη που μελετούν το κείμενο από τη μόνιμη επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών”.

“Η Κομισιόν θα υποβάλει απόφαση στα κράτη μέλη, μέσω της μόνιμης επιτροπής στις 15/16 Μαρτίου, για τον καθορισμό των όρων κυκλοφορίας του τυριού χαλούμι μεταξύ των δύο κοινοτήτων ή μέσω της πράσινης γραμμής. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι το τυρί που παράγεται, υπό συγκεκριμένες απαιτήσεις / προδιαγραφές, στο βόρειο τμήμα του νησιού θα μπορούσε στη συνέχεια να πωληθεί στην αγορά της ΕΕ”, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.